iltasyazilim
FD Üye
Aşure Tarifim (Kalabalık Aileler İçin) İçin Malzemeler
*1 kg aşurelik buğday
*1 kg fasulye
*1 kg nohut
*2,5 kg şeker (damak tadına göre azaltılabilir, çoğaltılabilir)
*300 gr kuru kayısı
*200 gr sarı üzüm
*100 gr çekirdek siz siyah üzüm
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı fındık
*1 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı gül suyu
*2 portakal rendesi
*10 incir
Üzerini süslemek için;
*Nar
*Toz fıstık
*Kavrulmuş fındık
*Ceviz
*Tarçın
Aşure Tarifim (Kalabalık Aileler İçin) Yapılışı Bizim ailemiz kalabalık olduğundan genelde bizim evde aşure kazanla pişirilir ?*Gelelim bu bolluk bereket ayında pişirilen en güzel tatlım izin yapımına
Nohut, aşurelik buğday ve 1 gece önceden ayrı ayrı tencereler de ıslatılır Ben 1 saat arayla temiz yıkayıp ılık suyla ıslatırım 3 sefer sularını döker yenilerim Islatılmış malzemeler ayrı ayrı hafifçe haşlanır, suları süzülür Ben buğdayın suyunu da süzerim, haşlandıktan sonra bazıları şişmez O size kalmış Haşlanan malzemeleri aşure tenceresi ne alıp harmanlayın Üzerine sıcak su ilave edelim Ben 7 lt su kullandım Bu şekilde yarım saat kaynatılır Kaynarken biz üzüm incir, kayısıları suda bekletelim Ardından kayısı ve incirleri küp küp doğrayalım Kaynamakta olan aşureye üzümleri, kayısıları ve fındıkları ilave edelim İnciri pişmeye yakın koyacağız, kabarmasın diye Ardından 1 bardak sütüne ilave edip 1 saat bu şekilde kaynatalım Sonra şekerini ilave edelim damak tadınıza göre azar azar ilave edin Bu şekilde 1 saat özleşene kadar kaynatalım Pişmesine yakın incirleri ve rendenin ince ucuyla rendelediğimiz portakal kabuklarını da ilave edelim Tuzunu ve gül suyunu ilave edip 10 dakika daha kaynatıp altını kapatalım Aşure ne çok koyu olmalı nede çok sulu Ortalama kıvamda olmalıdır soğurken kendini çekecek Evet aşuremiz pişti, yarım saat dinlendikten sonra kapları alınır Süslemesini ben 2 saat sonra yaparım aşure kendini çekip soğuyuncaki daha güzel süsleniyor Malzemeler içine batmıyor
Bu güzel tatlıyı pişiren herkesin evi bu mübarek ayda bereketle dolsun taşsın inşallah Herkese afiyet olsun
*1 kg aşurelik buğday
*1 kg fasulye
*1 kg nohut
*2,5 kg şeker (damak tadına göre azaltılabilir, çoğaltılabilir)
*300 gr kuru kayısı
*200 gr sarı üzüm
*100 gr çekirdek siz siyah üzüm
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı fındık
*1 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı gül suyu
*2 portakal rendesi
*10 incir
Üzerini süslemek için;
*Nar
*Toz fıstık
*Kavrulmuş fındık
*Ceviz
*Tarçın
Aşure Tarifim (Kalabalık Aileler İçin) Yapılışı Bizim ailemiz kalabalık olduğundan genelde bizim evde aşure kazanla pişirilir ?*Gelelim bu bolluk bereket ayında pişirilen en güzel tatlım izin yapımına
Nohut, aşurelik buğday ve 1 gece önceden ayrı ayrı tencereler de ıslatılır Ben 1 saat arayla temiz yıkayıp ılık suyla ıslatırım 3 sefer sularını döker yenilerim Islatılmış malzemeler ayrı ayrı hafifçe haşlanır, suları süzülür Ben buğdayın suyunu da süzerim, haşlandıktan sonra bazıları şişmez O size kalmış Haşlanan malzemeleri aşure tenceresi ne alıp harmanlayın Üzerine sıcak su ilave edelim Ben 7 lt su kullandım Bu şekilde yarım saat kaynatılır Kaynarken biz üzüm incir, kayısıları suda bekletelim Ardından kayısı ve incirleri küp küp doğrayalım Kaynamakta olan aşureye üzümleri, kayısıları ve fındıkları ilave edelim İnciri pişmeye yakın koyacağız, kabarmasın diye Ardından 1 bardak sütüne ilave edip 1 saat bu şekilde kaynatalım Sonra şekerini ilave edelim damak tadınıza göre azar azar ilave edin Bu şekilde 1 saat özleşene kadar kaynatalım Pişmesine yakın incirleri ve rendenin ince ucuyla rendelediğimiz portakal kabuklarını da ilave edelim Tuzunu ve gül suyunu ilave edip 10 dakika daha kaynatıp altını kapatalım Aşure ne çok koyu olmalı nede çok sulu Ortalama kıvamda olmalıdır soğurken kendini çekecek Evet aşuremiz pişti, yarım saat dinlendikten sonra kapları alınır Süslemesini ben 2 saat sonra yaparım aşure kendini çekip soğuyuncaki daha güzel süsleniyor Malzemeler içine batmıyor
Bu güzel tatlıyı pişiren herkesin evi bu mübarek ayda bereketle dolsun taşsın inşallah Herkese afiyet olsun