iltasyazilim
FD Üye
Tarihte bilinen en eski gıda takviyelerinden birisi polendir Osmanlı İmparatorluğunda, baldan ve polenden gıda takviyesi olarak faydalanıldığı bilinmektedir
Çiçek Tozu, hayatımızın her alanında bulunan çiçeklerin erkek organ hücresidir Arılar bir çiçeğe kondukları zaman çiçek üzerindeki polen tozları arı üstüne yapışırlar, arılar üzerlerine yapışan bu toz zerreciklerini salgıladıkları akışkan yardımıyla bir birine yapıştırarak ayaklarına tuttururlar ve kovana taşırlar Arı birincil konduğu çiçekten diğer bir çiçeğe geçtiği süre, üzerine yapışan çiçek tozu tozları diğer çiçeğin dişi organına temas ettiğinde çiçekler aralarında çiftleşme gerçekleşmiş olur
Yapılan incelemeler arının sabahtan ne nesil çiçeğe konarsa, akşama değin yalnızca o tür çiçeğe konmaya devam ettiğini göstermektedir Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda arıların yokluğundan nedeniyle polen taşınmasının olmaması durumunda, tüm dünyadaki yaşamın birkaç sene içerisinde yok olacağı yönündedir Arılar doğadan aldıkları bu polenler ile kovanlarına geldiklerinde arıcıların kovan girişlerine yerleştirmiş oldukları ve arının geçebileceği genişlikteki polen kapanlarından geçmeye çalışırken ayaklarına yapışmış olan polenler kovanın girişine monte edilen polen kapanının altındaki tepsiye dökülürler Genel Olarak arı yetiştiricileri, bir gün poleni kendileri alırlar, bir sonraki günde arılara bırakırlar
Polende insan vücuduna faydalı tam 22 değişiklik aminoasit, 27 değişiklik madensel tuzlu, doğal hormon, enzim, pigment, karbonhidrat ve ferment bulunmaktadır Ayrıca polende yer alan elementlerden bazıları da demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyumdur Alüminyum, nikel, titanyum ve çinko da polende bulunan iz elementlerdir Polende bulunan vitaminler de, A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H ve P vitaminleridir
Polenin insan vücuduna faydaları;
* H vitamini tamamen gelişmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır, cilt ve göz kapağı iltihaplarını önler
* İçinde bulunan rutin bir uçtan bir uca pozitif kanamayı engeller
* Yürek kasının çalışmasını güçlendirir
* Bağırsak iltihaplarını iyileştirir
* İştah açıcıdır
* Kabızlık ve tıkanmaları ortadan kaldırır
* İshali giderir
* Bağırsak mikroplarını düzenler
* İnsanlarda sinirliliği ortadan kaldırır
* İnsanlarda güç şurubu etkisi yapar
* Düşünme yeteneğini artırır
* Kandaki alyuvar sayısını % 2530 oranında artırır
* Hemoglobini % 15 oranında artırır
* Görme yetisini artırır
* Cystin aminoasidi, saçın gelişmesine katkıda bulunur
* Prostat hastalığına faydası vardır
* Güzellik kremi olarak da kullanılır
* Zekâyı çalıştırır
* Hemeroid rahatsızlığını giderir
* Yüksek tansiyonu düzenler
* Soğuk algınlığını giderir
* Kalp kasının çalışmasını hızlandırır
* Kanser tedavisinde destekleyici olarak ödev yapar
* Alerjilere karşısında ceset direncini artırır
* Atletler enerjilerini ve dirençlerini çoğaltmak için kullanırlar
Yukarıda sayılanlardan çok daha pozitif faydası olduğu bilinmektedir ve ilerleyen teknoloji baştan sona daha birçok faydası keşfedilecektir
Şu Anda de polenin nasıl kullanılması gerektiği hakkında data vermeye çalışalım Bayağı şartlarda polenin sindirilmesi 2 saatlik zaman alır Ilk kullanmaya başlandığında 1 çay kaşığı dek kullanılarak başlanmalıdır Arının poleni aldığı çiçeğe göre polenin tadında ve renginde de değişim olabilmektedir Polen her hafta biraz daha artırılarak yenmeye devam edilir, ama her şeyde olduğu gibi poleninin de fazlası zararlı olabilir; bunun için jurnal 30 ? – 35 gramdan fazlası yenmemelidir Sade şekilde yenilebileceği gibi ılık süte, meyve suyuna karıştırılarak ya da bal ile karıştırılarak ta yenilebilir
Kaynakça:
Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi Sayı: 203
Çiçek Tozu, hayatımızın her alanında bulunan çiçeklerin erkek organ hücresidir Arılar bir çiçeğe kondukları zaman çiçek üzerindeki polen tozları arı üstüne yapışırlar, arılar üzerlerine yapışan bu toz zerreciklerini salgıladıkları akışkan yardımıyla bir birine yapıştırarak ayaklarına tuttururlar ve kovana taşırlar Arı birincil konduğu çiçekten diğer bir çiçeğe geçtiği süre, üzerine yapışan çiçek tozu tozları diğer çiçeğin dişi organına temas ettiğinde çiçekler aralarında çiftleşme gerçekleşmiş olur
Yapılan incelemeler arının sabahtan ne nesil çiçeğe konarsa, akşama değin yalnızca o tür çiçeğe konmaya devam ettiğini göstermektedir Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda arıların yokluğundan nedeniyle polen taşınmasının olmaması durumunda, tüm dünyadaki yaşamın birkaç sene içerisinde yok olacağı yönündedir Arılar doğadan aldıkları bu polenler ile kovanlarına geldiklerinde arıcıların kovan girişlerine yerleştirmiş oldukları ve arının geçebileceği genişlikteki polen kapanlarından geçmeye çalışırken ayaklarına yapışmış olan polenler kovanın girişine monte edilen polen kapanının altındaki tepsiye dökülürler Genel Olarak arı yetiştiricileri, bir gün poleni kendileri alırlar, bir sonraki günde arılara bırakırlar
Polende insan vücuduna faydalı tam 22 değişiklik aminoasit, 27 değişiklik madensel tuzlu, doğal hormon, enzim, pigment, karbonhidrat ve ferment bulunmaktadır Ayrıca polende yer alan elementlerden bazıları da demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyumdur Alüminyum, nikel, titanyum ve çinko da polende bulunan iz elementlerdir Polende bulunan vitaminler de, A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H ve P vitaminleridir
Polenin insan vücuduna faydaları;
* H vitamini tamamen gelişmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır, cilt ve göz kapağı iltihaplarını önler
* İçinde bulunan rutin bir uçtan bir uca pozitif kanamayı engeller
* Yürek kasının çalışmasını güçlendirir
* Bağırsak iltihaplarını iyileştirir
* İştah açıcıdır
* Kabızlık ve tıkanmaları ortadan kaldırır
* İshali giderir
* Bağırsak mikroplarını düzenler
* İnsanlarda sinirliliği ortadan kaldırır
* İnsanlarda güç şurubu etkisi yapar
* Düşünme yeteneğini artırır
* Kandaki alyuvar sayısını % 2530 oranında artırır
* Hemoglobini % 15 oranında artırır
* Görme yetisini artırır
* Cystin aminoasidi, saçın gelişmesine katkıda bulunur
* Prostat hastalığına faydası vardır
* Güzellik kremi olarak da kullanılır
* Zekâyı çalıştırır
* Hemeroid rahatsızlığını giderir
* Yüksek tansiyonu düzenler
* Soğuk algınlığını giderir
* Kalp kasının çalışmasını hızlandırır
* Kanser tedavisinde destekleyici olarak ödev yapar
* Alerjilere karşısında ceset direncini artırır
* Atletler enerjilerini ve dirençlerini çoğaltmak için kullanırlar
Yukarıda sayılanlardan çok daha pozitif faydası olduğu bilinmektedir ve ilerleyen teknoloji baştan sona daha birçok faydası keşfedilecektir
Şu Anda de polenin nasıl kullanılması gerektiği hakkında data vermeye çalışalım Bayağı şartlarda polenin sindirilmesi 2 saatlik zaman alır Ilk kullanmaya başlandığında 1 çay kaşığı dek kullanılarak başlanmalıdır Arının poleni aldığı çiçeğe göre polenin tadında ve renginde de değişim olabilmektedir Polen her hafta biraz daha artırılarak yenmeye devam edilir, ama her şeyde olduğu gibi poleninin de fazlası zararlı olabilir; bunun için jurnal 30 ? – 35 gramdan fazlası yenmemelidir Sade şekilde yenilebileceği gibi ılık süte, meyve suyuna karıştırılarak ya da bal ile karıştırılarak ta yenilebilir
Kaynakça:
Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi Sayı: 203
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.