Aşermede psikolojik faktorler muhtemelen fiziksel ihtiyaclardan daha etkili oluyor Hepimiz zaman zaman belli bir yiyecek veya icecek icin dayanılmaz bir istek duyarız Ancak belli bir yiyecek icin duyulan bu ani
Aşermede psikolojik faktorler muhtemelen fiziksel ihtiyaclardan daha etkili oluyor Hepimiz zaman zaman belli bir yiyecek veya icecek icin dayanılmaz bir istek duyarız Ancak belli bir yiyecek icin duyulan bu ani istek nadiren gercek bir aşermedir Coğunlukla gecici bir istektir oysa aşerme bundan cok daha derindir ve goz ardı edemeyeceğiniz surekli bir istektir
Kadınlar erkeklerden daha fazla aşerir
Yakın zamanda yapılan araştırmalara gore hormonal değişiklikler yiyecek aşermelerinin coğunun sorumlusu Ozellikle stres zamanlarında, hamilelikte veya menstrual donemin farklı zamanlarında ortaya cıkan aşermelerin sebebi hormonlar olabiliyor Bu teoriye gore değişen hormon seviyeleri beynin seratonin ve diğer kimyasalları uretmesini etkiliyor, bu değişiklikler belli yiyecekleri icin arzu duyulmasını tetikleyebiliyor
Karbonhidrat aşermelerine karşı protein kalkanı onemli
Karbonhidrat aşermeleri obeziteyle yakından bağlantılı ancak tam tahıl acısından zengin, nişastalı yiyeceklerin proteinle tuketildiği bir diyet tatlı aşermelerini biraz engelleyebilir Cunku bu kompleks karbonhidratlar ve protein şekerden daha yavaş emilir Boylece sabit bir kan şekeri seviyesi sağlar Basit şekerleri protein olmadan tuketmek surekli tatlı yeme ihtiyacı doğurur Canınız tatlı cektiğinde yanında sut veya yoğurt gibi bir protein de tuketin
Teslim mi olmalı, kacınmalı mı?
Bazı uzmanlar yiyecek aşermelerinin “vucudun bilgeliğini yansıttığına inanır; belirli yiyecekleri yeme isteğini besinsel bir ihtiyacı karşılamak icin duyarız Ancak genelde pek de besleyici olmayan yiyecekleri aşeririz ve bu durumlarda psikolojik faktorler muhtemelen fiziksel ihtiyaclardan daha etkilidir Bazı insanlar icin yiyecek duygusal bir boşluğu dolduruyor olabilir boylece stres veya uzuntu donemlerinde belirli yiyeceklere donerler Telkinin gucu de başka bir muhtemel tetikleyicidir bu yuzden en sevilen yemeğin hafif bir kokusu bile yoğun bir istekle sonuclanabilir
İnsanlar sıklıkla bir aşermeden kacınma hatasına duşerler Bazıları başarılı olabilir ancak genelde kacınma daha da guclu bir istekle sonlanır Aşerilen yiyecek ciddi bir sağlık riski oluşturmadığı surece (yuksek tansiyonu olan birinin tuzlu yiyecekler aşermesi gibi) uzmanlar bu ozlemi gidermenin ancak bunu ılımlı bir şekilde yapmanın daha iyi olduğu goruşundeler Daha sağlıklı bir yaklaşım aşermeyi sezerek onceden tatmin etmektir Orneğin bir kadın menstruasyon oncesi her zaman tatlı aşeriyorsa bunu kan glikoz seviyelerini yukselten nişastalı besin tuketimini artırarak azaltabilir Doğal şekerler acısından zengin olan meyvelerden tuketmek de tatlı ihtiyacını karşılayabilir
Bazı ilac tedavileri, ozellikle steroitler ve hormonlu preparatlar yiyecek aşermelerini artırabilir
Aşırı acıkmaktan kacınmak da tatlı veya yağlı yiyecekleri aşermenin onune gecebilir Aclık vucudun yakıtının az kaldığını bildirme şeklidir; kacınması neredeyse imkansız olan guclu bir durtudur Aclığı ve bunu takip eden aşırı yemeğe yol acan guclu aşermeleri engellemenin yolu kucuk ve sık oğunler yemektir
Hamilelik aşermeleri
Hamile kadınlar sıklıkla turşu ve diğer tuzlu yiyecekleri aşerirler Bu durumda aşermeler fiziksel bir ihtiyaca işaret eder Hamilelik sırasında kan hacmi iki katına cıkar ve sonuc olarak uygun bir sıvı dengesi sağlamak icin fazladan sodyuma ihtiyac duyar Normalde yemeğe tuz eklemek gerekli sodyumu sağlar Eğer aşermeler camaşır kolası, toprak, kil ve buz gibi sindirilemeyen tuhaf maddeler icinse bu “pikaya girer ve ciddi bir tıbbi veya psikolojik soruna işarettir ve uzmanların yardımını gerektirir
(Pika: cocuklarda ve akıl hastalarında rastlanılan, besin olmayan maddelere karşı anormal iştah gorulmesi)
Buz aşermesinin demir eksikliğine işaret ettiği soylenmektedir, bunun tersine bu eksiklik camaşır kolası, kil ve demire tutunan ve emilimini engelleyen diğer maddelerin yenmesinden dolayı olabilir
