Astımınız İçin Siz ve Aileniz Neler Yapabilirsiniz astımlılar için süpürge Astımınız İçin Siz ve Aileniz Neler Yapabilirsiniz Astımı en ince ayrıntısına kadar iyileştiremezsiniz, lakin kontrol aşağı tutabilirsiniz Kişiler astımlarını teftiş etmeyi öğrendiklerinde adi ve aktif bir yaşam sürdürebilirler Çalışabilirler, oyun oynayabilirler ve okula gidebilirler Geceleri dar bir şekilde uyuyabilirler Astım utanılacak bir durum değildir Bütün dünyada astımı olan bir çok insan vardır Astım ataklarının başlamasını nasıl önleyeceksiniz: 1 Astım ataklarını başlatacak şeylerden uzak durun 2 Doktorunuzun önerdiği şekilde astım ilaçlarınızı kullanmaya devam edin 3 Kontrolleriniz için yılda 23 defa doktorunuza başvurun Solunum probleminiz olmasa ve hatta kendinizi hissetseniz bile doktorunuza gidin Ailenizde astımlı bir kişi olduğunu biliyorsanız, bebeğinizde astım başlamaması için bazı önlemler alabilirsiniz: Hamilelik sırasında sigara içmeyin Doğumdan daha sonra da bebeğinizden ve evinizden sigara dumanını uzaktan tutun Bebeğinizin yatağına özel, toz geçirmeyen örtüler örtün Kedi köpek gibi tüylü hayvanları evinizde barındırmayın Uzun yıllar astımı ile birlikte yaşamış çoğu insan vardır Astımlı kişilerde nefes alma zorluğu olabilir Gelip geçici astım atakları yaşanabilir Şunlar astım atağı belirtileridir: Göğüs sıkışması Öksürük Hırıltılı solunum Bir Takım astım atakları hafiftir Bazı astım atakları ise fazla ciddi bir ülkü gelebilir Hatta ahali fena bir astım atağından ölebilir id Astımlı birey öksürük ve nefes alma zorluğu ile gece uyanabilir Astım akciğerlerdeki hava yollarının bir hastalığıdır Herhangi bir yaşta astıma yakalanabilirsiniz Başka bir kişiden size astım bulaşma olasılığı yoktur Çoğu zaman benzer ailede aniden çok kişide astım vardır Hava yolları havayı akciğerlere taşır Havayolları bir ağacın dalları gibi gitgide küçülür Astım yoklama aşağıda iken, havayolları temizdir ve hava kolaylıkla girer ve çıkar Astım kontrol aşağıda değilken, akciğerlerdeki havayollarının duvarları kalınlaşmış ve şişmiştir Astım atağı zahmetsizce ortaya çıkabilir Astım atağı sırasında akciğerlere daha az hava alınıp çıkarılabilir Birey öksürür ve hırıldar Göğüs katılaşmış, sıkıştırılmış gibi hissedilir Astım atağı sırasında, akciğerlerdeki hava yolları şu şekilde görünür: Hava yolu duvarları daha kabarık, ödemli haldedir Hava yolları daralmış haldedir Hava yolları balgam yapar Çoğu şey astım atağını başlatabilir Tüylü Sigara ……… Duman Yatak takımlarındaki tozlar Hayvanlar Dumanı ……… Süpürmeye Güçlü kokular Ağaç ve çiçek hava Yan tozlar ve spreyler polenleri durumu Soğuk Algınlığı Koşma, spor yapma ve ağır işte egzersiz Bu gibi şeyler ara sıra ‘Astım Tetik Faktörleri’ olarak adlandırılmaktadırlar Astım atağını başlatan şeyleri evinizden uzak tutun Astımlı çoğu birey tüylü hayvanlara allerjiktir Bu nesil hayvanlarınız varsa açık havada tutun Başkalarına verin İçerde sigara içmeyin Sigarayı ayrılmak için yardım isteyin Enerjik kokuları evden uzak tutun Parfümlü sabun, şampuan ya da losyonlardan kaçının Tütsülerden uzakta durun Astımlı kişinin yatak odasında özel düzenlemeler yapın Halı ve kilimleri kaldırın Bunlar tozu ve küfü çekerler Tüylü koltukları, minderleri ve pozitif yastıkları kaldırın Bunlar toz toplarlar Hayvanların yatağa çıkmasına veya yatak odasına girmesine izin vermeyin Yatak odasında sigara dumanı ya da güçlü kokulara engel olun Yatak