Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

askerlik tecili hakkında...

askerlik tecili hakkında...
0
77

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
oğlumun oğrenci tecil kağıdını PTT den kayıtli olduğu yere babası olarak kendim gondersem sorun olurmu acabaYanıtlarsanız cok sevinirim ,şimdiden TEŞEKKURLER

Cevap: askerlik tecili hakkında

Askerlik Tecili icin gerekli şartlar:

Yoklama Kacağı olmamak: Son yoklamaya bulundukları yerdeki askerlik şubelerine veya yurt dışında elcilik veya konsolosluklara suresi icinde kabul edilebilir kanuni bir ozru olmaksızın gelmeyenler ile işlemlerini sonuclandırmayanlardır

Bakaya Kalmamak: Sevk icin cağrıldığı halde, sevkin son gunune kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde, birliklerine katılmayan yukumlulerdir

20 ile 29 Yaş arası Yukumlulerin Askerlik Tecil Sureleri:

Oğrencilerin askerlik hizmetleri 1111 sayılı askerlik kanununun 35c maddesi ile belirlenen esaslar cercevesinde tecil edilebilir Buna gore

Yurtdışı Dil Okulu oğrencileri: Yurtdışında herhangi bir dil okuluna devam eden oğrenciler 18 Ay sure ile Askerlik Hizmetini tecil etme hakkına sahiptir

On lisans Oğrencileri: 2 Yıl sureli On lisans oğrencilerinin azami oğrencilik suresi 4 yıldır Bu oğrenciler 4 sene boyunca Askerlik hizmetlerini tecil edebilmekteler Ancak eğitimini normal suresi icinde tamamlayanlar takip eden yılda askere alınırlar

Lisans Oğrencileri:

¨ 4 Yıllık Lisans oğrencilerinin azami oğrencilik suresi 7 yıldır

¨ 5 Yıllık Lisans oğrencilerinin azami oğrencilik suresi 8 yıldır

¨ 6 Yıllık Lisans oğrencilerinin azami oğrencilik suresi 9 yıldır

Eğitimin normal suresi icinde tamamlanamaması halinde belirtilen surelerde tecil hakkı doğmaktadır Buna karşın eğitimlerini normal suresinde tamamlayan oğrenciler takip eden yılda askere alınır

29 ile 36 Yaş arası Yukumlulerin Askerlik Tecil Sureleri:

Aşağıda belirtilen yukumlulerin askere celp ve sevkleri, Milli Savunma Bakanlığınca 33 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tehir edilebilir

1 13 Aralık 1960 tarihli ve 160 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda gorevli olup hizmetinin ozelliği sebebiyle sevkinin tehirine ihtiyac duyulan kamu personeli,

2 Devlet veya kendi hesaplarına yurt icinde veya yurt dışında staj, yuksek lisans, ihtisas veya doktora yapanlar

(Ek: 1751961 3031 md) Yuksek oğrenim mezunlarından mesleklerine ait staj ve ihtisaslarını ikmal ettikten sonra, yurt icinde veya yurt dışında, calıştıkları bilim dallarına dunya olcusunde bir yenilik veya ilerleme getiren orijinal araştırmalarda bulundukları, calıştıkları ilim muesseselerince tevsik ve talep edilenlerin askere celp ve sevkleri, Milli Savunma Bakanlığınca 36 yaşını dolduruncaya kadar geri bırakılabilir

DovizliBedelli Askerlik İcin Aranan Koşullar Neler?

1 Oturma veya calışma iznine sahip olarak en az 3 yıl sure ile yabancı bir ulkede işci, işveren veya herhangi bir meslek yada sanat sahibi olarak calışmak ve bu statuyu, askerlik yukumluluğu tamamlanıncaya kadar kaybetmemiş olmak;

2 Bir hizmet akdine dayanarak yabancı bayraklı gemilerde en az 3 yıl sure ile gemi adamı olarak calışmış olmak;

3 Başvuruları en gec 38 yaşını doldurduğu yılın sonuna kadar yapmış olmak;

4 15 Mart, 15 Haziran, 15 Eylul, 15 Aralıkta başlayan 1 aylık temel eğitim donemlerinden secilecek celp donemi icin en az 6 ay onceden başvurmak;

Erteleme veya dovizle askerlik imkanlarından yararlanan yukumluler bir takvim yılında 6 aydan fazla Turkiye'de kalmaları halinde, bu haklarını kaybederler Yine, doviz odeme yukumluluğu ve fiili hizmet yukumluluğunden herhangi birini yerine getirmeden Turkiye'ye kesin donuş yapanlar dovizle askerlik haklarını kaybederler Kimler bedellidovizli askerlik yasası kapsamına girmez?

