Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar Astım, akciğerlerin kronik iltihabı ile karakterize bir rahatsızlıktır Stres, alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı, ağır egzersizler ve soğuk hava astımı tetikleyen nedenler aralarında gösterilmektedir Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve belirli yiyecekleri tüketmek astımı tedavi etmez ama astım ataklarının sayısını ve şiddetini azaltmanızda size asistan olabilir Astım için diyet programınızı belirlerken doktorunuza danışın Sarımsak ve Soğan: “Quercetin adı bahşedilen bir kimyasal taşıyan sarımsak ve soğan, akciğer iltihabına niçin olan enzimleri baskılayıp astım ataklarının sayısını ve şiddetini düşürebilir Kolin Bakımından Zengin Gıdalar: B kompleks vitamini olan “kolin astım ataklarını önleyebilir Kolin taşıyan gıdalar aralarında mercimek, fasulye, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı ve soya fasulyesi gibi besinler sayılabilir 58702 58702 astimhastalarinintuketmemesigerekengidalar5c4f5ea2b5de8astimhastalarinintuketmemesigerekengidalar5c4f5ea2b5de8 330 660 Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar 5jpg58702 Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar 5jpg58702 Bezir Yağı: Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen keten tohumu yağı omega 3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir Bu esansiyel yağ asitleri bronşiyal dokularda meydana gelen iltihaplanmayı azaltarak astım hastalarının nefes alıp vermesini kolaylaştırırken belirtileri hafifletir Selenyum Bakımından Varlıklı Gıdalar: Selenyum astım nedeniyle iltihaplanan ciğerlerin tedavisine yardımcı bir mineraldir Bu mineralin tüketimi astım ataklarının sıklığını azaltabilir Enerjik bir antioksidan olan selenyum bununla birlikte hasar gören akciğer hücreleri nedeniyle büyüyen lipidi düşürebilir Kahverengi pirinç, ton balığı, kepekli tahıllar, yumurta, tavuk ve kırmızıbiber yüksek oranda selenyum içerir Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar Tuz Yiyecekler: Tuz gıdalar astım belirtilerinin artmasına niçin olabilir Hamburger, tuz patates kızartması, patates cipsi, hazır konserve yemek, beyaz ekmek, işlenmiş peynir, şarküteri ürünleri, soya sosu, hazır çorba gibi gıdalarda genellikle vücudun ihtiyacından artı sodyum bulunmaktadır Tuzu muhtemel olduğunca azaltmaya ve tuzlu içermeyen baharat karışımları kullanmaya çalışın Cips, kraker gibi atıştırmalıkları vakit yarayarak meyve ve sebze gibi dinç alternatifleri ile değiştirin Doymuş Yağ: Dolu yağ kızartmalarda, yağlı süt ürünlerinde ve kırmızı ette bulunan sağlığa zararlı bir yağ formudur Bu yağ bağışıklık sisteminin zayıflamasına niçin olarak astım krizlerinin sıklaşmasına yol açabilir Tereyağı, yağlı süt ve peynir, patates kızartması, fastfood ürünleri yerine yağ kaynağı olarak zeytinyağı, fındık, keten tohumu yağı kullanabilirsiniz genel olarak ağır yağlı yemekler tüketmekten kaçının Keza trans yağ içeren ticari bisküvi, pasta, tatlılar, kek gibi gıda ürünleri yalnızca astıma değil kalbiniz ve damarlarınız içinde zararlı besinler arasında yer almaktadır Gaza Niçin Olan Gıdalar: Fazla ağır ve şişkinliğe niçin olan gıdalar astım ataklarını tetikleyebilir Ağır yağlı kebap ve sanki et yemeklerini, fazla baharatlı yiyecekleri, gazlı içecekleri azaltarak gaz oluşumunu engelleyebilirsiniz Ayrıca gaz yaptığı bilinen karnabahar, fasulye, brokoli, bezelye, kuşkonmaz gibi sebzeleri eksik tüketmeye çalışın Astım ve Besin Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sadece ahenkli gıda astımı tedavi etmek muhtemel değil ama dürüst beslenmenin astım krizlerini azalttığı uzmanlar göre kabul ediliyor Yukarıda listelediğimiz tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yiyeceklere uyarı ederek tedavi sürecinde bir adım öne geçebilirsiniz Keza doktorunuza danışarak özellikle B, C ve E vitamini, quercetin, magnezyum ve karoten içeren multivitamin desteği kullanabilirsiniz Alerjik astım hastaları tetikleyici alerjenleri öğrenip bunlardan kaçınarak yaşam kalitesini arttırabilir