iltasyazilim
FD Üye
Aşure Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
*2 su bardağı kuru fasulye
*2 su bardağı nohut
*3 su bardağı aşurelik buğday
*400 gr kayısı
*400 gr incir
*250 gr hoşaflık üzüm
*100 gr çam fıstığı
*100 gr siyah üzüm
*1 tatlı kaşığı tarçın
*2 portakal kabuğu rendesi
*Toz şeker (ölçmedim tadına bakıp ilave ettim)
*3 yemek kaşığı gül suyu
*Süslemek için;
*Nar taneleri
*Kırılmış ceviz
Aşure Yapımı Tarifi Yapılışı Buğdayı bir gün önceden suya koyuyoruz Sabah bu suyu döküp tekrar suya koyuyoruz Nohudu, kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz Buğday bir gün daha fazla ıslanmış oluyor Buğdayın bu suyunu dökmeden büyük bir tencereye alıp haşlamaya bırakıyoruz Ben yarım saat kadar önce düdüklüde haşlıyorum fakat çok dikkat etmek gerekir köpürüp kabukları düdüğü tıkıyor başından ayrılmayın Kuru fasulye, nohudu da ayrı ayrı haşlayıp süzüyoruz Fazla haşlamayın daha buğdayla da pişecek Sürekli sıcak su bulundurun malzemeleri ekledikçe bu kıvamda kalmadı için su ilave edeceksiniz Buğday iyice yumuşayıp lapa kıvamını alınca nohudu ekliyoruz, 20 dakika kadar birlikte pişiriyoruz Daha sonra kuru fasulyeyi ekliyoruz Kayısı ve inciri yıkayıp ikiye yada dörde bölüyoruz Kuru fasulyeden sonra dolmalık fıstık (çam fıstığı) siyah üzüm (dolmalık üzüm) katıyoruz 10 dakika arayla portakal kabuğu rendesini kayısıyı, hoşaflık üzümü, sonra inciri katıyoruz En son şekerini ayarlıyoruz Şekeri koymadan içindekilerin yumuşamış olmasına dikkat edin Şekerden sonra yumuşamıyor hatta biraz sertleşiyor Şekerle de 1520 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz Vanilya ve gül suyunu karıştırıyoruz Kaselere koyup biraz sıcağı geçip üzeri kabuk tutunca nar taneleri, ceviz kendi zevkinize göre kuru yemişle süslüyoruz Allah kabul etsin, afiyet olsun
*2 su bardağı kuru fasulye
*2 su bardağı nohut
*3 su bardağı aşurelik buğday
*400 gr kayısı
*400 gr incir
*250 gr hoşaflık üzüm
*100 gr çam fıstığı
*100 gr siyah üzüm
*1 tatlı kaşığı tarçın
*2 portakal kabuğu rendesi
*Toz şeker (ölçmedim tadına bakıp ilave ettim)
*3 yemek kaşığı gül suyu
*Süslemek için;
*Nar taneleri
*Kırılmış ceviz
Aşure Yapımı Tarifi Yapılışı Buğdayı bir gün önceden suya koyuyoruz Sabah bu suyu döküp tekrar suya koyuyoruz Nohudu, kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz Buğday bir gün daha fazla ıslanmış oluyor Buğdayın bu suyunu dökmeden büyük bir tencereye alıp haşlamaya bırakıyoruz Ben yarım saat kadar önce düdüklüde haşlıyorum fakat çok dikkat etmek gerekir köpürüp kabukları düdüğü tıkıyor başından ayrılmayın Kuru fasulye, nohudu da ayrı ayrı haşlayıp süzüyoruz Fazla haşlamayın daha buğdayla da pişecek Sürekli sıcak su bulundurun malzemeleri ekledikçe bu kıvamda kalmadı için su ilave edeceksiniz Buğday iyice yumuşayıp lapa kıvamını alınca nohudu ekliyoruz, 20 dakika kadar birlikte pişiriyoruz Daha sonra kuru fasulyeyi ekliyoruz Kayısı ve inciri yıkayıp ikiye yada dörde bölüyoruz Kuru fasulyeden sonra dolmalık fıstık (çam fıstığı) siyah üzüm (dolmalık üzüm) katıyoruz 10 dakika arayla portakal kabuğu rendesini kayısıyı, hoşaflık üzümü, sonra inciri katıyoruz En son şekerini ayarlıyoruz Şekeri koymadan içindekilerin yumuşamış olmasına dikkat edin Şekerden sonra yumuşamıyor hatta biraz sertleşiyor Şekerle de 1520 dakika kaynatıp altını kapatıyoruz Vanilya ve gül suyunu karıştırıyoruz Kaselere koyup biraz sıcağı geçip üzeri kabuk tutunca nar taneleri, ceviz kendi zevkinize göre kuru yemişle süslüyoruz Allah kabul etsin, afiyet olsun