1 Ucret ve maaşları karşılığı dovizleri Turkiye'den transfer edenler;

2 1 aylık temel askerlik eğitimini yapmadan ve taksitlerinin tamamını odemeden yurda kesin donuş yapanlar ile yurtdışında oturma veya kalma iznine sahip olmakla beraber temel eğitimde gececek sure haric olmak uzere, dovizli askerlik yukumluluğu suresi icerisinde her yıl toplam 6 aydan fazla Turkiye'de kalanlar;

3 Resmi burslu ve resmi pasaport ile Yurtdışında bulunanlar (Hizmet pasaportu, diplomatik pasaport)

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER
1) Form Başvuru Dilekcesi

Yurt icinde Milli Eğitim Bakanlığı Yuksekoğretim Genel Mudurluğu, Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesi ile il milli eğitim mudurluklerinden,
Yurt dışında eğitim muşavirlikleriataşeliklerindenkonsolosluklardan temin edilebilir

Belgeler ilgili Yonetmeliğin 7nci maddesi gereğince her yıl Mayıs ayı icinde Bakanlıkca belirlenir

2) Mezuniyet Belgesi

Yurt icinde en son mezun olunan okuldan alınacak diploma veya mezuniyet belgesi
Yurt dışındaki;
Orta oğretim kurumlarını bitirenlerden eğitim muşavirliklerieğitim ataşelikleri veya il milli eğitim mudurluklerinden, yuksek oğretim kurumlarını bitirenlerden Yuksekoğretim Kurulu Başkanlığından alınacak denklik belgesinin onaylı orneği (lise ve dengi okullardan alınacak belgelerden 1er, universitelerden alınacak belgelerden 2şer adet)

3) Kayıt Belgesi

Yurt dışında hazırlık, dil veya esas oğrenim yapılacak kurumdan alınacak; oğrenim seviyesi ve dalını, oğrenime başlayışbitiş tarihlerini, kacıncı somestrden başlandığını gosteren Turkce tercumesi ile birlikte onaylı KayıtKabul Belgesi :
Esas oğrenimden once dil oğrenimi yapacakların KayıtKabul Belgesinde en az iki ay sureyle haftada en az 15 saat oğrenim gorecekleri belirtilmelidir
Dil oğrenimini tamamlayanların esas oğrenime başladıklarına dair KayıtKabul Belgesini (Akseptans) gondermeleri gerekir
Turk Cumhuriyetleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ulkelerinden alınacak KayıtKabul Belgesinin ilgili yuksek oğretim kurumlarının yetkilileri ile eğitim muşavirliğieğitim ataşeliği, bulunmadığı yerlerde konsoloslukca onaylanması şarttır

4) OSS Sonuc Belgesi

Adayların;
OSSde Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, ABye uye ve aday olan ulkeler ile Avrupa Ekonomik Alanına uye olan ulkelerharic on lisans oğrenimi icin en az 160;lisans oğrenimi icin 185 veya uzerinde puan almış olmaları,
Lisans seviyesinde oğrenim gormek uzere beden eğitimi, resim, muzik gibi ozel yetenek sınavı ile oğrenci alan yuksek oğretim kurumlarının ozel yetenek sınavını kazandıklarını ve OSSden en az 160 ham puan aldıklarını belgelendirmeleri gerekir
OSS sonuc belgesi, alındığı tarih itibarıyla, oğrenim yapılacak okula kayıtkabul icin en fazla 2 yıl gecerlidir

OSS Sonuc Belgesinin İstenmediği Durumlar

Oğrenim gorulecek ulkenin yuksek oğretim kurumlarına kayıtkabul icin girişte yapılan genel yetenek, bilim veya yuksek oğretim kurumunun ozel olarak yaptığı sınavı başaranlardan,
SAT 1 ; ACT ; Abitur; Fransız Bakaloryası; GCE A Level Sertifikası , Uluslar Arası Bakalorya ; Matura Diploması alanlardan,
Yurt dışında ulkemizdeki liselere denk okullardan mezun olup yuksek oğrenim yapacaklardan,

Turkiyedeki konservatuvarların lise kısmından mezun olup yurt dışında ozel yetenek sınavı sonucunda kayıtkabul hakkı kazananlardan,

OSYS Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yuksek oğretim kurumları dışındaki yuksek oğretim kurumlarında, yuksek oğretim kurumlarının şartlarını yerine getirerek asıl oğrenimlerine başladıklarını, oğrenimlerini bir somestr başarıyla surdurduklerini ve ikinci somestreye kayıt yaptırdıklarını belgelendirenlerden,
Turkiyede veya yurt dışında on lisans derecesinde oğrenim gorup lisans tamamlama oğrenimi goreceklerden
OSSye girme şartı aranmaz

