Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ataturk Devrimleri Nelerdir

Ataturk Devrimleri Nelerdir
0
89

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Ataturk Devrimleri Neler
Ataturk Devrimleri Kısaca Acıklamaları

Ataturkun Devrimleri ve tarihleri:

*Saltanatin kaldirilmasi (1 Kasim 1922
*Cumhuriyetin ilani (29 Ekim 1923)
*Halifeligin kaldirilmasi (3 Mart 1924)
*Medeni Kanun'un kabulu (17 Subat 1926)
*Tarikatlarin kaldirilmasi, tekke ve zaviyelerin kapatilmasi (30 Kasim 1925)
*Laikligin kabulu (19281937)
*Kadin haklarinin taninmasi (19301933 ve 1934)
*Sapka ve kiyafet devrimi (25 Kasim 1925)
*Takvim, saat ve olculerde degisiklik (1925 ve 1931)
*Soyadi yasasinin kabulu (21 Haziran 1934)
*Egitim ve ogretim devrimi (3 Mart 1924)
*Harf devrimi (1 Kasim 1928)
*Dil devrimi (12 Temmuz 1932)

Harf Devrimi:
Oğrenilmesi son derece guc olan Arap harflerinin yerine Turk harflerinin kullanılmasının sağlandığı harf devrimi “Turk Harfleri adıyla 1353 sayılı kanunla, 1 Kasım 1928de kabul edildi Turkcenin yapısına en uygun alfabe olduğuna karar verilen Latin alfabesi alınıp, yeniden duzenlenerek, yurdun dort bir yanında Millet Mektepleri acılmış, halka yeni harflerle okuma yazma oğretilmiştir

Halifeliğin Kaldırılması
1 Mart 1924 tarihinde Ataturkun mecliste yaptığı konuşma ile halifeliğin kaldırılması gerektiği herkesce kabul gordu 3 Mart 1924te TBMM tarafından cıkarılan bir kanunla halifelik kaldırılarak, yeni yapılacak ilke ve inkılapların onu tamamen acılmış oldu

Saltanatın Kaldırılması
Osmanlı Devletinin her doneminde hukum suren saltanata artık bir son verilmeliydi İşte TBMMnin acılması ile başlayan bu yeni donemde, bu konu değerlendirilmiş ve 1 Kasım 1922 tarihinde kabul edilen kanunla Saltanat kaldırılmış, halifelikte tamamen saltanattan ayrılmıştır

Turkiyenin Yeniden İdari Teşkilatlanması
Yeni Turkiye Devletinin idari yapılanmasına ilişkin 1921 ve 1924 anayasalarında bazı kararlar alınmıştır 1923 yılında yonetim şekli olarak Cumhuriyet rejimi kabul edilmiştir

Cumhuriyetin İlanı
29 Ekim 1923 yılında ilan edilen cumhuriyet tamamen halkın iradesini gozeten bir yonetim şeklidir Cumhuriyet; demokratik bir ortamda, halkın kendi kendisini yonetecek kişileri secme ve secilme ozgurluğudur 1 Kasım 1922de saltanatın kaldırılması ile babadan oğula gecen yonetim bicimi olan, padişahlıkta tamamen ortadan kaldırılmıştır

Şapka ve Kıyafet Devrimi
Ataturk yapmış olduğu devrimlerde Turk toplumunun uygar milletler gibi giyim ve kuşamda da ileri bir seviyede olmasını istemiştir

Soyadı Yasasının Kabulu
Soyadı yasası 21 Haziran 1934 yılında cıkarılmıştır Yasanın cıkarılmasıyla her Turk vatandaşı kendisine uygun bir soyadı almakla yukumlu tutulmuştur

Kadın Haklarının Tanınması
Ataturkun yapmış olduğu girişimler neticesinde, Turk kadınlarının iktisadi ve siyasal yaşama katılımlarının sağlanabilmesi acısından bir dizi değişiklikler yapılmıştır

Takvim Saat ve Olculerde Değişiklik
Yurt ici ve yurt dışındaki ticari ilişkilerin duzenlenmesinde, ceşitli kolaylıkların sağlanması adına yapılan değişiklikleri kapsamaktadır Ağırlık olcusu birimi olarak kullanılan okka yerine, kilo ve gram, uzunluk olcusu birimi endaze yerine, metre ve santimetre gibi ağırlık ve olcu birimleri getirilmiştir

Medeni Kanunun Kabulu
Medeni Kanunun kabulu (17 Şubat 1926) ile sosyal alanda tam bir eşitlik anlayışı gercekleştirilmiştir İsvicre Medeni Kanunu ornek alınarak hazırlanan Medeni Kanun TBMMde kabul edilerek 17 Şubat 1926 yururluğe konmuştur

Eğitim ve Oğretim Devrimi
Ataturk, Turk toplumunun eğitim ve kultur seviyesinin yukseltilmesi ile oğrenim goren kişi sayısının artırılmasını amacladığı eğitim ve oğretim alanında koklu değişiklikler yapmıştır Osmanlı toplumunda yaygın halde bulunan mahalle mektepleri ve medreseler TBMM tarafından 3 Mart 1924 yılında cıkarılan “Oğretimin Birleştirilmesi yasası ile kaldırılmıştır