Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ashabın Faziletleri

Ashabın Faziletleri
0
171

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
4332 İmran İbnu Huseyn radıyallahu anhuma anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

İnsanların en hayırlıları benim asrımda yaşayanlardır Sonra bunları takip edenlerdir, sonra da bunları takip edenlerdir İmran radıyallahu anh der ki: Kendi asrını zikrettikten sonra iki asır mı, uc asır mı zikretti bilemiyorumbu sonuncuları takiben oyle insanlar gelir ki kendilerinden şahidlik istenmediği halde şahidlikte bulunurlar, onlar ihanet icindedirler, itimad olunmazlar Nezirlerde (adak) bulunurlar, yerine getirmezler Aralarında şişmanlık zuhUr ederBir rivayette şu ziyade var: Yemin taleb edilmeden yemin ederler

Buhari, Şehadat 9, Fezailu'lAshab 1, Rikak 7, Eyman 27; Muslim, Fezailu'sSahabe, 214, (2535); Tirmizi, Fiten 45, (2222), Şehadat 4, (2303); Ebu Davud, Sunnet 10, (4657); Nesai, Eyman 29, (7, 17, 18)

4333 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Beni goren veya beni goreni goren bir muslumana ateş değmeyecektir

Tirmizi, Menakıb (3857)

4334 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Ashabıma sebbetmeyin (dil uzatmayın) Nefsim elinde olan Zatı Zulcelal'e yemin olsun (sizden) biri, Uhud dağı kadar altın infak etse, onlardan birinin infak ettiği bir mudd'e hatta yarım mudd'e bedel olmaz

Muslim, Fedailu'sSahabe 221, (2540)

4335 Hz Ebu Musa radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam ile, beraber akşam namazı kılmıştık Aramızda: Burada oturup yatsıyı da onunla birlikte kılsakdedik ve oturduk Derken yanımıza geldi ve:

Hala burada mısınız?buyurdular

Evet!dedik

İyi yapmışsınız!buyurdu ve başını semaya kaldırdı Başını sıkca semaya kaldırdı ve şoyle buyurdu:

Yıldızlar semanın emniyetidir Yıldızlar gitti mi, vaadedilen şey semaya gelir Ben de Ashabım icin bir emniyetim Ben gittim mi, onlara vaadedilen şey gelecektir Ashabım da ummetim icin bir emniyettir Ashabım gitti mi ummetime vaadedilen şey gelir

Muslim, Fedailu'sSahabe 207, (2531)

4336 Bureyde radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Bir yerde olen Ashabımdan hicbirisi yoktur ki, Kıyamet gunu oranın ahalisine bir nur ve onlara (cennete sevkte) bir rehber olmasın

Tirmizi, Menakıb (3864)

4337 Said İbnu'lMuseyyeb, Hz Omer radıyallahu anh'tan naklediyor: Demişti ki: Ben ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ı dinledim, buyurmuştu ki: Ben, Rabbimden Ashabımın benden sonra duşeceği ihtilaf hakkında sordum Bunun uzerine şoyle vahyetti:

Ey Muhammed! Senin Ashabın benim nezdimde, gokteki yıldızlar gibidir Bazıları diğerlerinden daha kavidirler Her biri icin bir nUr vardır Oyleyse, kim onların ihtilaf ettikleri meselelerden birini alırsa, o kimse benim nazarımda hidayet uzeredir

Hz Omer der ki: ResUlullah aleyhissalatu vesselam (devamla) ilave etti:

Ashabım yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız hidayeti bulursunuz

Rezin tahric etmiştir (Hadisin birinci kısmını Cami'u'usSağir'de Suyuti kaydeder (Feyzu'lKadır 4, 76) İkinci kısmı da İbnu Abdi'lBerr, Cami'u'lİlm'de kaydetmiştir (2, 91)

ASHABIN FAZİLET VE MENKIBELERİNİN YUCELİĞİ

4338 Said İbnu Zeyd radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın şoyle soylediğini işittim:

Ebu Bekr cennetliktir, Omer cennetliktir, Osman cennetliktir, Ali cennetliktir, Talha cennetliktir, Zubeyr cennetliktir, Sa'd İbnu Malik cennetliktir, Abdurrahman İbnu Avi cennetliktir, Ebu Ubeyde İbnu'lCerrah cennetliktir

(Ravi der ki: Zeyd) onuncuda sukut etti Dinleyenler: Onuncu kim?diye sordular (Bu taleb uzerine):

Said İbnu zeyd!dedi Yani bu, kendisi idi Zeyd sonra ilave etti:

Allah'a yemin ederim Onlardan birinin ResUlullah aleyhissalatu vesselam ile birlikte yuzu tozlanacak kadar bulunuvermesi, sizden birinin omru boyu calışmasından daha hayırlıdır, hatta omru, Hz Nuh aleyhisselam'ın omru kadar uzun olsa bile

Ebu Davud, Sunnet 9, (4648, 4649, 4650)

