İstanbul Alerji Merkezi doktorlarından Alerji Uzmanı Prof Dr Ahmet Akcay; alerjik hastalıklardan en sık gorulenin astım olduğuna dikkat cekerek şoyle konuştu: Astım hastalığı olanlarda oksuruk onemli bir belirtidir Balgam koyu kıvamdadır ve cıkarmak zordur Ozellikle astım krizi doneminde bronşlar dar olduğu icin balgam cıkarmak zorlaşmaktadır Oruc doneminde su kaybı fazla olduğu icin balgam daha da koyulaşır ve bu nedenle de oksuruk krizleri artabilmektedir Astım hastalığı olanlar oksuruk krizleri olduğu donemde oruc tutmamaları ve oksuruk olmadığı donemlerde de bol su icmeleri faydalı olacaktır
h 4Astım ilacları ve aşılar orucu etkiler mi? Astım ilaclarından sprey ve buhar şeklinde kullanılanlar orucu bozmuyor Oruc tutan astım hastalarının duzenli olarak kullanmaları gereken sprey tarzında ilacları varsa kullanmaya devam etmeleri uygun olur
imagesastimilaclariorucubozarmi5aecfa176a136
Astım hastaları alerji aşısı kullanıyorsa devam ettirmelidir Alerji aşılarının orucu bozmadığı bilinmektedir Bu nedenle alerji aşıları kullananlar alerji aşılarını yaptırmaları ve ozellikle sabah saatlerinde yaptırmaları daha uygun olacaktır Cunku vucudun su miktarı ilerleyen saatlerde azalması nedeniyle alerji aşılarına yan etki riski artacağı icin sabah erken saatlerde alerji aşılarının yapılması uygun olacaktır Alerji aşılarından dilaltı kullanılan veya enjeksiyon tarzında uygulanan aşılar orucu bozmaz Enjeksiyon tarzındaki aşılar sabah saatlerinde alerji uzmanı tarafından yapılması ve gozlem altında yarım saat tutulması uygun olacaktır Dilaltı aşılar evde uygulanabildiği icin akşam saatlerinde de uygulanabileceği icin akşam saatlerinde tercih edilmesi uygun olabilir
imagesastimilaclariorucubozarmi5aecfa1780b9c
h 4Alerji testleri orucu bozar mı? Alerji testleri orucu bozmaz Alerji testi oruc tutarken de yapılabilir Alerji testinin sabah saatlerinde yapılması daha uygun olacaktır
h 4Solunum testleri orucu bozar mı? Solunum testleri orucu bozmaz Bu nedenle oruc tutarken de solunum fonksiyon testleri yapılmasında sakınca yoktur
imagesastimilaclariorucubozarmi5aecfa179314b
Sonuc olarak;
Astım krizi olduğu donemde oruc tutulması uygun değildir
Astım hastaları iftar sonrası ve sahurda bol su icmeleri faydalı olur
Astım hastaları reflu yapan gıdalardan uzak durmalıdırlar
Astım hastalığı tedavisinde kullanılan sprey ilaclar orucu bozmaz
Astım hastalığı icin yapılan alerji aşıları orucu bozmaz
Astım hastalığının teşhisi icin alerji testleri, solunum fonksiyon testleri orucu bozmaz
h 4Astım ilacları ve aşılar orucu etkiler mi? Astım ilaclarından sprey ve buhar şeklinde kullanılanlar orucu bozmuyor Oruc tutan astım hastalarının duzenli olarak kullanmaları gereken sprey tarzında ilacları varsa kullanmaya devam etmeleri uygun olur
imagesastimilaclariorucubozarmi5aecfa176a136
Astım hastaları alerji aşısı kullanıyorsa devam ettirmelidir Alerji aşılarının orucu bozmadığı bilinmektedir Bu nedenle alerji aşıları kullananlar alerji aşılarını yaptırmaları ve ozellikle sabah saatlerinde yaptırmaları daha uygun olacaktır Cunku vucudun su miktarı ilerleyen saatlerde azalması nedeniyle alerji aşılarına yan etki riski artacağı icin sabah erken saatlerde alerji aşılarının yapılması uygun olacaktır Alerji aşılarından dilaltı kullanılan veya enjeksiyon tarzında uygulanan aşılar orucu bozmaz Enjeksiyon tarzındaki aşılar sabah saatlerinde alerji uzmanı tarafından yapılması ve gozlem altında yarım saat tutulması uygun olacaktır Dilaltı aşılar evde uygulanabildiği icin akşam saatlerinde de uygulanabileceği icin akşam saatlerinde tercih edilmesi uygun olabilir
imagesastimilaclariorucubozarmi5aecfa1780b9c
h 4Alerji testleri orucu bozar mı? Alerji testleri orucu bozmaz Alerji testi oruc tutarken de yapılabilir Alerji testinin sabah saatlerinde yapılması daha uygun olacaktır
h 4Solunum testleri orucu bozar mı? Solunum testleri orucu bozmaz Bu nedenle oruc tutarken de solunum fonksiyon testleri yapılmasında sakınca yoktur
imagesastimilaclariorucubozarmi5aecfa179314b
Sonuc olarak;
Astım krizi olduğu donemde oruc tutulması uygun değildir
Astım hastaları iftar sonrası ve sahurda bol su icmeleri faydalı olur
Astım hastaları reflu yapan gıdalardan uzak durmalıdırlar
Astım hastalığı tedavisinde kullanılan sprey ilaclar orucu bozmaz
Astım hastalığı icin yapılan alerji aşıları orucu bozmaz
Astım hastalığının teşhisi icin alerji testleri, solunum fonksiyon testleri orucu bozmaz