UNESCO Yerküre Mirası Listesi’ndeki Göbeklitepe’de yağış sonrası birtakım yapıların karla kaplanması arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt'in reaksiyonuna neden oldu. Göbeklitepe'nin ortaya çıkarılması için eşi Klaus Schmidt ile birlikte uzun yıllar çalışan Çiğdem Köksal Schmidt, "Göbeklitepe artık çok kişinin 'nemalandığı' bir bölge, bu kadar yararını gördüğünüz tarafı bir de himayeyi düşünün ey faniler" dedi.
Çiğdem Köksal Schmidt, ihtarlarının dikkate alınmadığını, özensizlik nedeniyle karın D ve B yapısına girdiğini söyledi.
Schmidt, Facebook hesabından şunları yazdı:
"Şu fotoğrafları görünce, geçen hafta yağan kardan mesut olduğuma utandım. Göbeklitepe’nin bir kısmını örten şimdiki çatının inşaatı Klaus aramızdan ayrıldıktan sonra başlamıştı ve prodüksiyon sürecindeki itinasızlıkları, girişimin kağıt üzerindeki haliyle inşa edilen halinin farklılıklarını, kaygılarımı tekraren paylaştım, istisnasız her seferinde, bu insan eşi ile 20 yılını verdi oraya bir dinleyelim, tahlil bulalım demedi kimse de, bilakis bana ferdî taarruzlara başlandı daima. Göbeklitepe artık çok kişinin ‘nemalandığı’ bu sözden nefret ediyorum lakin öyle) bir bölge, bu kadar yararını gördüğünüz alanı bir de müdafaayı düşünün ey faniler.
Haydi şark tarafından C yapısı ortalarına kadar yağmur girdiğini biliyordum (çatı taşıyıcıları kağıt üzerindeki plandan daha yüksek yapıldı) fakat şayet kar çatıya karşın D yapısına, B yapısına kadar ulaşıp yerleşebiliyorsa tahlil aramak gerekir. Bilim müşavere şurası, koordinatör falan bu kişiler neden Göbeklitepe’nin problemleri ile ilgilenmiyorlar?"
İnsanlık tarihine dair bilinenleri değiştiren Göbeklitepe hakkında detaylı haber için