Astım hastalığını nasıl yenebilirim? Astım tedavisi olan, tedaviyle iyice yoklama altına alınabilen bir hastalıktır Astım tedavisi, etkili bir süreçtir ve ağır yapı değişikliklerin oluştuğu olgular haricinde hasta, tedaviyle tamamen normal bir hayat sürer ayla gelebilir Ancak bu şart, ilaç ve hap dışı (tetik faktörlerden uzak durma) çare önerilerimize uyumla sağlanabilir Tedavinin kesilmesi ve tavsiyelere uyulmaması halinde, bir vakit sonradan genelde şikâyetler her yerde başlar Çare ile astımdan kurtulabilir miyim? Yerinde bir tedaviyle astımlıları adi yaşamlarına döndürmek mümkündür Şikâyetleri çocukluk çağında başlayan astımlıların bir kısmı, yetişkin yaşlarda ayrıntılarıyla iyileşebilmektedir Ama hastalar genelde hastalıklarıyla birlikte yaşarlar; kendilerine önerilen tedavi ve tavsiyelere uydukları sürece de önemli bir sorunları olmaz Lakin tedavi kesildikten bir zaman sonra, şikayetler tekrar ortaya çıkar 56528 56528 astimhastaligininasilyenebilirim5c4f71bd691deastimhastaligininasilyenebilirim5c4f71bd691de 246 400 Astım hastalığını nasıl yenebilirim? 4jpg56528 Astım hastalığını nasıl yenebilirim? 4jpg56528 Nasıl fakat bir hipertansiyon hastası, tuzsuz diyetine uyup ilaçlarını aksatmaksızın aldıkça tansiyonu yükselmeden yaşar; ama diyetine ve ilacına uyarı etmezse problem ortaya çıkarsa, astımlılar için de koşul benzerdir Yani bir takım insanlarda tedavi, astımı yok etmeyip baskılar Düzenli tedavi ile astımı baskı aşağıda tutulan birey, hemen hemen astımı olmayan biri gibi bayağı bir hayat sürdürebilir Baskı ortadan kalkarsa yani tedavi kesilirse, er ya da geç sorunlar yeniden başlar Astım tedavim ne dek sürecek? Bu soruya standart bir cevap belirlemek mümkün değildir Rahatsızlık denetim altına alındıktan sonradan, çare yavaşça azaltılır ve ara sıra tamamen kesilebilir Kesildikten bir müddet daha sonra şikâyetler bitmiş ortaya çıkarsa, tedaviye baştan başlanılmalıdır Uzun yıllar baştan başa ya da ömür boyu ilaç uygulamak gerekebilir Astım nasıl çare edilir? Astım; hasta, doktor ve hasta yakınlarının (anne, baba, benzer ve öğretmen gibi) işbirliği ile çare edilebilir Bu işbirliği olmaksızın, yalnızca dürüst ilaçların reçete edilmesiyle hakiki bir çare uygulanmış olmaz Tedavi uzun sürelidir Bu süreçte hasta hekimine güven duymalı, sorunu olduğunda ona kolayca ulaşabilmeli, hekimin tavsiyelerine uymalı, ilaçlarını usûlüne uygun bir şekilde kullanmalı ve uyumlu olarak kontrollerini yaptırmalıdır Hastanın, mutlaka konunun uzmanı bir hekimin kontrolünde olması gereklidir ‘Rahatsızlık değil, hasta vardır’ özdeyişi, astım için çok geçerlidir Sonuç olmak için, astımı bildiği kadar hastasını da tanıyan; hastanın mesleğini, ev ve dükkan koşullarını, almakta olduğu tedaviyi, geçmişte yaşadıklarını, evvelden gördüğü tedavileri ve bunlara alman cevaplan, hangi ilaçlara hangi dozlarda ne oranda cevap verdiğini haberdar olan ve hastasının ihtiyacı olduğunda kolayca ulaşabileceği bir hekimin desteğine gereksinim vardır Astımlı hastanın böyle bir doktor göre sahiplenilmesi, astım kontrolü için fazla önemlidir Hasta ve yakınlarının tedavideki işbirliği nasıl sağlanır? Bu, hekimin hastasını eğitmesiyle elde edilebilir Hasta, kendi hastalığını tanımalı ve onunla başa çıkmayı öğrenmelidir Hasta eğitimi, yalnızca rahatsızlık hakkında data vermekten ibaret olmayıp, bu durumla baş yapabilmek için zorunlu her türlü veri, hüner ve cesarete sahip kılınma sürecidir Bu süreç, belirtilmiş bir süre dilimi içinde bitmiş olmaz Tersine hasta ile hekimin her görüşmesinde ilerleyen, artan bir olaydır Astımlı hasta hangi konularda eğitilmelidir? Astım nasıl bir hastalıktır? Tetik faktörler nelerdir ve bunlardan nasıl korunulur? Kriz anında ne yapılması gerekir? Hangi ilaçlar, nasıl, hangi aralıklarla ve ne kadar süreyle kullanılmalıdır? Ne vakit kontrole girmek gerekir? Doktor ne süre aranmalıdır? Sprey ilaçları nasıl kullanılır? Pefmetre nasıl kullanılır? Hastalığının seyrinde ortaya çıkan iyi ya da kötü yöndeki dalgalanmalar nasıl anlaşılabilir ve buna tarafından tedavide ne cins değişimler yapılması gerekir? Astımlı hasta hangi işlerde, hangi koşullarda çalışabilir; hangi sporları, nasıl yapabilir? Hasta bütün bu konularda, ayrıca bilgilendirilmeli keza de uygulamalı olarak beceriler edinmelidir Ayrıca hastalığına karşın olağan bir yaşam sürebileceği, krizleri önleyebileceği ve çare olabileceği, hastalığı dolayısıyla bireysel amaçlarından vazgeçmemesi gerektiği konularında cesaretlendirilmelidir Sadece hastayı eğitmek yeterli midir? Hayır Hasta yakınlarını da eğitmek gerekir Mesela astımlı bir çocuğu olan anne babanın eğitilmesi çok önemlidir Evde sigara içmemek, ev ortamını çocuğun durumuna tarafından sıralamak gibi görevler onlara düşer Hatta çocuğun öğretmeni bile bu konuda bilgilendirilmeli, mesela okulda bir kriz geliştiğinde ilk müdahaleyi nasıl yapacağını bilmelidir