Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Arabi Feştali El-Mağribi Kimdir

Arabi Feştali El-Mağribi Kimdir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Arabi Feştali ElMağribi Yaşam Öyküsü
Arabi Feştali ElMağribi Hayatı

Arabi Feştali ElMağribi On yedinci yüzyılda Kuzey Afrika'da yetişmiş olan fıkıh âlimlerinden ve evliyâdan İsmi, Arabî Feştâlî olup, Mağribî nisbesiyle bilinir Doğum yeri ve târihi bilinmemektedir 1679 (H1090) senesinde vefat etti

Arabi Feştali ElMağribi Zamanının usûlüne tarafından ilim tahsîlinde bulundu Arabi Feştali ElMağribi fıkıh ilminde yüksek âlim oldu Pekçok âlim ve evliyânın ilim meclislerinde ve sohbetlerinde bulundu Kendisini zâhirî ilimler yanında tasavvuf ilminde de yetiştirdi İlim ve tasavvufta yüksek dereceye ulaşan Arabî Feştâlî, ders okutup talebe yetiştirdi Çoğu âlim ve velî onun meclisinde yetişti Ebû Mesûd edDebbağ ondan ilim öğrenen kimselerdendir

Arabi Feştali ElMağribi'nin Radiye isminde bir kız kardeşi vardı Bu kız kardeşi zengin ve zengin bir kimse olan Alal elKımârişî ile evliydi Kız kardeşinin bu kocasından Fâriha isminde bir kız çocuğu vardı Bir müddet sonra Alâl elKımârişî vefât etti Arabî Feştâlî onun vefâtından sonra kız kardeşini başka bir kimseyle evlendirdi Yeğeni olan Fariha'yı da yanında alıp yetiştirdi ve nezaket etti Fariha evlenme çağına geldiği sıralardaydı Arabî Feştâlî bir gün talebelerine ders verdi Ders bittikten daha sonra, talebelerinden Ebu Mesûd'a dönerek Seni kızkardeşimin kızıyla evlendirmek istiyorumbuyurdu Ebû Mesud; Eğer sen onu bana verirsen ben de kabûl ederim dedi Arabi Feştali ElMağribi, Ebû Mesûd'un bu sözü üstüne Eğer sen yeğenimle evlenirsen her türlü çeyizini ben vereceğim ve evinizin her ihtiyâcını karşılayacağımbuyurdu Bu işe Ebû Mesûd'un babası da fazla sevindi Nihâyet onları nikahlayıp evlendirdi Gerek evlenme sırasındaki gerekse evlendikten sonraki masraflarını Arabi Feştali ElMağribi karşıladı Bu evlilikten Abdülazîz isminde bir oğlan çocuğu dünyâya geldi

Derin bilgin ve kerâmet ehli bir velî olan Arabi Feştali ElMağribi yeğeninin Abdülazîz isminde bir oğlunun dünyâya geleceğini Allahü teâlânın bildirmesiyle kerâmet olarak evvelden haber verdi Bir gün yeğeni Fâriha Hanıma buyurdu fakat; Sizin Abdülazîz isminde bir oğlunuz dünyâya gelecek, onun şânı yüce olup, büyük bir velî olacak Çünkü bir gece rüyâmda Resûlullah efendimizi sallallahü aleyhi ve sellem gördüm Bana; Senin yeğeninin, büyük velî olacak bir çocuğu dünyâya gelecek buyurdu Ben Yâ Resûlallah onun babası kimdir? diye sordum Resûlullah efendimiz; Onun babası Ebu Mesûd edDebbağ'dır buyurdu Arabî Feştâlî'nin yeğenini Ebû Mesûd ile evlendirmek isteyişinin sebebi bu rüyâ idi

Arabi Feştali ElMağribi yeğeninin Abdülazîz ismindeki çocuğunun doğumunu görmeyi fazla isterdi Fakat, meydana gelen bir vebâ salgınında hastalandı Vefât edeceği sırada talebesi Ebû Mes'ûd'a haber gönderip yanında getirtti Ebû Mesûd'a buyurdu oysa; Zevcen nerededir? Onu da benim yanıma getirEbû Mesûd zevcesiyle birlikte Arabî Feştâlî'nin yanına geldi İkisine aniden hitâb ederek ve yanındaki emânetlere işâret ederek; Bunlar, Allahü teâlânın size emânetidir Sizin Abdülazîz isminde bir oğlunuz dünyâya geldiği vakit bu emânetleri ona veriniz buyurduBir sarık, bir nalin, dahası kitab emânet bıraktı Bu emânetleri yeğeni aldıktan daha sonra, helalleşti ve 1679 (H1090) da vefât etti