5) Nufus Cuzdanı Orneği

6) Askerlik Durum Belgesi

Askerlik cağına girenlerden
On lisans ve lisans oğrenimi yapacaklardan Askerlik Erteleme Belgesi (Askerlik Tecil Belgesi), Lisansustu oğrenim yapacaklardan Askerlik Durum Belgesi (2 adetonaylı),
Askerliğini yapmış olanlardan Askerlik Terhis Belgesi istenir

7) Vesikalık Fotoğraf (6 adet)

8) Zorunlu Hizmet Belgesi

Zorunlu hizmetle yukumlu olanların, zorunlu hizmetini yaptığını, karşılığını odediğini, taksitle odemede anlaştığını veya ertelettiğini belgelendirmeleri gerekir

9) Kamu Gorevlilerinden İstifa Belgesi (1416 sayılı Kanunun 21 maddesi)

Turkiyeye izinli geleceklerden oğrenim durumlarını belgelendirenlerin askerlik tecil, pasaport uzatma gibi işlemleri ilgili muşavirlikataşelikkonsolosluklarca yurutulur

Bakaya durumuna duşenlerin askere sevklerini yeniden tehir ettirebilmeleri icin savunmalarını konsolosluk vasıtasıyla bağlı bulundukları askerlik şubesine gondermeleri, askeri mahkemece kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilmesi halinde, bu karar ve yeni tarihli Oğrenim Durum Belgesi (Akseptans) ile; Yurt dışında eğitim muşavirliğineeğitim ataşeliğinekonsolosluğa,
Yurt icinde MEB Yuksekoğretim Genel Mudurluğune başvurmaları gerekir
Askerlik ertelemelerinde;
Dil oğrenimi icin 1 yıl sure verilir Ozure dayalı olarak bu sure 6 ay uzatılabilir (İlgili yonetmelik, Md14)

Hazırlık veya telafi oğrenimi yapanlara okullarınca gerekli gorulen izin verilir Hazırlık sınıfları ile intibak programlarında gecirilen sureler, azami oğrencilik surelerine dahil değildir (İlgili yonetmelik Md15 Askeralma Yonergesi, )

Lisans oğrenimi icin okulların normal suresi kadar izin verilir Ancak ozure dayalı olarak bu sure 2 yıl uzatılabilir
Yuksek lisans oğrenimi icin 2 yıl sure tanınır Ozure dayalı olarak bu sure 1 yıl uzatılabilir (İlgili yonetmelik, Md:16)
Doktora duzeyindeki oğrenimler icin 3 yıllık sure tanınır Ozure dayalı olarak bu sure 2 yıl uzatılabilir (İlgili yonetmelik, Md:16)
Kayıtları dondurulanların bu sureleri, tam yıla tamamlanarak azami oğrencilik suresine eklenir Bu sure, iki yılı veya dort donemi gecemez (Askeralma Yonergesi)

2) Kimlerin İlişiği Kesilir

Lisans oğrenimi goren erkek oğrenciler 29; lisans ustu oğrenim goren erkek oğrenciler 33 yaşını doldurdukları yılın sonunda, (1111 sayılı Askerlik Kanunu Madde 35c ve ilgili Yonetmelik Madde26)
Oğrenimini tamamlayanların,
İki yıl ust uste başarısız duruma duşenlerin,
Oğrenimi bırakanların,
Oğrenime devam etmeyenlerin,
Oğrenim durumunu belgelendirmeyenlerin
Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya oğrencilik onur ve saygınlığına yakışmayan harekette bulunanların, Mevzuata gore ulke icin zararlı sayılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu ceşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin,
Oğrenim gorduğu kurumun kurallarına aykırı hareketinden dolayı oğrenim kurumuyla ilişiği kesilenlerin,
Bolgesinde bulunduğu muşavirliğin, ataşeliğin veya konsolosluğun talimatını dinlememekte ısrar edenlerin,
Oğrencilik dışında bir işle meşgul olanların (Askeralma Yonergesi, İlgili yonetmelik)
En gec 6 ay icinde muşavirlikataşelikkonsolosluklara başvurmayan, dosya actırmayanların

Başvuru Adresi:
Milli Eğitim Bakanlığı Yuksekoğretim Genel Mudurluğu
06648 Bakanlıklar, Ankara
Tel : 0312413 16 32 Faks :0312418 45 53

858,498Konular
982,058Mesajlar
30,043Kullanıcılar
rolexnsnsbsbSon üye
Üst Alt