Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

askerlik tecili hakkında...

askerlik tecili hakkında...

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
oğlumun öğrenci tecil kağıdını PTT den kayıtli olduğu yere babası olarak kendim göndersem sorun olurmu acabaYanıtlarsanız fazla sevinirim ,şimdiden TEŞEKKÜRLER

Cevap: askerlik tecili hakkında

Askerlik Tecili için zorunlu koşullar:

Denetleme Kaçağı olmamak: Son yoklamaya bulundukları yerdeki askerlik şubelerine veya yurt dışarıda elçilik veya konsolosluklara süresi içinde kanuni bir özrü olmaksızın gelmeyenler ile işlemlerini sonuçlandırmayanlardır

Bakaya Kalmamak: Sevk için çağrıldığı halde, sevkin son gününe kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde, birliklerine katılmayan yükümlülerdir

20 ile 29 Yaş arası Yükümlülerin Askerlik Tecil Süreleri:

Öğrencilerin askerlik hizmetleri 1111 sayılı askerlik kanununun 35c maddesi ile belirlenen esaslar çerçevesinde tecil edilebilir Buna kadar

Yurtdışı Dil Okulu öğrencileri: Yurtdışında herhangi bir dil okuluna devamlı öğrenciler 18 Ay vakit ile Askerlik Hizmetini tecil etme hakkına sahiptir

Ön lisans Öğrencileri: 2 Sene süreli Ön lisans öğrencilerinin azami öğrencilik süresi 4 yıldır Bu öğrenciler 4 sene boyunca Askerlik hizmetlerini tecil edebilmekteler Ancak eğitimini normal süresi içinde tamamlayanlar takip eden yılda askere alınırlar

Lisans Öğrencileri:

¨ 4 Yıllık Lisans öğrencilerinin en fazla öğrencilik süresi 7 yıldır

¨ 5 Takvim Lisans öğrencilerinin en fazla öğrencilik süresi 8 yıldır

¨ 6 Yıllık Lisans öğrencilerinin en fazla öğrencilik süresi 9 yıldır

Eğitimin olağan süresi içinde tamamlanamaması halinde belirtilmiş sürelerde tecil hakkı doğmaktadır Buna rağmen eğitimlerini adi süresinde tamamlayan öğrenciler takip eden yılda askere alınır

29 ile 36 Yaş arası Yükümlülerin Askerlik Tecil Süreleri:

Altında belirtilen yükümlülerin askere celp ve sevkleri, Millî Savunma Bakanlığınca 33 yaşını doldurdukları yılın ardına kadar tehir edilebilir

1 13 Aralık 1960 tarihli ve 160 sayılı Kanun kapsamına giren kurumlarda görevli olup hizmetinin özelliği nedeniyle sevkinin tehirine gereklilik duyulan ulus personeli,

2 Devlet ya da kendi hesaplarına yurt içinde ya da yurt dışarıya staj, yüksek lisans, uzmanlaşma ya da doktora yapanlar

(Ilave: 1751961 3031 md) Yüksek öğrenim mezunlarından mesleklerine ait staj ve ihtisaslarını ikmal ettikten sonradan, yurt içinde veya yurt açık havada, çalıştıkları bilim dallarına dünya ölçüsünde bir icat veya ilerleme getiren orijinal araştırmalarda bulundukları, çalıştıkları ilim müesseselerince tevsik ve talep edilenlerin askere celp ve sevkleri, Millî Savunma Bakanlığınca 36 yaşını dolduruncaya kadar geri bırakılabilir

DövizliBedelli Askerlik İçin Aranan Şartlar Neler?

1 Oturma ya da alıştırma iznine sahip olarak asgari 3 sene zaman ile tanıdık olmayan bir ülkede emekçi, işveren veya herhangi bir iş yada sanat sahibi olarak amaçlamak ve bu statüyü, askerlik yükümlülüğü tamamlanıncaya kadar kaybetmemiş olmak;

2 Bir hizmet akdine dayanarak tanıdık olmayan bayraklı gemilerde en düşük 3 sene vakit ile gemi adamı olarak çalışmış elde etmek;

3 Başvuruları en geç 38 yaşını doldurduğu yılın ardına kadar yapmış elde etmek;

4 15 Mart, 15 Haziran, 15 Eylül, 15 Aralıkta başlayan 1 aylık temel eğitim dönemlerinden seçilecek celp dönemi için asgari 6 ay evvelden müracaat etmek;

Askıya Alma ya da dövizle askerlik imkanlarından yararlanan yükümlüler bir takvim yılında 6 aydan artı Türkiye'de kalmaları halinde, bu haklarını kaybederler Yine, döviz ödeme yükümlülüğü ve fiili hizmet yükümlülüğünden herhangi birini yerine getirmeden Türkiye'ye belirli dönüş yapanlar dövizle askerlik haklarını kaybederler Kimler bedellidövizli askerlik yasası kapsamına girmez?