takımlarının sade olmasına özen gösterin Yataklar, battaniyeler ve yastıklar toz tutar Genelde bu tozlar astımı artırır Yatak takımlarınızı özel toz geçirmeyen, fermuarlı nevresim takımları ile kaplayın Kuş tüyü yada samandan üretilmiş yastık, döşek kullanmayın Döşek yerine basit bir minder daha iyi olabilir Çarşaf ve nevresim takımlarını sıkça, çok sıcak suda yıkayın ve güneşte kurutun İçerdeki havayı pak ve taze yakalamak için pencereleri kullanın Yemek Yemek pişirirken oluşan buhar ve güçlü kokulara alt sıcak ve can sıkıcı hava oluştuğunda pencereleri olabildiğince açın Pişirme sırasında odun ateşi ya da gaz ocağı kullanıyorsanız oluşan dumanın çıkması için pencereyi kesintisiz, bir tedarik açık tutun Dışardaki hava egzos gazı, araba, fabrika dumanı ya da çiçek ve ağaç polenleri ile lekeli ise pencerelerinizi kapalı tutun Şu külfetli işleri astımlı birey evde değilken yapın Süpürge, elektrikli süpürge, toz bezi ile temizlik gerçekleştirmek Boya–badana gerçekleştirmek Böcek ilacı olarak sprey, filit vs gerçekleştirmek Kuvvetli temizleyiciler kullanmak Fazla kokan yiyecekler pişirmek Astımlı birey gelene değin içerdeki havanın dışarı çıkmasını sağlayın Muavin kimse yahut astımlı kişi süpürme ve temizlik esnasında bir maske ya da tülbent kullanmalıdır Astımlı şahısların bir çoğunda iki ayrı değişiklik astım ilacı gereklidir Astımlı herkeste astım ataklarını önlemek için çabuk açıcılara gereklilik vardır Çoğu astımlıda keza akciğerleri gözetmek ve astım ataklarının başlamasını önlemek için koruyucu ilaçlara ihtiyaç vardır Doktorunuzdan hangi astım ilaçlarını ve ne süre kullanmanız gerektiğini yazılmış olarak bir Tedavi Planı biçiminde size vermesini isteyin Doktorunuz bu kitapçıktaki planı kullanabilir Tedavi planınızda olması gereken yanıtlar şunlardır: Bir astım atağı olduğunda hangi ilacı tez açıcı olarak, hangi miktarda ve nasıl kullanacağınız, Her gün kullanacağınız koruyucu ilaçlar, dozları ve kullanımları, Spor ya da ağır bir meslek yapmadan önce hap kullanmanız gerekip gerekmediği, nasıl ve hangi ilacın kullanılacağı Astımda koruyucu ilaçların hergün kullanılması güvenlidir Yıllarca kullansanız bile koruyucu ilaçlar bağımlılık ya da alışılmışlık yapmaz Koruyucu ilaçlar akciğerlerdeki hava yollarındaki şişkinliği azaltırlar Doktorunuz, şu durumlarda koruyucu ilaçları hergün almanızı söyleyebilir: Haftada birdenbire pozitif öksürük, hırıltı, göğüste sıkışmanız varsa, Astım nedeniyle gece uykudan uyanıyorsanız, Birçok astım atağınız oluyorsa, Astım ataklarını geçiştirmek için hergün Tez Açıcı kullanmanız gerekiyorsa Astım İlaçları ile ilgili herhangi bir probleminiz olursa doktorunuza danışın Doktorunuz astım ilacınızı ya da jurnal miktarını değiştirebilir Yeniden sorun çözülmezse bir fazla astım ilacı vardır Astım ilaçlarının tatmin edici olup olmadığını değerlendirebilmesi için, yılda 23 defa doktorunuza kontrole gidin Astım yıllar içinde daha iyiye ya da daha kötüye doğru gidebilir Doktorunuzun astım ilaçlarını değiştirmesi gerekebilir Astım ilaçları birçok yoldan alınabilir Astım ilacı nefesle içeri çekildiğinde ilaç akciğerlere, yani ihtiyaç olan yere gider Astımda kullanılan ‘İnhaler’ ilaçlar bir çok şekilde olabilir Ilaç yada şurup şeklinde de astım ilaçları vardır Sağduyulu olun defalarca elinizin aşağıda ilacınız olsun Astım ilacınız için yanınızda para bulundurun Uzağa bu vesileyle daha fazla ilaç alın Evden çıkarken çabuk