Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Aşık Sümmani Kimdir, Aşık Sümmani biyofrafi Aşık Sümmani bilgi

Aşık Sümmani Kimdir, Aşık Sümmani biyofrafi Aşık Sümmani bilgi
0
271

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Aşık Sümmani Kimdir, Aşık Sümmani biyofrafi Aşık Sümmani bilgileri

Sümmani'nin reel adı Hüseyin olup, babası Kasımoğulları'ndan Hasan'dır 1861 yılında Erzurum ili, Narman ilçesi, Samikale Köyü'nde doğmuştur Kendileri bu köye Kafkaslar' dan gelmişlerdir Babası köyde çobanlıkla geçimini sağlamakta idi Hüseyin 1011 yaşlarına geldiğinde, babasıyla birlikte çobanlık yapmaya başladı Hüseyin'in genelde danalarını otlattığı yer Ablaktaş'tır: Bir gün Şekerli Düzü' ne hayvanlarını otlatmaya kimsesiz gider Hüseyin, kendisine içten bir atlının geldiğini görür Atlı, Hüseyin'e selam verir ve adını öğrenmek ister Fazla aç olduğunu söyleyip ondan ekmek ister Köylerinde nerede davetli olabileceğini sorar Hüseyin üç arpa ekmeğinin yarısını atlıya verir O' nun bu cömertliği hoşuna gider ve der ama:

Oğul, sana bir dua öğreteyim Bu duayı kırk gün okuyacaksın Yalnız yüz tane taş say, cebine koy Her okuyuşta bir taş atarsın Duayı kırk gün okur ve son gün Ablaktaş'a gider Babası ise Cuma namazını kılmak için köyde kalır Ablaktaş'taki çeşmenin yanına hayvanlarını otlatmaya bırakır O da namaz kılmaya niyetlenir Daha önce babasıyla burada namaz kılarlarmış Namaz vaktini bilmek için de kendilerine bir taş saptama etmişler Güneş taşa isabet ettiği vakit öğle vakti olduğunu anlarlarmış, O gün de babasıyla yaptığı gibi kendisine taşı nişan eder ve Güneş'e bakarken uykuya dalar

Uykusunda, çeşmenin başında kırk yeşil güvercin görür Güvercinler pat diye kaybolur ve karşı üç derviş belirir Dervişler Hüseyin'e abdest aldırırlar ve birlikte namaza dururlar Hatta bir dörtlüğünde der ancak:

Vardım saf saf olup durmuş ana
Ben de el bağlayıp geçtim bir yandan
Meylimi bağladım gari sübhana
O güzel Allah'ı gözler gözlerim

daha sonra Hüseyin'i ortalarına alıyorlar Hüseyin bakıyor fakat dervişlerden birinin elinde bir tabla, üç batmış bardak var Derviş, bunları Hüseyin' in önüne getiriyor ve

Hüseyin, bu şerbetlerden bir tanesini iç bakalım

diyor Hüseyin bardakların içindekileri şerbete benzetemiyor Kendisini kandırdıklarını Ona içki içireceklerini sanıyor Ne değin zorluyorlarsa da içmiyor Bunun üstüne birisi Hüseyin'in ellerini tutuyor birisi de parmağını bardağa batırıp Hüseyin'in ağzına sürüyor Bütün bu esnada Hüseyin uykudan uyanıyor Bakıyor oysa, ne derviş var ne de şerbet Lakin ağzında Harika bir lezzet hissediyor *

858,496Konular
981,719Mesajlar
29,787Kullanıcılar
noeltollenSon üye
Üst Alt