iltasyazilim
FD Üye
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
*2 su bardağı aşurelik buğday
*2 su bardağı nohut
*2 su bardağı kuru fasulye
*45 su bardağı toz şeker (damak tadına göre)
Süslemek için:
*Kuru üzüm
*Kuru incir
*Kuru kayısı
*Fındık
*Dövülmüş ceviz
*Badem
*Nar
*Tarçın
*Hindistan cevizi
*İsteğe bağlı gül suyu
Aşure Tarifi Yapılışı Biz, kuru fasulye ve nohutu aşurede bolca sevdiğimiz için 2 su bardağı ölçü verdim Tercihe göre birer bardak da kullanılabilir
Bir gece önceden nohut, kuru fasulye ve aşurelik buğdayı ayrı ayrı kaplarda ılık su ile ıslatalım
Ertesi gün nohut ve kuru fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayalım Haşlama esnasında mutlaka hazır sıcak su bulunduralım Haşlamak için kullanılan su miktarları bakliyatların çeşitlerine göre değişebilmektedir
Geniş bir tencerede ise aşurelik buğdayları haşlayalım Aşurelik buğdayı haşlarken iyi pişmesine ancak dağılmamasına özen gösterelim Buğday kaynadıkça suyu koyulaşacak ve aşuremizin kıvamını bu koyulaşmış su oluşturacaktır
Nohut ve kuru fasulyeler de haşlandıktan sonra sularını süzelim ve hepsini haşladığımız aşurelik buğdayın bulunduğu tencereye alalım Böylece bütün bakliyatları bir tencerede birleştirmiş olalım Bu işlemden sonra kısık ateşte bakliyatlarımızı kaynatmaya devam edelim Bu sırada tencereye 45 su bardağı şekeri dökelim ve karıştıralım Ancak şekeri kontrollü olarak koyalım Çünkü şeker miktarı damak tadına göre değişkenlik göstermektedir Aşuremizin şeker miktarını da ayarladıktan sonra kısık ateşte 1015 dakika kaynatmaya devam edelim ve daha sonra ocağın altını kapatarak aşuremizi dinlenmeye bırakalım
Servis esnasında süslemek için gerekli olan malzemeleri tamamen damak tadımız ve kendi zevkimize göre kullanabiliriz Tercihe göre kuru meyveleri kullanmadan önce sıcak suda bekleterek yumuşamasını sağlayabiliriz
Önemli nokta, bu meyveleri aşure ile birlikte kaynatmamaktır Bu şekilde yapılan pişirme, aşure suyunun kararmasına neden olabilir
Afiyet olsun
*2 su bardağı aşurelik buğday
*2 su bardağı nohut
*2 su bardağı kuru fasulye
*45 su bardağı toz şeker (damak tadına göre)
Süslemek için:
*Kuru üzüm
*Kuru incir
*Kuru kayısı
*Fındık
*Dövülmüş ceviz
*Badem
*Nar
*Tarçın
*Hindistan cevizi
*İsteğe bağlı gül suyu
Aşure Tarifi Yapılışı Biz, kuru fasulye ve nohutu aşurede bolca sevdiğimiz için 2 su bardağı ölçü verdim Tercihe göre birer bardak da kullanılabilir
Bir gece önceden nohut, kuru fasulye ve aşurelik buğdayı ayrı ayrı kaplarda ılık su ile ıslatalım
Ertesi gün nohut ve kuru fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayalım Haşlama esnasında mutlaka hazır sıcak su bulunduralım Haşlamak için kullanılan su miktarları bakliyatların çeşitlerine göre değişebilmektedir
Geniş bir tencerede ise aşurelik buğdayları haşlayalım Aşurelik buğdayı haşlarken iyi pişmesine ancak dağılmamasına özen gösterelim Buğday kaynadıkça suyu koyulaşacak ve aşuremizin kıvamını bu koyulaşmış su oluşturacaktır
Nohut ve kuru fasulyeler de haşlandıktan sonra sularını süzelim ve hepsini haşladığımız aşurelik buğdayın bulunduğu tencereye alalım Böylece bütün bakliyatları bir tencerede birleştirmiş olalım Bu işlemden sonra kısık ateşte bakliyatlarımızı kaynatmaya devam edelim Bu sırada tencereye 45 su bardağı şekeri dökelim ve karıştıralım Ancak şekeri kontrollü olarak koyalım Çünkü şeker miktarı damak tadına göre değişkenlik göstermektedir Aşuremizin şeker miktarını da ayarladıktan sonra kısık ateşte 1015 dakika kaynatmaya devam edelim ve daha sonra ocağın altını kapatarak aşuremizi dinlenmeye bırakalım
Servis esnasında süslemek için gerekli olan malzemeleri tamamen damak tadımız ve kendi zevkimize göre kullanabiliriz Tercihe göre kuru meyveleri kullanmadan önce sıcak suda bekleterek yumuşamasını sağlayabiliriz
Önemli nokta, bu meyveleri aşure ile birlikte kaynatmamaktır Bu şekilde yapılan pişirme, aşure suyunun kararmasına neden olabilir
Afiyet olsun