![s-bc1a8637e337b93c89cd8e10f41531bbad6310e6.jpg](https://img-s1.onedio.com/id-6295cfb82242153318ceff1e/rev-0/raw/s-bc1a8637e337b93c89cd8e10f41531bbad6310e6.jpg)
Herkesin severek tükettiği hatta olmadan ayılamam dediği kahvenin yararları ve ziyanları uzun vakittir tartışılan hususlardan birisi. Yapılan son araştırmalar kahvenin düşüldüğünden daha yararlı bir içecek olduğunu gösterdi.
Günümüzde neredeyse çayın yerini alan kahve sıklıkla tüketilen içeceklerden birisi. Yanlışsız tüketildiği vakitte insan sıhhati için epeyce faydalı.
Kahvenin insan sağlı üzerindeki tesirlerini öğrenmek için yapılan bir çalışmada tertipli kahve tüketen insanlarda vefat riskinin daha az olduğu gözlemlendi.
The Guardian'da yayınlanan habere nazaran, Çin'de yapılan bir araştırma sonucunda günlük olarak şekerli yada şekersiz farketmeksizin kahve tüketen insanlarda erken yaşta vefat riskinin 7 yıllı period içerisinde kahve tüketmeyen insanlardan daha uzun olduğu gözlemlendi.
Annals of Internal Medicine mecmuasında yayınlanan araştırma için Britanya BioBank'tan 171 bin iştirakçiye ilişkin genetik bilgiler, sıhhat ve hayat üslupları ile ilgili bilgiler toplandı.
Yaş, cinsiyet, hayat stili, sigara kullanımı, fizikî aktivite ölçüsü üzere faktörler değerlendirildiğinde en düşük mevt oranı sade ve şekersiz kahve tüketen insanlarda gözlemlendi.
Ölüm riskinin en düşük olduğu kesim ise yüzde 29'luk oran ile günlük 2.5-4.5 bardak kahve tüketen bireyler olduğıu ortaya çıktı.
İngiltere'de kahve tüketimi ile ilgili bu güne kadar yapılmış en büyük araştırmada sonuçları destekledi.
İngiltere'de yapılan 500 bin kişinin katıldığı ve 10 yıl süren araştırma sonuçları ise günlük olarak 3 bardak kahve tüketen insanların vefat riskinin kahve tüketmeyen insanlardan yüzde 12 daha az olduğu tespit edildi.