1 Vergi ve maaşları karşılığı dövizleri Türkiye'den transfer edenler;

2 1 aylık esas askerlik eğitimini yapmadan ve taksitlerinin tamamını ödemeden yurda belirli dönüş yapanlar ile yurtdışında oturma veya kalma iznine sahip olmakla beraber esas eğitimde geçecek zaman hariç olmak üzere, dövizli askerlik yükümlülüğü süresi içerisinde her sene toplam 6 aydan artı Türkiye'de kalanlar;

3 Resmi burslu ve devlete ait pasaport ile Yurtdışında bulunanlar (Hizmet pasaportu, diplomatik pasaport)

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER
1) Form Uygulama Dilekçesi

Yurt içinde Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığının internet sitesi ile il millî eğitim müdürlüklerinden,
Yurt açık havada eğitim müşavirlikleriataşeliklerindenkonsolosluklardan tedarik edilebilir

Belgeler ilgili Yönetmeliğin 7nci maddesi uyarınca her sene Mayıs ayı içinde Bakanlıkça belirlenir

2) Mezuniyet Belgesi

Yurt içinde en son mezun olunan okuldan alınacak diploma veya mezuniyet belgesi
Yurt dışındaki;
Orta öğretim kurumlarını bitirenlerden eğitim müşavirliklerieğitim ataşelikleri ya da il millî eğitim müdürlüklerinden, yüksek öğretim kurumlarını bitirenlerden Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınacak denklik belgesinin onaylı örneği (lise ve dengi okullardan alınacak belgelerden 1er, üniversitelerden alınacak belgelerden 2şer adet)

3) Tescil Belgesi

Yurt dıştan hazırlık, dil ya da başlıca öğrenim yapılacak kurumdan alınacak; öğrenim seviyesi ve dalını, öğrenime başlayışbitiş tarihlerini, kaçıncı sömestrden başlandığını bildiren Türkçe tercümesi ile birlikte onaylı TescilKabul Belgesi :
öğrenimden önce dil öğrenimi yapacakların KayıtKabul Belgesinde en düşük iki ay süreyle haftada en az 15 saat öğrenim görecekleri belirtilmelidir
Dil öğrenimini tamamlayanların esas öğrenime başladıklarına dair KayıtKabul Belgesini (Akseptans) göndermeleri gerekir
Türk Cumhuriyetleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden alınacak TescilKabul Belgesinin ilgili yüksek öğretim kurumlarının yetkilileri ile eğitim müşavirliğieğitim ataşeliği, bulunmadığı yerlerde konsoloslukça onaylanması şarttır

4) ÖSS Netice Belgesi

Adayların;
ÖSSde Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, ABye aza ve aday olan ülkeler ile Avrupa Ekonomik Alanına aza olan ülkelerhariç ön lisans öğrenimi için minimum 160;lisans öğrenimi için 185 ya da üstünde puan almış olmaları,
Lisans seviyesinde öğrenim bakmak üzere cisim eğitimi, resim, müzik gibi özel kabiliyet sınavı ile öğrenci alan yüksek öğretim kurumlarının özel kabiliyet sınavını kazandıklarını ve ÖSSden minimum 160 çiğ puan aldıklarını belgelendirmeleri gerekir
ÖSS netice belgesi, alındığı tarih itibarıyla, öğrenim yapılacak okula kayıtkabul için en fazla 2 sene geçerlidir

ÖSS Netice Belgesinin İstenmediği Durumlar

Öğrenim görülecek ülkenin yüksek öğretim kurumlarına kayıtkabul için girişte yapılan genel kabiliyet, bilim ya da yüksek öğretim kurumunun özel olarak yaptığı sınavı başaranlardan,
SAT 1 ; ACT ; Abitur; Fransız Bakaloryası; GCE A Level Sertifikası , Uluslar Arası Bakalorya ; Matura Diploması alanlardan,
Yurt dışarıda ülkemizdeki liselere eşit okullardan mezun olup yüksek öğrenim yapacaklardan,

Türkiyedeki konservatuvarların lise kısmından mezun olup yurt dışında özel yetenek sınavı sonucunda kayıtkabul hakkı kazananlardan,

ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yüksek öğretim kurumları dışındaki yüksek öğretim kurumlarında, yüksek öğretim kurumlarının şartlarını yerine getirerek belli başlı öğrenimlerine başladıklarını, öğrenimlerini bir yarıyıl tatili başarıyla sürdürdüklerini ve ikinci sömestreye tescil yaptırdıklarını belgelendirenlerden,
Türkiyede ya da yurt haricen ön lisans derecesinde öğrenim görüp lisans tamamlama öğrenimi göreceklerden
ÖSSye girme şartı aranmaz

