iltasyazilim
FD Üye
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
*2 su bardağı buğday
*1 su bardağı nohut
*1 su bardağı kuru fasulye
*1 su bardağı kuru üzüm
*1 su bardağı incir
*1 su bardağı kuru kayısı
*12 su bardağı fıstık
*1 adet elma
*3 adet mandalina
*Bir miktar gül suyu
*4 su bardağı şeker
*1 yemek kaşığı karanfil
*10 – 15 su bardağı su
Süsleme için:
*1 su bardağı kuş üzümü
*Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
*Tarçın, nar taneleri limon kabuğu yaş nane
Aşure Tarifi Yapılışı Buğdayı iyice yıkadım ve 5 saat kadar suda beklettim Arkasından üzerini baya geçecek kadar su koydum ve iki taşım kaynatıp kapağını kapalı şekilde sabaha kadar beklettim ve buğday suyunu iyice çekip şişti
Yine bir gece önceden suda beklettiğim nohut ve fasulyeleri ayrı ayrı düdüklü tencerelerde 25? er dakika kaynattım ve haşlandıktan sonra nohutları kabuklarından ayırdım
Tenceredeki buğday tanelerini ben büyük tencereye koyup üzerine 15 bardak su koydum ve fokurdamaya başlayınca fasulye ve nohutları ekledim kaynamaya başlayınca rengi beyaz olsun diye 1 bardak süt ekledim
Ardından sırasıyla küp küp doğranmış elma ve mandalinayı ekledim, her malzeme ekleyişimde *azar azar su ilave ettim Fıstık, kuru üzüm (ben kuru üzümleri bir gece önceden suya koydum yumuşak olması için bu tercihe göre yapılabilir Karanfil kaynatıp suyunu ilave ettim ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırdım Bir kaç taşım kaynattım Son olarak şekeri ekleyip 510 dakika kaynattıktan sonra incirleri katıp ve bir taşım kaynatıp, ateşten aldım
Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşalttım Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yaptım İsteğe bağlı olarak gül suyu da serpebilirsiniz Ben yaş nane ve limon kabuğu ile renklendirdim
*2 su bardağı buğday
*1 su bardağı nohut
*1 su bardağı kuru fasulye
*1 su bardağı kuru üzüm
*1 su bardağı incir
*1 su bardağı kuru kayısı
*12 su bardağı fıstık
*1 adet elma
*3 adet mandalina
*Bir miktar gül suyu
*4 su bardağı şeker
*1 yemek kaşığı karanfil
*10 – 15 su bardağı su
Süsleme için:
*1 su bardağı kuş üzümü
*Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
*Tarçın, nar taneleri limon kabuğu yaş nane
Aşure Tarifi Yapılışı Buğdayı iyice yıkadım ve 5 saat kadar suda beklettim Arkasından üzerini baya geçecek kadar su koydum ve iki taşım kaynatıp kapağını kapalı şekilde sabaha kadar beklettim ve buğday suyunu iyice çekip şişti
Yine bir gece önceden suda beklettiğim nohut ve fasulyeleri ayrı ayrı düdüklü tencerelerde 25? er dakika kaynattım ve haşlandıktan sonra nohutları kabuklarından ayırdım
Tenceredeki buğday tanelerini ben büyük tencereye koyup üzerine 15 bardak su koydum ve fokurdamaya başlayınca fasulye ve nohutları ekledim kaynamaya başlayınca rengi beyaz olsun diye 1 bardak süt ekledim
Ardından sırasıyla küp küp doğranmış elma ve mandalinayı ekledim, her malzeme ekleyişimde *azar azar su ilave ettim Fıstık, kuru üzüm (ben kuru üzümleri bir gece önceden suya koydum yumuşak olması için bu tercihe göre yapılabilir Karanfil kaynatıp suyunu ilave ettim ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırdım Bir kaç taşım kaynattım Son olarak şekeri ekleyip 510 dakika kaynattıktan sonra incirleri katıp ve bir taşım kaynatıp, ateşten aldım
Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşalttım Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yaptım İsteğe bağlı olarak gül suyu da serpebilirsiniz Ben yaş nane ve limon kabuğu ile renklendirdim