Arif Nihat Asya
Arif Nihat Asya (7 Şubat 1904, Catalca, İstanbul 5 Ocak 1975, Ankara) , milliyetci şiirleriyle tanınan ve Adana'nın kurtuluş gunu olan 5 Ocak gunu yazdığı unlu Bayrak şiirinden dolayı Bayrak şairi olarak da anılan Turk şairdir
Ted Koleji'ni ve İstanbul Universitesi Yuksek Oğretmen Okulu Edebiyat Bolumunu bitirdi Adana, Malatya, Edirne, Tarsus, Ankara ve Kıbrıs'taki liselerde edebiyat oğretmenliği yaptı 1950 yılında Seyhan (Adana), ve 1954 yılında da Eskişehir milletvekili olarak Turkiye Buyuk Millet Meclisi'ne girdi Milletvekilliğinden sonra tekrar bir sure daha oğretmenlik yaptı Ankara Gazi Lisesi'nde edebiyat oğretmeni iken 1962'de emekliye ayrıldı
imagesarifnihatasyahayativebayraksiiri5b10ddf009747
Yeni İstanbul ve Babıalide Sabah gazetelerinde yazılar yazdı Aruzla başladığı şiirde rubailer, gazeller yazdı Ozellikle rubailere buyuk onem verdi Rubailerden oluşan 5 ayrı kitap yazdı Daha sonra heceli ve serbest vezinli(olculu) şiirler yazdı
Milliyetci şiirleriyle dikkat ceken Arif Nihat Asya, yurdun guzelliklerini, doğasını anlatan, kimi zaman yergici ama Turkluğu yucelten şiirleriyle de bilinir
imagesarifnihatasyahayativebayraksiiri5b10ddf112f09
Arif Nihat Asya'nın Meşhur Bayrak Şiiri;
BAYRAK
Ey,mavi goklerin beyaz ve kızıl susu,
Kızkardeşimin gelinliği,şehidimin son ortusu!
Işık ışık, dalga dalga bayrağım,
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım
Sana benim gozumle bakmayanın
mezarını kazacağım
Seni selamlamadan ucan kuşun
yuvasını bozacağım
Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder
Golgende bana da, bana da yer ver !
Sabah olmasın, gunler doğmasın ne cıkar
Yurda ay yıldızın ışığı yeter
Savaş bizi karlı dağlara goturduğu gun
Kızıllığında ısındık,
Dağlardan collere duşurduğu gun
Golgene sığındık
Ey, şimdi suzgun, ruzgarlarda dalgalan;
Barışın guvercini, savaşın kartalı
Yuksek yerlerde acan ciceğim;
Senin altında doğdum,
Senin dibinde oleceğim
Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
Yer yuzunde yer beğen !
Nereye dikilmek istersen,
Soyle, seni oraya dikeyim !
ARİF NİHAT ASYA
imagesarifnihatasyahayativebayraksiiri5b10ddf213b3c
Arif Nihat Asya (7 Şubat 1904, Catalca, İstanbul 5 Ocak 1975, Ankara) , milliyetci şiirleriyle tanınan ve Adana'nın kurtuluş gunu olan 5 Ocak gunu yazdığı unlu Bayrak şiirinden dolayı Bayrak şairi olarak da anılan Turk şairdir
Ted Koleji'ni ve İstanbul Universitesi Yuksek Oğretmen Okulu Edebiyat Bolumunu bitirdi Adana, Malatya, Edirne, Tarsus, Ankara ve Kıbrıs'taki liselerde edebiyat oğretmenliği yaptı 1950 yılında Seyhan (Adana), ve 1954 yılında da Eskişehir milletvekili olarak Turkiye Buyuk Millet Meclisi'ne girdi Milletvekilliğinden sonra tekrar bir sure daha oğretmenlik yaptı Ankara Gazi Lisesi'nde edebiyat oğretmeni iken 1962'de emekliye ayrıldı
imagesarifnihatasyahayativebayraksiiri5b10ddf009747
Yeni İstanbul ve Babıalide Sabah gazetelerinde yazılar yazdı Aruzla başladığı şiirde rubailer, gazeller yazdı Ozellikle rubailere buyuk onem verdi Rubailerden oluşan 5 ayrı kitap yazdı Daha sonra heceli ve serbest vezinli(olculu) şiirler yazdı
Milliyetci şiirleriyle dikkat ceken Arif Nihat Asya, yurdun guzelliklerini, doğasını anlatan, kimi zaman yergici ama Turkluğu yucelten şiirleriyle de bilinir
imagesarifnihatasyahayativebayraksiiri5b10ddf112f09
Arif Nihat Asya'nın Meşhur Bayrak Şiiri;
BAYRAK
Ey,mavi goklerin beyaz ve kızıl susu,
Kızkardeşimin gelinliği,şehidimin son ortusu!
Işık ışık, dalga dalga bayrağım,
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım
Sana benim gozumle bakmayanın
mezarını kazacağım
Seni selamlamadan ucan kuşun
yuvasını bozacağım
Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder
Golgende bana da, bana da yer ver !
Sabah olmasın, gunler doğmasın ne cıkar
Yurda ay yıldızın ışığı yeter
Savaş bizi karlı dağlara goturduğu gun
Kızıllığında ısındık,