Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Arabaşı Hamuru Tarifi Nedir, Gereken Malzemeler Hangileridir?

Arabaşı Hamuru Tarifi Nedir, Gereken Malzemeler Hangileridir?
0
59

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
cover-image
Arabaşı hamuru yapmak, kimi rivayetlere nazaran Türkmenlere has bir çorba geleneğinin günümüzde sürdürülmesini sağlamaktadır. Arabaşı nedir sorusunun karşılığı, muhallebi kıvamında hazırlanan bir hamurdur olacaktır. Orta aşı ismiyle bilinen bu hamur ve çorbası vakitle değişerek arabaşı ismini almıştır ve birebir isimli çorbası ile birlikte tüketilmektedir.

Arabaşı Hamuru Nasıl Yapılır?
Öğün ortasında yenildiği için orta aşı ve vakitle arabaşı ismini almıştır. Yozgat’a özel lezzetlerden biri olan arabaşı hamuru ve çorbası için her yıl düzenlenen etkinlikler bulunmaktadır. Arabaşı geleneği İç Anadolu Bölgesi’nde yaygındır ve Yozgat başta olmak üzere Kayseri, Konya, Mersin ve Niğde vilayetlerinde yaşatılmaya devam etmektedir.


arabasi_hamuru_nasil_yapilir-600x600.jpg




Arabaşı Hamuru Tanımı Nedir, Gereken Materyaller Hangileridir?
Arabaşı hamuru için gerekli olan gereçler;

  • 10 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı un biçiminde sıralanabilmektedir.
Arabaşı hamuru tanımı şu biçimdedir;

  • Uygun bir tepsiyi fırın yardımı ile ısıtılmaya bırakılmalıdır.
  • Uygun bir tencere içerisinde 6 su bardağı su ile 2 tatlı kaşığı tuz eklenmeli ve kaynamaya bırakılmalıdır.
  • Başka bir kap içerisinde 4 su bardağı su ve unun karıştırılması gerekmektedir. Karıştırma işinin yeterli yapılması yararlı olacaktır.
  • Elde edilen un ve su karışımı, tencerede kaynayan suyun içerisinde yavaş yavaş dökülmelidir. Dökme süreci yapılırken bir yandan karıştırma süreci devam etmelidir.
  • Bu karışım kaynadıktan sonra 15 ila 20 dakika aralığında daima karıştırılarak pişirilmelidir.
  • Evvelden ısıtılmış olan tepsiye dökülmeli ve soğuması için buzdolabına koyulmalıdır. Soğuduktan sonra servis için hazır hale gelecektir.
  • Servis için hamur istenilen hallerde kesilebilmektedir.
arabasi_hamuru_tarifi.jpg


Arabaşı Hamuru Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Arabaşı hamuru hazırlanırken pürüzsüz bir kıvam elde edilmesi epeyce kıymetlidir. Hamur çoklukla çorba yapılmadan evvel soğumaya bırakılmalıdır. Hamur hazır olduktan sonra çok daha rahat bir biçimde servis edebilmek için dökmeden evvel tepsinin ısıtılması epeyce değerlidir.


 
858,497Konular
981,900Mesajlar
29,926Kullanıcılar
hzmami_31Son üye
Üst Alt