Kazıbilimci İnsanın dünya üzerinde görülmesinden Ortaçağa dek geçen işlem içinde insana ilişkin her türlü kalıntı ve buluntuyu, doğal çevre ile insan arasındaki ilişkileri, yüzey, sualtı araştırmaları ve kazılarla ortaya çıkaran, inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişidir GÖREVLER Eski çağlardan günümüze kalmış toprak ya da su altındaki eserleri gün ışığına dahil etmemek için kazılar yapar, Kazılardan elde edilen eserleri temizler, Parça eserlerin yapıştırılmasını (konservasyon), bakımonarım ve restorasyonunu yapar, Eserlerin kaydını miktar, korunmasını sağlar ve halkın bilgisine sunar, Kültür Bakanlığında çalışması durumunda; kazılarda gözlemci olarak görevlendirilebilir, Korunması gereken kültür ve tabiat varlıklarını saptar ve kaydını tutar, bunlara yönelik koruma ve restorasyonlar konusunda kararlar çıkarılmasını sağlar, Çevresindeki antik kentlerin (ören yerlerinin) belirli aralıklarla denetimini yapar, Müzelerde çalışanlar koleksiyoncuların denetimini yapar KULLANILAN CIHAZ VE MALZEMELER Spatüla (ucu sivri ufak mala), kazma, kürek, el arabası, keski, su terazisi, fırça, süpürge, resim makinesi, metre, ölçüm, çizim vasıtagereçleri, kimyasal maddeler, sondaj aletleri MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Kazıbilimci elde etmek isteyenlerin; Üstteki düzeyde genel yeteneğe ve özellikle sözel düşünme ve nedensonuç ilişkisini ortaya çıkarabilme gücüne sahip, Tarih ve kültür konularına meraklı ve bu alanlarda başarılı, İyi bir gözlemci ve inceden inceye araştıran, açık havada egzersiz yapmaktan hoşlanan, Bedence sağlam, kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Arkeologlar görevlerine göre değişik ortamlarda çalışırlar araştırmacı arkeologlar, genelde okuyarak, yazarak tahsis yaparlar, yaz aylarında kazı çalışmalarını dışarıya yürütürler Müzelerde çalışanlar için egzersiz ortamı temiz ve sessizdir Bir kazıda ilginç bir parçanın bulunması ve ait olduğu dönemin belirlenmesi uzun ve zahmetli bir çaba sonucunda gerçekleşir ve bu koşul kişiye büyük bir mutluluk verir Arkeologlar, eski çağ tarihçisi, heykeltıraş, mimar, topoğraf, teknik sanatkâr, fotoğrafçı, epigraf (kitabe okuyan birey) gibi meslek elemanlarıyla kesintisiz irtibat halinde çalışırlar ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI Arkeologların çalıştıkları kuruluşlar; üniversiteler (öğretim görevlisi ya da tahlilci olarak), Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü'ne yan değişik müzeler, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulları, özel müzeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Maden Tetkik Arama Enstitüsüdür IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi dağıtılmış üniversitelere ast fakültelerin “Kazıbilim bölümlerinde verilmektedir IŞ EĞİTİMİNE GIRIŞ KOŞULLARI Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) tatmin edici “Sözel (SÖZ) puanı elde etmek gerekmektedir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır Eğitim boyunca;temel kavramlar ve terimler öğretilmektedir Arkeoloji alanında eğitim veren bu anabilim dallarının birinci sınıfında temel kavramlar ve terimler öğretildikten sonra öteki sınıflarda her anabilim dalı kendi konusu çerçevesinde insanlığın sosyokültürel yapısını ve kültür ortam ilişkilerini işler Herzamanki arkeolojide Yunanca ve Latince öğretilmektedir Dönem özelliklerinin incelendiği heykel, seramik, mimari, tarihi coğrafya vb dersler verilmektedir MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitimini tamamlayan kişiler üniversitelerde tayin elde etmek isterlerse araştırma görevlisi olarak göreve başlarlar Doktora derecesi aldıktan ve gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak meslekte ilerleyebilirler Meslek elemanları belirli bir alanda uzmanlaşabilirler Bunlar; eski tunç çağı eserleri, konservatör (yarım eserlerin yapıştırılması, onarılması), sikke (numismat), arkaik dönem heykeltıraşlığı, helenistik çağ mimarisi, seramik, vb alanlardır AYNI MESLEKLER: Sanat tarihçisi, tarihçi BURS, KREDİ VE AIDAT DURUMU Öğrenciler üniversitelerin veya müzelerin yaz aylarında yapmış olduğu kazılara katılırlarsa en düşük vergi seviyesinde ücret alabilirler Şartları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağlamış olduğu kredi ve yurt hizmetlerinden yararlanabilmektedirler Dağıtılmış kurum ve kuruluşlarca başarılı öğrencilere karşılıksız ya da mecburi hizmet karşılığı bahşedilen burs olanağı da vardır Eğitim sonrası teknik hizmetler sınıfında göreve başlarlarsa asgari ücretin 33,5 katı dolayında maaş almaktadırlar DAHA AYRINTILI VERI İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili Eğitim Kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Iş Danışma Merkezi, Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye Iş Kurumu İl Müdürlükleri