Bu emânetleri, Fâriha Hanım yanında muhâfaza edip sakladıBir müddet sonra Abdülazîz dünyâya geldi Büyüdükten daha sonra bir Ramazânı şerîf ayında oğlunu yanına çağırdı ve emânetleri ona teslim etti Dayısı Arabî Feştâlî'nin üstünlük ve fazîletlerini anlattı Abdülazîz, sarığı başına sardıktan ve nalini ayağına giydikten daha sonra vücudunda bir ateşlenme meydana geldi O derece oldu oysa gözlerinden yaş geldi Bu hâlin Arabî Feştâlî hazretlerinin bıraktığı emânetler nedeniyle olduğunu anladı

Büyük velî Seyyid Ahmed bin Abdullah elMağribî bir gün bir yolculuk esnasında Arabî Feştâlî hazretlerinin yanında bulunuyorduSays adıyla bilinen yere geldiklerinde Arabî Feştâlî buyurdu ama; Bir hâdise olduSeyyid Abdullah; Nedir o hâdise?dedi Arabî Feştâlî; Seyyid Muhammed bin Nâsır vefât etti Seyyid Abdullah; Nereden biliyorsun?deyince; O kuşkusuz vefât ettibuyurdu Seyyid Abdullah bu sözleri başı dönen bir halde düşünürken karşıdan gelen atlılar gözüktü Seyyid Abdullah'a; Şu karşıdakilere bak, onlar bize Seyyid Muhammed bin Nâsır'ın vefât ettiği haberini vereceklerbuyurdu Birazcık daha yürüyüp gelenlerle karşılaştıkları zaman onlara; Ne haber var?diye sordular Toplulukta bulunanlardan biri; Seyyid Muhammed bin Nâsır vefât ettidedi

Seyyid Abdullah bin Muhammed elMağribî bir toplulukla birlikte oturuyorduBu sırada oraya gelen Arabî Feştâlî ona; Sâliha bir hanım var Sen onunla evleneceksin buyurdu Seyyid Abdullah bin Muhammed evlenmeyi düşünmüyordu Arabî Feştâlî'ye dedi ancak: Hangi kadından bahsediyorsun?O da; Senin evleneceğin kadından bahsediyorumbuyurdu Seyyid Abdullah; Benim evlenmek hatırımdan bile geçmiyordedi Arabî Feştâlî; Sen o kadınla evleneceksinbuyurdu Aradan bir hafta bile geçmeden Seyyid Abdullah o kadınla evlendi

Arabî Feştâlî hazretleri yüksek ilim, güzel ahlâk ve kerâmet sâhibi idi Kuytu hallerini ve kerâmetlerini kimseye söylemek istemezdi Bir gün bir cemâatle otururken buyurdu fakat; Siz keşf sâhibi olmayı çok büyük mü zannediyorsunuz Eğer bundan değişkenlik ediyorsanız bana bakınız Beni ve hallerimi biliyorsunuz Benim velî olmadığımı da biliyorsunuzTopluluk; Evet biz seni ve senin velî olmadığını biliyoruzdediler Arabî Feştâlî orada bulunanlardan birine göz işâretiyle; Sen filân zamanda şöyle şöyle gerçekleştirmek istemiyor musun?buyurdu O kimse; Evet o işi yerine getirmek istiyorumdedi Ona cevâben; Keşf sâhibi olmanın büyük bir meslek olmadığını anladın mı?buyurdu

Seyyid Ahmed bin Abdullah bir gün Arabî Feştâlî ile birlikte çarşıda gidiyordu Arabî Feştâlî etrafa bakıp; Sultan Mevlâ Reşîd memlekete hâkim oldu Karşısına çıkan bir kimse de yok O saltanat ve refah içerisinde yaşıyorbuyurdu Aradan biraz süre geçtikten daha sonra Seyyid Ahmed'e dönerek buyurdu ki; Sultan Mevlâ Reşîd'in öldüğüne işâret eden sesler işitiyorum O Merrakûş'da vefât ettiSeyyid Ahmed; Nasıl olur efendim? O mülkünde ve idâresinde yeni rahatlığa ermiştiAradan bir gece bile geçmeden Sultan Mevlâ Reşîd'in vefât haberi geldi *