iltasyazilim
FD Üye
arı değişim geçirir mi, arının başkalaşımı hakkında veri, arının başkalaşımı
Arılar bütün başkalaşım geçiren hayvanlardır; yani yumurtadan çıkan kurtçuk (larva), krizalit devresine (durgun devre) girer, sonra ergin arı durumuna geiir Arıların bu gelişme devrelerinde yavruların her türlü, bakım, besin işleri emekçi arılar tarafından yapılır, ömürlerinin birincil 20 gününde yumurtaların konacağı gözleri planlamak, tükrük salgılarıyla, bal ve çeçektozuyla kurtçukları doyurmak, balmumu ve petek yerine getirmek, dışardaki emekçi arıların getirdiği balozunu bala çevirmek, kovanın temizleme, bekçilik işlerini yapmak gibi görevleri vardır
Kovan işlerinde yetişmiş olan bu arılar 20 gün daha sonra kovandan çıkar, birkaç uçuş yaparak çevreyi tanır, sonra bir kısmı balozu, bir kısmı çiçektozu biriktirmek üzere ayrılırlar Bunların arı konuşması (dili) denen, kendilerine özgü danslı hareketleriArı Peteği, Bal Peteği vardır Biri çiçektozu ya da balozunun bol olduğu bir yer bulunca, bunu bulunduğu yerde dönme, gidip gelme gibi danslı bir takım hareketlerle diğer işçi arılara duyurur Çiçektozu toplayan arılar ayaklan ve ağız parçalarıyla çiçektozu keseciklerini parçalar, bun,arı topaklar haline getirip kovana taşırlar Toplanan çiçektozları; yavrular için arı sütü hazırlanmasında, petekler için balmumu yapımında, kovanların kesik ve çatlaklarını sıvamak için özel bir macun yapımında kullanılır Işçi arıların yumurtalıkları körelmiş olduğu halde, ara sıra asıl arı ölünce içlerinden biri yumurtlamaya başlar ve kovanı dağılmaktan kurtarır
Erkek arı, esas arıyı dölleyen andır, kocaman ve hantal vücutludur, iğnesi yoktur, döllenmemiş yumurtalardan meydana gelmiştir Çok Yemek Yiyen ve hazır yiyicidir, bir kovanda 200300 tanedir Ana arı ile çiftleşme uçuşundan dönünce, işçi arılar kadar kovandan atılırlar, birleştirme ve beslenme organları iyi gelişmediği için de, dışarda pozitif yaşayamazlar Oğul verme: ilkbaharda çiçekler açınca arıların besinleri birden artar, kıştan meydana çıkan arılar fazla çalışmaya ve yeni bir kalabalık kurma hazırlığına başlarlar Başlıca arı yumurtlamayı hızlandırır, yeni belli başlı arılar yetiştirilir, emekçi arıların sayısı fazlalaşınca kovanda rahatsızlık başlar,anlar hırçınlaşır, bunun üstüne eski asıl arı (karınlarını balla doldurmuş, kovanın uçma deliği çevresinde yığılmış) yeni yetişen genç anları sıcak öğle saatlerinde peşine takarak kovandan ayrılır
Çevrede bir dala konar, öteki arılar da toplanarak bir üzüm salkımı gibi arı hevengi oluşturur Buna oğul verme denir Arıcılar izledikleri için, özel yöntemlerle bu oğulu yakalar ve öbür bir kovana yerleştirir Eski kovanda ise yeni yetişen belli başlı anlar aralarında savaş olur, adaleli olan kovanın başında kalır, diğerleri işçi anlar göre kovandan atılır *
Arılar bütün başkalaşım geçiren hayvanlardır; yani yumurtadan çıkan kurtçuk (larva), krizalit devresine (durgun devre) girer, sonra ergin arı durumuna geiir Arıların bu gelişme devrelerinde yavruların her türlü, bakım, besin işleri emekçi arılar tarafından yapılır, ömürlerinin birincil 20 gününde yumurtaların konacağı gözleri planlamak, tükrük salgılarıyla, bal ve çeçektozuyla kurtçukları doyurmak, balmumu ve petek yerine getirmek, dışardaki emekçi arıların getirdiği balozunu bala çevirmek, kovanın temizleme, bekçilik işlerini yapmak gibi görevleri vardır
Kovan işlerinde yetişmiş olan bu arılar 20 gün daha sonra kovandan çıkar, birkaç uçuş yaparak çevreyi tanır, sonra bir kısmı balozu, bir kısmı çiçektozu biriktirmek üzere ayrılırlar Bunların arı konuşması (dili) denen, kendilerine özgü danslı hareketleriArı Peteği, Bal Peteği vardır Biri çiçektozu ya da balozunun bol olduğu bir yer bulunca, bunu bulunduğu yerde dönme, gidip gelme gibi danslı bir takım hareketlerle diğer işçi arılara duyurur Çiçektozu toplayan arılar ayaklan ve ağız parçalarıyla çiçektozu keseciklerini parçalar, bun,arı topaklar haline getirip kovana taşırlar Toplanan çiçektozları; yavrular için arı sütü hazırlanmasında, petekler için balmumu yapımında, kovanların kesik ve çatlaklarını sıvamak için özel bir macun yapımında kullanılır Işçi arıların yumurtalıkları körelmiş olduğu halde, ara sıra asıl arı ölünce içlerinden biri yumurtlamaya başlar ve kovanı dağılmaktan kurtarır
Erkek arı, esas arıyı dölleyen andır, kocaman ve hantal vücutludur, iğnesi yoktur, döllenmemiş yumurtalardan meydana gelmiştir Çok Yemek Yiyen ve hazır yiyicidir, bir kovanda 200300 tanedir Ana arı ile çiftleşme uçuşundan dönünce, işçi arılar kadar kovandan atılırlar, birleştirme ve beslenme organları iyi gelişmediği için de, dışarda pozitif yaşayamazlar Oğul verme: ilkbaharda çiçekler açınca arıların besinleri birden artar, kıştan meydana çıkan arılar fazla çalışmaya ve yeni bir kalabalık kurma hazırlığına başlarlar Başlıca arı yumurtlamayı hızlandırır, yeni belli başlı arılar yetiştirilir, emekçi arıların sayısı fazlalaşınca kovanda rahatsızlık başlar,anlar hırçınlaşır, bunun üstüne eski asıl arı (karınlarını balla doldurmuş, kovanın uçma deliği çevresinde yığılmış) yeni yetişen genç anları sıcak öğle saatlerinde peşine takarak kovandan ayrılır
Çevrede bir dala konar, öteki arılar da toplanarak bir üzüm salkımı gibi arı hevengi oluşturur Buna oğul verme denir Arıcılar izledikleri için, özel yöntemlerle bu oğulu yakalar ve öbür bir kovana yerleştirir Eski kovanda ise yeni yetişen belli başlı anlar aralarında savaş olur, adaleli olan kovanın başında kalır, diğerleri işçi anlar göre kovandan atılır *