5) Nüfus Cüzdanı Örneği

6) Askerlik Koşul Belgesi

Askerlik çağına girenlerden
Ön lisans ve lisans öğrenimi yapacaklardan Askerlik Erteleme Belgesi (Askerlik Tecil Belgesi), Lisansüstü öğrenim yapacaklardan Askerlik Durum Belgesi (2 adetonaylı),
Askerliğini yapmış olanlardan Askerlik Tahliye Belgesi istenir

7) Vesikalık Resim (6 adet)

8) Gerekli Hizmet Belgesi

Zorunlu hizmetle yükümlü olanların, zorunlu hizmetini yaptığını, karşılığını ödediğini, taksit taksit ödemede anlaştığını ya da ertelettiğini belgelendirmeleri gerekir

9) Millet Görevlilerinden İstifa Belgesi (1416 sayılı Kanunun 21 maddesi)

Türkiyeye izinli geleceklerden öğrenim durumlarını belgelendirenlerin askerlik tecil, pasaport uzatma gibi işlemleri ilgili müşavirlikataşelikkonsolosluklarca yürütülür

Bakaya durumuna düşenlerin askere sevklerini her yerde tehir ettirebilmeleri için savunmalarını konsolosluk vasıtasıyla yan bulundukları askerlik şubesine göndermeleri, askerî mahkemece kovuşturmaya yer olmadığı ya da temize çıkma kararı verilmesi hâlinde, bu karar ve yeni tarihli Öğrenim Şart Belgesi (Akseptans) ile; Yurt dışarıya eğitim müşavirliğineeğitim ataşeliğinekonsolosluğa,
Yurt içinde MEB Yükseköğretim Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekir
Askerlik ertelemelerinde;
Dil öğrenimi için 1 sene vakit verilir Özüre dayalı olarak bu vakit 6 ay uzatılabilir (İlgili yönetmelik, Md14)

Hazırlık ya da telâfi öğrenimi yapanlara okullarınca zorunlu görülen izin verilir Hazırlık sınıfları ile intibak programlarında geçirilen süreler, azamî öğrencilik sürelerine dahil değildir (İlgili mevzuat Md15 Askeralma Yönergesi, )

Lisans öğrenimi için okulların alışılagelmiş süresi kadar izin verilir Ancak özüre dayalı olarak bu süre 2 yıl uzatılabilir
Yüksek lisans öğrenimi için 2 yıl vakit tanınır Özüre dayalı olarak bu zaman 1 sene uzatılabilir (İlgili mevzuat, Md:16)
Doktora düzeyindeki öğrenimler için 3 takvim vakit tanınır Özüre dayalı olarak bu süre 2 yıl uzatılabilir (İlgili yönetmelik, Md:16)
Kayıtları dondurulanların bu süreleri, tam yıla tamamlanarak azamî öğrencilik süresine eklenir Bu süre, iki yılı veya dört dönemi geçemez (Askeralma Yönergesi)

2) Kimlerin İlişiği Kesilir

Lisans öğrenimi gören erkek öğrenciler 29; lisans üstü öğrenim gören erkek öğrenciler 33 yaşını doldurdukları yılın sonunda, (1111 sayılı Askerlik Kanunu Madde 35c ve ilgili Yönetmelik Madde26)
Öğrenimini tamamlayanların,
İki sene defalarca başarısız duruma düşenlerin,
Öğrenimi bırakanların,
Öğrenime devam etmeyenlerin,
Öğrenim durumunu belgelendirmeyenlerin
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya öğrencilik övünç ve saygınlığına yakışık almaz harekette bulunanların, Mevzuata tarafından ülke için zararlı sanılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu çeşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin,
Öğrenim gördüğü kurumun kurallarına tutarsız hareketinden dolayı öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenlerin,
Bölgesinde bulunduğu müşavirliğin, ataşeliğin ya da konsolosluğun talimatını dinlememekte ısrar edenlerin,
Öğrencilik dışarıda bir işle meşgul olanların (Askeralma Yönergesi, İlgili yönetmelik)
En geç 6 ay içinde müşavirlikataşelikkonsolosluklara başvurmayan, dosya açtırmayanların

Kullanım Adresi:
Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Genel Müdürlüğü
06648 Bakanlıklar, Ankara
Tel : 0312413 16 32 Faks :0312418 45 53 *

858,498Konular
982,048Mesajlar
30,027Kullanıcılar
KitKatetaksSon üye
Üst Alt