· Planlı gebelik ise doktor kontrolünde 3 ay öncesinden folik asit desteği almaya başlanmalıdır.
· Plansız gebelik ise gebe kalındığı öğrenildiğinden itibaren doktor kontrolünde folik asit desteği almaya başlanmalıdır. Günlük gerekli doz 400 mikrogramdır.
· Jinekolog kontrollerine düzenli gidilmelidir.
· Diyetisyen kontrolünde kilo takibi yapılmalıdır.
· Öğünlerin düzenli tüketilmesi gerekir. Öğün atlamadan beslenmek gereklidir.
· Günde 3 saatten uzun aç kalmayacak şekilde 3 ana 3 ara öğün beslenmelidir.
· Günde 3 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmelidir.
· Her gün en az 90 gram kadar et veya tavuk veya balık tüketilmesi gerekir.
· Vücudun temel enerji kaynağı olan ekmek, pilav, makarna gibi besinler düzenli olarak tüketilmelidir ve mümkünse öğünlere eşit olarak dağıtılmalıdır.
· Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
· Ara öğünlerde; tost ve taze sıkılmış meyve suyu, sütlü tatlı, fındık, badem ve ceviz gibi sağlıklı kuruyemişler, tahıl bar gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmelidir.
· Aşırı zayıflığın sebebinin hipertiroid olup olmadığı kan tetkikleri ile araştırılmalıdır. Doktor tarafından gerekli tedavi uygulanmalıdır.
· Aşırı zayıf anne adaylarında demir yetersizliğine sıkça rastlanmaktadır. Bu nedenle aşırı zayıf anne adaylarının;
- Düzenli olarak et, tavuk ve balık gibi demir mineralinden zengin kaynakları tüketmesi gereklidir.
- Ispanak, pazı gibi demirden zengin sebzelerin veya nohut, kuru fasulye gibi kurubaklagillerin kıymalı veya etli olarak tüketilmesi sebzelerde yer alan demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar.
- Pekmez, kuru üzüm gibi bitkisel demir kaynakları beslenme programına eklenmelidir.
- Çay tüketimi mümkünse kaldırılmalı, çay tüketilecekse açık ve limonlu olarak yemeklerden en az 45 dakika sonra tüketilmelidir.
- Yumurta, demir mineralinden zengindir. Aşırı zayıf anne adayları her gün bir adet yumurta tüketebilir.
- C vitamini, vücutta demirin kullanılmasını arttırır. Bu nedenle, demir kaynağı olan besinlerin yanında salata, meyve, taze sıkılmış meyve suyu gibi C vitamini kaynakları tüketilmelidir.
· Anne adayı, iyotlu tuz kullanmalıdır. İyot mineralinin kaybını engellemek için tuz; karanlık ve serin ortamda, ışık geçirmeyen bir kapta saklanmalıdır. Yemeklere yemek ateşten alındıktan sonra eklenmelidir.
· Anne adayının omega-3 yağ asitlerini düzenli olarak alabilmesi için haftada 2 kez ızgara veya fırında pişmiş balık tüketilmesi önerilmektedir.