astımlı komşumun ya da kardeşimin ilaçlarını kullanabilirmiyim? Hayır Bunu yapmamalısınız Çünkü, astım kişiden kişiye farklılıklar gösterir Her hastada tetik faktörler, eşlik eden patolojiler, hastalığın ağırlığı farklıdır Bunlara ast olarak seçilmesi gereken ilaçlar öbür olabilir Kullanılması gereken ilaçlar aynı bile olsa dozlar değişken Kaç Türlü Astım Vardır? Astımlı hastalar hafifgelip geçici, hafif inatçı, orta ve ağır astım şeklinde dört gruba ayrılır Her bir grup için önerilen tedavi ayrıdır Bunlardan başka hastalarda: mevsim astması, iş astması, alıştırma astımı, hap astması gibi nispeten öbür tedavi yaklaşımları gerektiren tablolar söz konusu olabilir Sprey İlaçları Uygulamak Zorunda mıyım? Sprey türü ilaçlar astım tedavisinde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır Nefes yoluyla ilaç, şurup ya da enjeksiyon şeklindeki uygulamalara kadar daha az miktarda ilaç kullanarak daha kuvvetli tesir elde edilebilir ve bununla beraber ilaçların beğenilmeyen tabi etkilerinden sakınmak mümkündür Çünkü, sprey şeklinde kullanılan ilaç sadece hastalığın yerleştiği solunum yollarına ulaşır ve etkisini burada gösterir iken; ağızdan ya da enjeksiyon biçiminde bahşedilen ilaç, bütün vücuda dağılıp baştan ve dolayısıyla etkin olması gözden düşmüş organlarda da (yürek, böbrek vb) etkileri görülebilir Bir De sprey türü ilaçların etkileri alındıktan sonra dakikalar içerisinde anında başlamakta iken; ağızdan veya enjeksiyonla verilen ilaçların etkilerinin gözlenmesi için saatler geçmesi gerekir Sprey İlaçların Alışkanlık Yaptığı, Ciğerleri Kuruttuğu Doğrumudur? Hayır Bilakis anında yukarıda belirtildiği gibi bu ilaçların istenmeyen yan etkileri, benzer ilaçların ağızdan alınan veya enjeksiyon şeklindeki formlarına tarafından fazla daha azdır Fazla daha tehlikesiz ilaçlardır Bu ilaçların tiryakilik anlamında alışılmışlık yapması söz konusu değildir Sprey İlaçlar Güvenli midirler? Evet Bütün dünyada uzun senelerdir fazla yaygın olarak kullanıla gelmiş ilaçlardır Bebek, çocuk ve yaşlılar, gebeler, kalp, karaciğer ve böbrek hastaları gibi ilaçların bağlı etkilerine daha duyarlı kişilerde yan etkileri az olduğu için özellikle seçim edilmesi gereken formlardır Nefes Aracılığıyla Alınan Toz Şeklindeki İlaçlar ile Sprey İlaçlar Arasında ne Ayrım Vardır? Nefes alma sırasında ilacın solunum yollarına ulaştırılması esasına dayanan üç türlü Ilaç tatbik formu vardır Bunlar: ölçülü doz spreyler, kuru toz inhalatörler ve nebülizör formlarıdır Her üçü esasta benzer olmasına karşılık, birbirlerinden bazı küçük farklılıkları da laf konusudur Kuru toz inhalatörler sprey ilaçlardan farklı olarak nahoş gaz içermezler, ozon tabakasına zararlıtarafları yoktur Hap dışı madde içermediklerinden allerjik ve irritatif tabi etkilere rastlanmaz Kullanımları daha kolay olup sprey ilaçları kullanamayanlarda tercih edilirler alıntıdır