Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Aşık Pervani kimdir, hayatı, eseri

Aşık Pervani kimdir, hayatı, eseri
0
133

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Aşık Pervani hakkında data, Aşık Pervani kimdir, Aşık Pervani eserleri,

Karadeniz yöresinde fazla sayıda ırk şairi yetişmiştir Sahil kesiminde mani, türkü ve destan söyleyen, kemençe ve tulumzurna çalan şairler iç kesimlerde ise saz eşliğinde koşma, epope ve güzelleme söyleyen şairler çoğunluktadır

Yalnızca Artvin ve ilçelerinde 160 dan fazla şair yetişmiş olup bunların 60 dan fazlası halk müziği şairidir işte Aşık Pervani de bunlardan biridir

5 Mart 1931 tarihinde Yusufeli'nin Havuzlu (Okar) köyünde doğan İsmail Çelik, 19 yüzyıl ahali şairlerinden İkrari'nın torunudur Babası Ali, annesi Ayşe olup, kendi köyünde çiftçilikle geçinirken köyün mazrası olan Satol Yaylasında çift sürerken uykusu geliyor Bir yabanı armut (panta) ağacının gölgesinde yatıp uyuya kalıyor Rüyasında Hızır, İlyas ve Yelken Direği Nebi onu Mısır'ın Kenan ilinde ana adı Ayşe, mahlası ''Nazlıhan'' olan bir kızı gösteriyorlar Pirlerin elinden bade içen İsmail onlarla yedi deryayı dolaşıyor Bir susuz değirmen görüp bu değirmenin kime ait olduğunu soruyor:

Bu değirmen Narmanlı Sümmani'ye aittir Yedi deryanın suyu bu değirmenden geçerdi Kendisi öldü ve değirmen de bundan böyle dönmüyor, diyorlar Sonradan yeni üretilmiş bir değirmen gösteriyorlar Bu değirmenin kime ait olduğunu soruyor:
Oğlum bu değirmenin sahibi yoktur, diyorlar O da:
Ihtiyar baba, bu değirmen benim olmaz rnı? diye soruyor Pir diyor ama:
Ya oğlum, bu değirmen senin için yapılmıştır On iki hicapta ''perdede'' bu
değirmenin taşları sözde kanat bağlamıştır Bundan öteye yol yoktur Bundan ötesi karanlıktır diyor İsmail bakıyor ama değirmenin taşları sözde kanat bağlamış, böylece tez dönüyor ki, şaşırıyor o anda:
Ne güzel dönüyor, ayni pervanaye benziyor, deyince pırlerden biri ona hitaben:
Bundan sonra senin aşıklar aralarında adın Pervani'dir diyor İsmail'e mantık ve imla öğrettikten sonra, Nazlıhan'ı ona, onu Nazlıhan'a nişanlıyorlar oysa Hızır Nebi:
Oğlum Pervani, eyvah oysa göreceğin bundan ibarettir Sana bundan daha sonra sevdiğine kavuşmak baht değildir deyip: ''Size destur demişiz'' diyorlar ve kız oradan ayrılıp gitmeğe, Pervani de ardından şiir söylemeğe başlıyor :

Dön beri dön beri yüzün göreyim
Bir dakika karşımda durda pek git
Eyledin cismimi hep kızıl yara
Derin yaralarım sar da pek git,

Sevdiceğim ben karında ötüştüm
Sevimli dudu gibi lisan konuştum
Göründün gözüme elimden kaçtın
Bana bir avunma ver de öyle git

Bir telini vermem yüz bin liraya
Neylerim oysa perde geçti araya
Cismimi düşürdün kızıl yaraya
Yarama bir derman sar da pek git

PERVANİ'nin elden gitti cananı
Gönül feryat eder eyler figanı
Sevdiceğim bulam nerede seni
Hiç Olmazsa bir nişane ver de pek git

diye seslenince, Nazlıhan durup ona karşılık veriyor:

Dinle ey sevdiğim sefil Pervani
Sana cemalimi bakmak haramdır
Erenler ama bize haram dediler
Dünyada murada ermek haramdır

Bu dünyada deremezsin gülümü
Sümbüller kuşattı sağ ve solumu
Sırma saçlarımı, ince belimi
İnce beli sana sarmak haramdır

Ara, bakmak için hayal gurbet ele
Ben bir gülüm senin gibi bülbüle
Sen bir bülbül oldun şol gonca güle
Sana gonca gülü dermek haramdır,

Od düştü de yakar benim içimi
Sevdiceğim affeyle gel suçumu
Gerdana dökülen sırma saçımı
Senin için teli örmek haramdır

Nazlıhan'ım bir murada eremem
Haram derler pirler burda duramam
Bu dünyada cemalini göremem
Sana bir nişane atamak haramdır

Bu koşmayı söyledikten daha sonra kaybolur İsmail, uyandığı vakit gece yarısı olmuş, çifte koştuğu iki öküz de uzaklaşmıştır Hemen Şimdi 18 yaşında olan İsmail köyüne dönünce Osman adlı bir marangoza dut ağacından bir saz yapmasını söylüyor, Osman Ressam da:

Sen düğünlerde zurna çalardın, ne vakit saz çalmayı öğrendin? diye takılıyor fakat dut ağacından da bir saz yapıyor *

858,496Konular
981,719Mesajlar
29,788Kullanıcılar
EnggggSon üye
Üst Alt