h 3Aşermenin nedeni hormonal değişiklikler
Aşermede psikolojik faktorler muhtemelen fiziksel ihtiyaclardan daha etkili oluyor Hepimiz zaman zaman belli bir yiyecek veya icecek icin dayanılmaz bir istek duyarız Ancak belli bir yiyecek icin duyulan bu ani istek nadiren gercek bir aşermedir Coğunlukla gecici bir istektir oysa aşerme bundan cok daha derindir ve goz ardı edemeyeceğiniz surekli bir istektir
Kadınlar erkeklerden daha fazla aşerir
Yakın zamanda yapılan araştırmalara gore hormonal değişiklikler yiyecek aşermelerinin coğunun sorumlusu Ozellikle stres zamanlarında, hamilelikte veya menstrual donemin farklı zamanlarında ortaya cıkan aşermelerin sebebi hormonlar olabiliyor Bu teoriye gore değişen hormon seviyeleri beynin seratonin ve diğer kimyasalları uretmesini etkiliyor, bu değişiklikler belli yiyecekleri icin arzu duyulmasını tetikleyebiliyor
Karbonhidrat aşermelerine karşı protein kalkanı onemli
Karbonhidrat aşermeleri obeziteyle yakından bağlantılı ancak tam tahıl acısından zengin, nişastalı yiyeceklerin proteinle tuketildiği bir diyet tatlı aşermelerini biraz engelleyebilir Cunku bu kompleks karbonhidratlar ve protein şekerden daha yavaş emilir Boylece sabit bir kan şekeri seviyesi sağlar Basit şekerleri protein olmadan tuketmek surekli tatlı yeme ihtiyacı doğurur Canınız tatlı cektiğinde yanında sut veya yoğurt gibi bir protein de tuketin
Teslim mi olmalı, kacınmalı mı?
Bazı uzmanlar yiyecek aşermelerinin “vucudun bilgeliğini yansıttığına inanır; belirli yiyecekleri yeme isteğini besinsel bir ihtiyacı karşılamak icin duyarız Ancak genelde pek de besleyici olmayan yiyecekleri aşeririz ve bu durumlarda psikolojik faktorler muhtemelen fiziksel ihtiyaclardan daha etkilidir Bazı insanlar icin yiyecek duygusal bir boşluğu dolduruyor olabilir boylece stres veya uzuntu donemlerinde belirli yiyeceklere donerler Telkinin gucu de başka bir muhtemel tetikleyicidir bu yuzden en sevilen yemeğin hafif bir kokusu bile yoğun bir istekle sonuclanabilir
İnsanlar sıklıkla bir aşermeden kacınma hatasına duşerler Bazıları başarılı olabilir ancak genelde kacınma daha da guclu bir istekle sonlanır Aşerilen yiyecek ciddi bir sağlık riski oluşturmadığı surece (yuksek tansiyonu olan birinin tuzlu yiyecekler aşermesi gibi) uzmanlar bu ozlemi gidermenin ancak bunu ılımlı bir şekilde yapmanın daha iyi olduğu goruşundeler Daha sağlıklı bir yaklaşım aşermeyi sezerek onceden tatmin etmektir Orneğin bir kadın menstruasyon oncesi her zaman tatlı aşeriyorsa bunu kan glikoz seviyelerini yukselten nişastalı besin tuketimini artırarak azaltabilir Doğal şekerler acısından zengin olan meyvelerden tuketmek de tatlı ihtiyacını karşılayabilir
Bazı ilac tedavileri, ozellikle steroitler ve hormonlu preparatlar yiyecek aşermelerini artırabilir
Aşırı acıkmaktan kacınmak da tatlı veya yağlı yiyecekleri aşermenin onune gecebilir Aclık vucudun yakıtının az kaldığını bildirme şeklidir; kacınması neredeyse imkansız olan guclu bir durtudur Aclığı ve bunu takip eden aşırı yemeğe yol acan guclu aşermeleri engellemenin yolu kucuk ve sık oğunler yemektir
Hamilelik aşermeleri
Hamile kadınlar sıklıkla turşu ve diğer tuzlu yiyecekleri aşerirler Bu durumda aşermeler fiziksel bir ihtiyaca işaret eder Hamilelik sırasında kan hacmi iki katına cıkar ve sonuc olarak uygun bir sıvı dengesi sağlamak icin fazladan sodyuma ihtiyac duyar Normalde yemeğe tuz eklemek gerekli sodyumu sağlar Eğer aşermeler camaşır kolası, toprak, kil ve buz gibi sindirilemeyen tuhaf maddeler icinse bu “pikaya girer ve ciddi bir tıbbi veya psikolojik soruna işarettir ve uzmanların yardımını gerektirir
(Pika: cocuklarda ve akıl hastalarında rastlanılan, besin olmayan maddelere karşı anormal iştah gorulmesi)
Buz aşermesinin demir eksikliğine işaret ettiği soylenmektedir, bunun tersine bu eksiklik camaşır kolası, kil ve demire tutunan ve emilimini engelleyen diğer maddelerin yenmesinden dolayı olabilir
h 3Aşermenin nedeni hormonal değişiklikler