açıcı ilacınızı defalarca yanınıza alın Bir sprey inhaler nasıl kullanılır yavaş yavaş nefes almayı unutmayın 1 Kapağı açın İnhaleri tamamen çalkalayın 2 Ayağa kalkın Nefesinizi dışarı verin 3 İnhaleri ağızınızın içine veya anında önüne yerleştirin Nefes almaya başladığınız anda inhaleri üstten sıkıştırın ve ağır ağır nefes almaya devam edin 4 Nefesinizi 10 saniye tutun Nefesinizi dışarı verin Sprey inhalerin kullanılmasını kolaylaştırmak için asistan bir takım cihazlar kullanılabilir 1 Cihazın içine astım spreyinizi bir kez sıkın 2 Sonra derin bir nefes alın ve 10 saniye tutun 3 Nefesinizi cihazın içine verin 4 Tekrar sprey sıkmadan önce nefes alın Çoğu çeşitlilik tezgâhtar aygıt vardır Bunların bazılarında ağızlık, bazılarında yüz maskesi vardır Bir astım atağı başlarsa hızlı davranın Astım atağını gösteren belirtileri bilin Atağı başlatan şeyden anında uzaklaşın Çabuk açıcı astım ilacınızı kullanın Nefesinizin daha iyi olduğundan emin olana değin, bir saat sakin bir şekilde kalın Daha iyi olamadıysanız acil servise başvurun Şu tehlike belirtilerinden herhangi birini görürseniz ivedi servise başvurun: Çabuk açıcı ilacınızın yararı kısa sürüyor yada hiç olmuyor Solunum hala çabuk ve engebeli Konuşmak kuvvet geliyor Dudaklar ya da tırnaklar gri veya mor Nefes alma sırasında burun delikleri genişçe açılıyor Nefes alma sırasında kaburga ve boyun bölgelerindeki deride çekilmeler oluyor Yürek atışı veya nabız çok hızlanmış Yürümek zorlaşmış Lütfen Uyarı! Ataklar için tez açıcı ilaçlardan fazla artı kullanmak size zarar verebilir Ivedi açıcı hap kısa bir vakit daha iyi hissetmenizi sağlar Atağı durdurabilir Bazı hamle durumlarında daha iyiye gittiğinizi düşünebilirsiniz ama hava yolları gitgide daha da şişkin ışık halkası kazanç Bu şart ölümünüze neden olabilecek dek güvenli olmayan bir astım atağına girmeniz ile sonuçlanır Astım ataklarını önlemek için gün aşırıdan fazla çabuk açıcı kullanıyorsanız, bu durum koruyucu hap kullanmanız gerektiği anlamına gelir Astım ataklarını durdurmak için bir günde dört kereden fazla ivedi açıcıya lüzum duyuyorsanız, hemencecik bugün doktorunuzdan yardım isteyiniz Bir kişinin ne kadar bakımlı nefes alıp almadığını öğrenmek için, klinikte yada evde bir Yokuş Akıntı Ölçer kullanılabilir Bu aygıt doktorun, bir kişinin astımlı olup olmadığına karar vermesine muavin olur Bir astım atağının ne değin kötü olduğunu anlamada muavin olur Zaman içinde astımın ne değin teftiş altına alındığını görmede muavin olur Her gün evde bir Tepe Akım Ölçer kullanıldığında, kişi hırıltı veya öksürük başlamadan önce bile solunum problemlerinin farkına varabilir Buna tarafından de millet ne değin astım ilacına gereksinim duyduklarını bilirler Yığın Cereyan Ölçerlerin bir çok çeşidi vardır Tepecik Cereyan Ölçer Nasıl kullanılır 1 Ufak işareti gittiği değin aşağıya doğru kaydırın Bu ölçerin sıfıra ayarlanmasını sağlar 2 Ayağa kalkın Ağzınız açıkken büyük bir nefes alın Ölçeri bir elinizle tutun Parmaklarınızı rakamlardan uzaktan tutun 3 Dudaklarınızı sıkıca tüp kısmını örtecek şekilde, çabucak kapatın Dilinizi deliğe sokmayın Bir seferde, yapabildiğiniz dek tez ve zor kullanarak üfleyin 4 İşaretleyici ileri gidecek ve orada kalacaktır İşaretleyiciye dokunmayın Durduğu yerdeki rakamı bulun 5 Bu rakamı bir kağıda veya bir karta işleyin 6 Ilave olarak 2 kere daha üfleyin Her defasında düğmeyi aşağıya indirin Rakamı her defasında yazın