Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Arşimet

Arşimet
0
157

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Arşimet Hakkında Ayrıntılı Bilgi

ARŞİMET

Eski çağın en büyük matematikçisi ve mucidi olan Arşimet Sicilya Adası ’nda, bir Yunan kenti olan Siracusa ’ da doğdu Öklit ’in İÖ takriben 300 ’de ,Darı ’daki İskenderiye ’de kurduğu okulda öğrenim gördükten sonra Siracusa ’ya dönerek geometri ile uğraştıBilgisini günlük yaşamda karşılaştığı sorunların çözümüne uygulayarak mühendisliği sağlam matematiksel temellere oturtan birincil bilim adamı olmuştur

Araştırmalarının çoğunu ,Siracusa Kralı 2 Hieron ’un hizmetindeyken geçekleştiren Arşimet ’in çalışmalarına ve buluşlarına ilişkin o kadar fazla öykü anlatılır Bunlardan en ünlüsü, kralın yeni tacının saf altından olup olmadığını araştırmasıyla ilgili olandır Öyküye tarafından, araştırmasını tacı parçalamadan yerine getirmek zorunda olan Arşimet bu konuda bir zaman düşünmüş,lakin sorunun yanıtını ancak bir gün hamama gittiğinde bulabilmiştir Banyo Yapmak üzere havuza girdiğinde suyun taştığına uyarı eden Arşimet , o anda çözümü bulduğunu anlar Hamamdan dışarı fırlayıp “Buldum! Buldum! Buldum! diye bağırarak caddelerde koşmaya başlarArşimet ’e göre,eğer taç saf altından yapılmışsa , mekanda benzer ağırlıktaki saf altın dek yer kaplaması gerekiyordu Taç ve aynı ağırlıktaki saf altın sırayla su doymuş bir kaba konulduklarında, taşıracakları suyun miktarı yada hacmi eşit olmalıydı Arşimet yaptığı deneyin sonucunda bu miktarların eşit olmadığını belirledi; kral aldatılmıştı Bu basit deneyle Arşimet cisimlerin göreli yoğunluklarını keşfetti

Hem kaldıraç yasasını da ortaya koyan Arşimet, ağır bir cismin, tartma merkezine uygulanacak bir kuvvetle yerinden oynatabileceğini gösterdi Onun “Bana bir dayanak noktası gösterin, Dünya ’yı yerinden oynatayımdediği de söylentiler arasındadır Arşimet, Roma ve Kartaca arasındaki uzun ve acılı bir savaş döneminde yaşadı Kral Hierro ’nun Kartacalılar ’ı desteklemesi üzerine, İÖ 214 ’ te Claudius Marcellus komutasındaki Roma ordusu Siracusa ’yı kuşattı Arşimet bir çok savaş arabulucu yaparak kralın kuşatmaya karşısında koymasına tezgâhtar olmuştur Bir söylentiye tarafından, Arşimet dev aynalar yardımıyla güneş ışınlarını Roma gemilerinin yelkenlerine odaklayarak onları yakmıştır Sonunda Marcellus, Siracusa ’yı ele geçirdi; Arşimet ise bir Romalı asker tarafından öldürüldü *

858,500Konular
982,396Mesajlar
32,981Kullanıcılar
ilkinsanSon üye
Üst Alt