iltasyazilim
FD Üye
Muharrem ayının 10 günü olan Aşure günü bütün dinler tarafından kutsal sayılmaktadır Hz Nuh’un büyük tufan sonrasında gemide kalan yiyeceklerle hazırladığı yemektir aşure Peki mutfaklarımızda oldukça sevilen bu lezzetli tatlı nasıl yapılır? Hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir?
Aşure hazırlamanın püf noktaları:
– Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatları ayrı ayrı haşlamak gerekir
Kuru incir ve üzüm gibi gıdaların kendine has bir rengi vardır Bu malzemeleri kısa süre haşlayıp renkli suyunu döktükten sonra aşureye ekleyebilirsiniz
Su miktarını iyi ayarlamak her zaman mümkün olmayabilir Kalan aşureniz fazla katılaşırsa az su ve şeker ekleyerek tekrar 12 dakika kaynatabilirsiniz
Toz tarçını aşurenin içine eklemek renk değişimine neden olur Tüketileceği zaman üzerine serpmek daha uygun olur
Kabuk tarçın kullanmışsanız aşureyi ateşten alınca çıkarmalı, içinde fazla bekletmemelisiniz
Aşure Tarifi:
Malzemeler:
1250 gr buğday
600 gr fasulye
600 gr nohut
600 gr üzüm
600 gr kuru kayısı
600 gr incir
3 elma
1 su b pirinç
2 kg toz şeker
yarım çay b gül suyu
3 su b süt
su
Üzeri İçin:
nar tanesi
fındık
ceviz
tarçın
kuş üzümü
dolmalık fıstık
Hazırlanışı:
Akşamdan nohutu tuzlu ve sıcak suyla ıslatıyoruz Fasulyeyi ve buğdayı da ayrı kaselere koyup soğuk suyla ıslıyoruz Sabah fasulyeyi ve nohutu süzüyoruz ve yıkıyoruz Ayrı tencerelere koyuyoruz, üzerlerini aşacak şekilde su koyuyoruz ve haşlıyoruz Kaynayınca köpüklerini alıyoruz Haşlanınca sularını süzüyoruz ve soğuk sudan geçiriyoruz Buğdayı da elimizle oğuşturarak kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz Süzdürüyoruz ve tencereye alıyoruz
Üzerini 3 parmak aşacak şekilde sıcak su koyuyoruz 5 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz Tekrar altını açıyoruz 1 taşım daha kaynatıyoruz ve yine 10 dakika dinlendiriyoruz Tekrar ocağı açıyoruz Suyu azalmış olduğu için kaynar su ekliyoruz Nohutu ve fasulyeyi ilave ediyoruz Kuru üzümleri iyice yıkayıp süzdürdükten sonra tencereye ekliyoruz Hepsini bir kaynatıyoruz Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştığı için yine kaynar su ekliyoruz Yarım saat sonra içine yıkanmış süzülmüş pirinci ilave ediyoruz Soyulmuş ve küp doğranmış elmayı ekliyoruz Küp doğranmış ve suda bekletilmiş kayısıları da yıkayp süzüyoruz ve tencereye ilave ediyoruz Azaldıkça kaynar su ekliyoruz Bu ölçüler için toplamda 15 ila 20 litre arası su kullanıyoruz
Elmalar pişmek üzereyken sütü ekliyoruz Son olarak şekerini ve gül suyunu döküyoruz İncirleri küp doğrayıp suda haşlıyoruz Suda bekletiyoruz ve kara suyu çıkana kadar bekletiyoruz Suyunu süzüp yıkıyoruz İncirleri de en son tencereye katıyoruz Bir taşım daha kaynatıyoruz ve sıcakken kaselere paylaştırıyoruz Üzeri kabuk bağlayınca, nar tanesi, fındık ve ceviz kırığı, tarçın, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek servis ediyoruz
Afiyet Olsun
Aşure hazırlamanın püf noktaları:
– Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatları ayrı ayrı haşlamak gerekir
Kuru incir ve üzüm gibi gıdaların kendine has bir rengi vardır Bu malzemeleri kısa süre haşlayıp renkli suyunu döktükten sonra aşureye ekleyebilirsiniz
Su miktarını iyi ayarlamak her zaman mümkün olmayabilir Kalan aşureniz fazla katılaşırsa az su ve şeker ekleyerek tekrar 12 dakika kaynatabilirsiniz
Toz tarçını aşurenin içine eklemek renk değişimine neden olur Tüketileceği zaman üzerine serpmek daha uygun olur
Kabuk tarçın kullanmışsanız aşureyi ateşten alınca çıkarmalı, içinde fazla bekletmemelisiniz
Aşure Tarifi:
Malzemeler:
1250 gr buğday
600 gr fasulye
600 gr nohut
600 gr üzüm
600 gr kuru kayısı
600 gr incir
3 elma
1 su b pirinç
2 kg toz şeker
yarım çay b gül suyu
3 su b süt
su
Üzeri İçin:
nar tanesi
fındık
ceviz
tarçın
kuş üzümü
dolmalık fıstık
Hazırlanışı:
Akşamdan nohutu tuzlu ve sıcak suyla ıslatıyoruz Fasulyeyi ve buğdayı da ayrı kaselere koyup soğuk suyla ıslıyoruz Sabah fasulyeyi ve nohutu süzüyoruz ve yıkıyoruz Ayrı tencerelere koyuyoruz, üzerlerini aşacak şekilde su koyuyoruz ve haşlıyoruz Kaynayınca köpüklerini alıyoruz Haşlanınca sularını süzüyoruz ve soğuk sudan geçiriyoruz Buğdayı da elimizle oğuşturarak kara suyu çıkana kadar yıkıyoruz Süzdürüyoruz ve tencereye alıyoruz
Üzerini 3 parmak aşacak şekilde sıcak su koyuyoruz 5 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz Tekrar altını açıyoruz 1 taşım daha kaynatıyoruz ve yine 10 dakika dinlendiriyoruz Tekrar ocağı açıyoruz Suyu azalmış olduğu için kaynar su ekliyoruz Nohutu ve fasulyeyi ilave ediyoruz Kuru üzümleri iyice yıkayıp süzdürdükten sonra tencereye ekliyoruz Hepsini bir kaynatıyoruz Buğdayın özü çıkıp kıvamı koyulaştığı için yine kaynar su ekliyoruz Yarım saat sonra içine yıkanmış süzülmüş pirinci ilave ediyoruz Soyulmuş ve küp doğranmış elmayı ekliyoruz Küp doğranmış ve suda bekletilmiş kayısıları da yıkayp süzüyoruz ve tencereye ilave ediyoruz Azaldıkça kaynar su ekliyoruz Bu ölçüler için toplamda 15 ila 20 litre arası su kullanıyoruz
Elmalar pişmek üzereyken sütü ekliyoruz Son olarak şekerini ve gül suyunu döküyoruz İncirleri küp doğrayıp suda haşlıyoruz Suda bekletiyoruz ve kara suyu çıkana kadar bekletiyoruz Suyunu süzüp yıkıyoruz İncirleri de en son tencereye katıyoruz Bir taşım daha kaynatıyoruz ve sıcakken kaselere paylaştırıyoruz Üzeri kabuk bağlayınca, nar tanesi, fındık ve ceviz kırığı, tarçın, kuş üzümü ve dolmalık fıstıkla süsleyerek servis ediyoruz
Afiyet Olsun