iltasyazilim
FD Üye
Ardahanın Yemekleri nelerdir,Ardahanın yöresel Yemekleri nelerdir,Ardahanın külfürel yemekleri,Ardahan Yemek Yemek tarifleri,Ardahan İli Yöresel Yemekleri
Ardahan ’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında ad yapmıştır Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en meşhur yemek yemek türleridir
Bölgesel Yemekleri :Un çorbası Kesma Aşı Höre Aşı Keleçoş Cinar çorbası Kelemkeşir çorbası Puşruk Aşı Ayran Çorbası Süt Çorbası Evelik Çorbası Pışırık Aşı İşkembe Çorbası Lokma Un helvası Sütlaç Bonbon Etli Hengel Kayıtma Gevrek Lokum Bişi Feselli Kete Mafiş Kül pağaça Karnı çırık Pileki ekmek Gaçabur Erişte Kesme makarna Gagala Gözlük Katmer
Kuymak
Malzemeler: 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık zeytinyağı, bir miktar darı unu kişi başı, 1 kaşık aynı tedarik beyaz un, 12 bardak değin soğuk su, erimeye yerinde bir peynir
Hazırlanışı: Yağları tavaya koyarak biraz kızdırın, içine mısır ununu katıp bir miktar kavurun Mısır unu tahta kaşığın tersi ile iyice ezilir Adamakıllı kavrulunca içine suyu ekleyin Su miktarı fiilen göz kararı, suyu eklediğiniz zaman rahatça kaynaması lüzumlu, sonradan koyulaşıyor Kaynamaya başlayınca yayla peynirini ek edin, biraz karıştırın, kenarları kızarana değin çabuk ateşte tutun, sonradan ateşin altını kısabilirsiniz, bir müddet daha bekleyip, peynirler tavanın dibinde bir tabaka oluşturup hafif karamelize olana kadar bekleyin Son olarak evde kalmış peynirlerinizi içine atıp onlar da erisin Sıcak olarak servis yapın
Ayran Çorbası
Malzemeler: ½ Kg Un, 1 yumurta, 250 gr Süzme yoğurt, tuz, nane, kırmızıbiber, 2 yemek yemek kaşığı tereyağı, su
Hazırlanışı: Un, yumurta, tuz suyla kulak memesinden daha sert yoğrulur, yufkalar açılır, eriştelik doğranır, bir taraftan tencereye 3 lt su konur, tuzlu ek edilerek kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir, bir de süzme yoğurt suyla açılarak ( yemeğin suyu fazlaysa bu sudan da alınıp kullanılabilir) kalınca bir ayran haline getirilir Pişen yemeğe katılır, bir de tereyağı bir tavada eritilir, içine nane ve kırmızıbiber katılır, ayran aşının üstüne dökülür, sıcak servis yapılır
Kesme Aşı
Malzemeler: 1 kg un, tuzlu, 2 yemek kaşığı salça, karabiber, nane ve kekik, 2 yemek yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 ya da 3 pazı yapılır Pazının biri diğerlerinden daha ufak olarak ayrılır Pazılar birazcık dinlendirilir Fazla ince olmayan yufkalar açılır 56cm uzunluğunda kesilir bu şeritler sonra enine eriştelik doğranır Bir tencerede suya tuzlu ilavesiyle kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir bundan başka ayırdığımız küçük pazıyı ufak parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır(halk dilinde nuğul denir) Tavada yağ eritilir Nuğullar yağda kızartılır Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üstüne dökülüp sıcak servis yapılır *
Ardahan ’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında ad yapmıştır Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en meşhur yemek yemek türleridir
Bölgesel Yemekleri :Un çorbası Kesma Aşı Höre Aşı Keleçoş Cinar çorbası Kelemkeşir çorbası Puşruk Aşı Ayran Çorbası Süt Çorbası Evelik Çorbası Pışırık Aşı İşkembe Çorbası Lokma Un helvası Sütlaç Bonbon Etli Hengel Kayıtma Gevrek Lokum Bişi Feselli Kete Mafiş Kül pağaça Karnı çırık Pileki ekmek Gaçabur Erişte Kesme makarna Gagala Gözlük Katmer
Kuymak
Malzemeler: 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık zeytinyağı, bir miktar darı unu kişi başı, 1 kaşık aynı tedarik beyaz un, 12 bardak değin soğuk su, erimeye yerinde bir peynir
Hazırlanışı: Yağları tavaya koyarak biraz kızdırın, içine mısır ununu katıp bir miktar kavurun Mısır unu tahta kaşığın tersi ile iyice ezilir Adamakıllı kavrulunca içine suyu ekleyin Su miktarı fiilen göz kararı, suyu eklediğiniz zaman rahatça kaynaması lüzumlu, sonradan koyulaşıyor Kaynamaya başlayınca yayla peynirini ek edin, biraz karıştırın, kenarları kızarana değin çabuk ateşte tutun, sonradan ateşin altını kısabilirsiniz, bir müddet daha bekleyip, peynirler tavanın dibinde bir tabaka oluşturup hafif karamelize olana kadar bekleyin Son olarak evde kalmış peynirlerinizi içine atıp onlar da erisin Sıcak olarak servis yapın
Ayran Çorbası
Malzemeler: ½ Kg Un, 1 yumurta, 250 gr Süzme yoğurt, tuz, nane, kırmızıbiber, 2 yemek yemek kaşığı tereyağı, su
Hazırlanışı: Un, yumurta, tuz suyla kulak memesinden daha sert yoğrulur, yufkalar açılır, eriştelik doğranır, bir taraftan tencereye 3 lt su konur, tuzlu ek edilerek kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir, bir de süzme yoğurt suyla açılarak ( yemeğin suyu fazlaysa bu sudan da alınıp kullanılabilir) kalınca bir ayran haline getirilir Pişen yemeğe katılır, bir de tereyağı bir tavada eritilir, içine nane ve kırmızıbiber katılır, ayran aşının üstüne dökülür, sıcak servis yapılır
Kesme Aşı
Malzemeler: 1 kg un, tuzlu, 2 yemek kaşığı salça, karabiber, nane ve kekik, 2 yemek yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Un içine tuz ve su konularak kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrularak 2 ya da 3 pazı yapılır Pazının biri diğerlerinden daha ufak olarak ayrılır Pazılar birazcık dinlendirilir Fazla ince olmayan yufkalar açılır 56cm uzunluğunda kesilir bu şeritler sonra enine eriştelik doğranır Bir tencerede suya tuzlu ilavesiyle kaynatılır İçine erişteler atılarak pişirilir bundan başka ayırdığımız küçük pazıyı ufak parçalara ayırıp yuvarlayarak l er cm uzunluğunda doğranır(halk dilinde nuğul denir) Tavada yağ eritilir Nuğullar yağda kızartılır Salça ve diğer baharatlar katılır, yemeğin üstüne dökülüp sıcak servis yapılır *