Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar

Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar
0
91

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Astım, akciğerlerin kronik iltihabı ile karakterize bir rahatsızlıktır Stres, alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı, ağır egzersizler ve soğuk hava astımı tetikleyen nedenler arasında gösterilmektedir Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve belirli yiyecekleri tüketmek astımı tedavi etmez ancak astım ataklarının sayısını ve şiddetini azaltmanızda size yardımcı olabilir Astım için diyet programınızı belirlerken doktorunuza danışın Sarımsak ve Soğan: “Quercetin adı verilen bir kimyasal içeren sarımsak ve soğan, akciğer iltihabına neden olan enzimleri baskılayıp astım ataklarının sayısını ve şiddetini düşürebilir
Kolin Bakımından Zengin Gıdalar: B kompleks vitamini olan “kolin astım ataklarını önleyebilir Kolin içeren gıdalar arasında mercimek, fasulye, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı ve soya fasulyesi gibi besinler sayılabilir



Konu Resmi


Keten Yağı: Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen keten tohumu yağı omega 3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir Bu esansiyel yağ asitleri bronşiyal dokularda meydana gelen iltihaplanmayı azaltarak astım hastalarının nefes alıp vermesini kolaylaştırırken belirtileri hafifletir



Selenyum Bakımından Zengin Gıdalar: Selenyum astım nedeniyle iltihaplanan ciğerlerin tedavisine yardımcı bir mineraldir Bu mineralin tüketimi astım ataklarının sıklığını azaltabilir Güçlü bir antioksidan olan selenyum aynı zamanda zarar gören akciğer hücreleri nedeniyle artan lipidi düşürebilir Kahverengi pirinç, ton balığı, kepekli tahıllar, yumurta, tavuk ve kırmızıbiber yüksek oranda selenyum içerir

Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar

Tuzlu Yiyecekler: Tuzlu gıdalar astım belirtilerinin artmasına neden olabilir Hamburger, tuzlu patates kızartması, patates cipsi, hazır konserve yemek, beyaz ekmek, işlenmiş peynir, şarküteri ürünleri, soya sosu, hazır çorba gibi gıdalarda genellikle vücudun ihtiyacından fazla sodyum bulunmaktadır Tuzu mümkün olduğunca azaltmaya ve tuz içermeyen baharat karışımları kullanmaya çalışın Cips, kraker gibi atıştırmalıkları zaman yarayarak meyve ve sebze gibi sağlıklı alternatifleri ile değiştirin

Doymuş Yağ: Doymuş yağ kızartmalarda, yağlı süt ürünlerinde ve kırmızı ette bulunan sağlıksız bir yağ formudur Bu yağ bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak astım krizlerinin sıklaşmasına yol açabilir Tereyağı, yağlı süt ve peynir, patates kızartması, fastfood ürünleri yerine yağ kaynağı olarak zeytinyağı, fındık, keten tohumu yağı kullanabilirsiniz Genel olarak ağır yağlı yemekler tüketmekten kaçının Ayrıca trans yağ içeren ticari bisküvi, pasta, tatlılar, kek gibi gıda ürünleri sadece astıma değil kalbiniz ve damarlarınız içinde zararlı besinler arasında yer almaktadır

Gaza Neden Olan Gıdalar: Aşırı ağır ve şişkinliğe neden olan gıdalar astım ataklarını tetikleyebilir Ağır yağlı kebap ve benzeri et yemeklerini, fazla baharatlı yiyecekleri, gazlı içecekleri azaltarak gaz oluşumunu engelleyebilirsiniz Ayrıca gaz yaptığı bilinen karnabahar, fasulye, brokoli, bezelye, kuşkonmaz gibi sebzeleri az tüketmeye çalışın

Astım ve Beslenme
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sadece düzenli beslenme astımı tedavi etmek mümkün değil ancak doğru beslenmenin astım krizlerini azalttığı uzmanlar tarafından kabul ediliyor Yukarıda listelediğimiz tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yiyeceklere dikkat ederek tedavi sürecinde bir adım öne geçebilirsiniz Ayrıca doktorunuza danışarak özellikle B, C ve E vitamini, quercetin, magnezyum ve karoten içeren multivitamin desteği kullanabilirsiniz Alerjik astım hastaları tetikleyici alerjenleri öğrenip bunlardan kaçınarak yaşam kalitesini arttırabilir
 
858,466Konular
981,158Mesajlar
29,534Kullanıcılar
Üst Alt