Aşure yapımını merak edenler buyrun aşure gününe özel aşure tarifi 1548693824 1548693824 asureyapiminimerakedenlerbuyrunasuregununeozelasuretarifi5c4f31447e5b7asureyapiminimerakedenlerbuyrunasuregununeozelasuretarifi5c4f31447e5b7 http:wwwkekevicomasure Malzemeler: Yarım kg buğday, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 1 akarsu bardağı pirinç, 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve küçük minik doğranmış, 50 gr kuş üzümü, 100 gr çekirdeksiz kuru üzüm, Dilerseniz minik ufak doğranmış kuru incir, 1 kg toz şeker Yapılışı: Aşureyi pişirmeye başlamadan 89 saat önce, buğdayı oldukça büyük bir tencereye alıp üzerini 45 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın Nohut ve kuru fasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın Her iki tencere de kaynadıktan sonradan altını kapatın ve 89 saat dinlendirin 8 saat daha sonra tencerelerin altını her yerde açın, kısık ateşte (buğdayları arada bir karıştırarak) buğdaylar adamakıllı ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar (takriben 2,53 saat) pişirin Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi sebebiyle açık bırakın Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin Bir sürede pirinçlerle beraber pişirin Tümü pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin 1015 dakika daha kısık ateşte kaynatın Çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz Aşure, soğuduktan sonra diplerine birkaç parça incir konulmuş kâselere paylaştırıp tarçıncevizfındıknar ile süsleyin Anekdot: Piştikten sonradan aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz fazla hoş bir lezzet yakalamış olursunuz