Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Aşure

Aşure

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Aşure Tarifi İçin Malzemeler

*600 gr aşurelik buğday
*1 su bardağı nohut
*1 su bardağı fasulye
*1 su bardağı fındık
*1 su bardağı badem
*1 su bardağı fıstık
*300 gr kuru üzüm
*200 gr kayısı
*1 paket kuş üzümü
*2 adet elma
*1 adet portakal
*4, 5 su bardağı şeker
*2 su bardağı süt
*1 çimdik tuz

Süslemek için (arzuya göre);

*Fındık
*Ceviz
*Susam
*Tarçın
*Nar

Aşure Tarifi Yapılışı Ön hazırlık 1 gece önceden nohut ve fasulyeler ıslatılır kaynar su ile Buğday ise bir taşım kaynatılır ve suyu bol olacak şekilde altı kapatılır Sabaha kadar bekletilir Eğer bu işlemleri yapmak istemiyorsanız aşure yapacağınız gün direk düdüklüde de haşlayabilirsiniz Bademi de tuzlu ve kabuklu olduğu için 1 gece önce suya basın ki kolay soyulabilsin
Aşure yapacağınız gün kayısıları küçük küçük doğrayın ki şişecektir ve sıcak suda 1 saat bekletin Portakal kabuğu ve elmaları küçük küçük doğrayın (kuş üzümü büyüklüğünde), bademleri tekrar sıcak suda 1 saat bekletin ve kabuklarını soyun Sari üzüm, kuş üzümü, soyulmuş fıstık, fındık kaynar suda 1 saat bekletin
Sıra geldi ana malzemeye Buğdayın suyu iyice süzülür ve üzerine yaklaşık 2,5 litre kaynamış su konur ve kaynatılmaya başlanır Bu arada fasulye ve nohutlar da ayrı bir tencerede iyice haşlanır Buğdayı iyice açılana, fasulyeleri iyice yumuşayana, nohutları kabuk çıkartma noktasına gelene kadar haşlayalım Buğday yaklaşık 40 dk haşlandıktan sonra üzerine haşlanmış ve kabuklarını soyduğunuz süzülmüş nohutlar ve yumuşamış fasulyeler ilave edilir ve bu şekilde 25 dk daha haşlanmaya devam edilir Diğer malzemeler ilave edilirken beklettiğiniz suyu süzmeyi unutmayınız Ardından sırasıyla 5 er dakika kaynama aralığı sarı üzüm, kayısı, portakal kabukları konulur Ardından badem, fındık, fıstık ilave edilir ve 10 dakika daha kaynatmaya devam Elma ve en son kuş üzümü (kuş üzümü aşureyi karartmasın diye en son konur) bir çimdik tuz ilave edilir ve bir 5 dk daha kaynatılır Ardından kaynamış süt ilave edilir (sütün miktarını dilerseniz azaltabilirsiniz, süt hem kıvam hem lezzet veriyor Hemde aşurenin renginin kararmasını önlüyor Şimdi geldik son aşama olan şeker ayarlamasına Ben 4,5 su bardağı koydum ama aşurenin şekeri de ne kadar katı yada cıvık olacağı tamamen size kalmış Şekerini artırıp azaltabilirsiniz Şekerden sonra 10 dk daha kaynatıp altını kapatıp 5 dk dinlendirdikten sonra kaselere bölüyoruz Bu ölçülerle tam 38 alüminyum kase çıktı
İlk defa yapacak olanlar için önemle yazmalıyım aşure suyu *kaynama aşamasında ne çok sulu ne de çok susuz olmalı Çok susuz olursa kaselere ayırdıktan sonra çok fazla katılaşabilir Bu hususta çektiğim fotoğraf umarım size yardımcı olur Çok susuz ise aralarda kaynamış su ilave edebilirsiniz ki ben nitekim aşure yapım sırasında suyunun azaldığını gördükçe az az kaynamış su ilave ettim Çünkü hem su buharlaşıyor hem de malzeme konuldukça su oranı azalmış oluyor Kaynama esnasında tüm malzeme kepçe vurmadan kendi içinde karışarak kaynıyorsa olmuş demektir Kaplara paylaştırırken ilk kepçeyi tencerenin dibinden karıştırıp rastgele yukarı doğru çekerek alın 2 kepceyi ise yüzeyindeki sudan ve yemişlerden seçerek alın ki tüm kaplara malzeme homojen dağılsın Yapması hiç de zor değil Ben sevdiğim malzemeleri (yemişleri) kullandım siz istediğinizi ekleyip çıkartabilirsiniz Bu tamamen damak zevkinize kalmış Ilınan kaselerin üzerini ben çekilmiş ceviz, fındık, tarçın, nar ve kavurduğum susamlar ile süsledim Umarım tarif işinize yarar Şimdiden afiyet olsun

858,497Konular
982,015Mesajlar
29,998Kullanıcılar
OhSoYouParisSon üye
Üst Alt