4339 Hz Enes radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Ummetim(in ferdleri arasında) ummetime karşı en cok merhametli olan kimse Ebu Bekr'dir Onlar icinde Allah'ın emri hususunda en cok titiz olanı Omer'dir Haya cihetiyle en şiddetli olanı Osman'dır (Davalarda) en isabetli hukum vereni Ali'dir Helal ve haramı en iyi bileni Muaz İbnu Cebel'dir Feraizi en iyi bilen Zeyd İbnu Sabit'tir Kur'an okumasını en iyi bileni Ubey İbnu Ka'b'dır Her ummetin bir emini vardır Bu ummetin emini Ebu Ubeyde İbnu'lCerrah'dır Ebu Zerr'den daha doğru sozlu olan birini ne gok golgeledi, ne de yer taşıdı O, verada Hz İsa aleyhisselam gibiydi

Hz Omer radıyallahu anh (hased etmişcesine): Yani biz bu hasletin onda olduğunu kabul edecek miyiz?dedi ResUlullah aleyhissalatu vesselam:

Evet Bu hasletleri onda var bilin!buyurdular

Tirmizi, Menakıb (3793, 3794)

4340 Hz Huzeyfe radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Ben aranızda ne kadar kalacağımı bilemiyorum Benden sonra iki'ye uyundedi ve Ebu Bekr ile Omer'e işaret etti (Sozlerine devam ederek): Ammar'ın davranışlarını ornek alın İbnu Mes'ud ne soylemişse tasdik edinbuyurdu

Tirmizi, Menakıb (3804)

4341 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Geceleyin (ruyamda) bana salih bir adam gonderildi Sanki Ebu Bekr, Resulullah'a yamanmış gibiydi, Omer de Ebu Bekr'e yamanmış gibiydi Osman da Omer'e yamanmış gibiydi

Cabir der ki: ResUlullah aleyhissalatu vesselam'ın yanından kalktığımız zaman dedik ki: (Ruyanın yorumu şoyle olmalıdırimagesashabinfaziletleri5aee70c08bfb3png Oradaki salih kimse ResUlullah'tır Onların birbirlerine yamanmaları, Allah'ın, peygamberiyle gonderdiği işin (dinin) sorumluları olmalarıdır

Ebu Davud, Sunnet 9, (4639)

4342 Hz Cabir radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Ben kendimi cennete girmiş gordum Derken Ebu Talha'nın hanımı Rumeysa ile karşılaştım (radıyallahu anhuma) Bir de hışırtı kulağıma geldi

Bu kim(in hışırtısı)?dedim

Bilal(in)!dediler Avlusunda bir cariye bulunan bir koşk gordum

Bu kime ait?dedim

Omer İbnu'lHattab'ındır!dediler İcine girip bakmayı arzu ettim Ancak senin kıskanc olduğunu hatırladım ve geri dondum!

Omer, bu soz uzerine ağladı ve:

Sana karşı da mı kıskanc olacağım ey Allah'ın ResUlu!dedi

Buhari, Ta'bir 31, 32, Bed'u'lHalk 9, Fezailu'lAshab 19, Nikah 107; Muslim, Fezailu'sSahabe 21, (2395)

4343 Hz Bureyde radıyallahu anh anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:

Ey Bilal! Ne ile benden once cennete girdin? Her ne zaman cennete girdiysem, her seferinde onumde senin hışırtını işittim Dun gece de cennete girmiştim, onumde (yine) senin hışırtını duydum Sonra altından şerefeleri olan murabba bir koşke geldim

Bu koşk kimin?diye sordum

Araplardan birinin!dediler Ben cevaben:

Ama ben de bir Arabım, (benim olmadığına gore) bu koşk kimin?dedim Bunun uzerine:

Kureyş'ten birinin!dediler Ben tekrar:

Ben de bir Kureyşliyim, bu koşk kimin?dedim Bu sefer:

Muhammed ummetinden birinin!dediler Ben de:

Muhammed benim, bu koşk kimin?dedim Bunun uzerine:

Omer İbnu'lHattab'ın!dediler, radıyallahu anh Bunun uzerine bilal:

Ya ResUlullah! Her ezan okuyuşumda iki rek'at namaz kıldım Her ne zaman hades vaki oldu ise derhal abdest tazeledim ve Allah'a iki rek'at namaz kılmayı uzerimde borc gordumdedi Bilal'in bu acıklaması uzerine Aleyhissalatu vesselam:

İşte bu iki şey sebebiyle (cennete girmede benden evvel davranmış olmalısın)buyurdular

Tirmizi, Menakıb, (3690)

4344 Amr İbnu'lAs radıyallahu anhuma anlatıyor: ResUlullah aleyhissalatu vesselam'a sordum:

(Ey Allah'ın Resulu!) İnsanların hangisi size daha sevgilidir?

Aişe!buyurdular

Ya erkeklerden?dedim

Babası!buyurdular

Sonra kim?dedim

Omer!buyurdular ve başka bazı erkekler saydılar

Buhari, Meğazi 63; Muslim, Fezailu'sSahabe 8, (2384); Tirmizi, Menakıb, (3879)