Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürk Hakkında Diğer Devlet Adamlarının Görüşleri

Atatürk Hakkında Diğer Devlet Adamlarının Görüşleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
dünya liderlerinin atatürkle ilgili söyledikleri
Atatürk hakkında söylenenler

Atatürk asrımızın dâhi bir devlet adamıdır, 1950
Albert Einstein

Yunanistan Hükümeti Başbakanı sıfatıyla, Mustafa Kemal Paşanın Nobel Barış Ödülü'ne adaylığını takdim etmekten haysiyet duymaktayım1211934
Venizelos, Yunanistan Başbakanı

Sovyet Cumhuriyetler Birliği Dışişleri Bakanı Litvinof, bana Avrupa'nın en değerli devlet adamının , Avrupa'da değil, Boğazların peşinde, Ankara'da yaşadığını, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi, 1937 Franklin D Roosevelt, ABD Başkanı

Savaşta Avrupa yı kurtaran, savaştan sonra da milletini yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu yok, Avrupa için de büyük kayıptır, 1938
Winston Churchil, İngiltere Başbakanı

Atatürk 1938 başlarında manevi kızı Hale ile Florya'daki bir yaz günü yaşantısını 20 dakikalık kısa metrajlı bir film olarak F D Roosevelt'e yolladı ve Onu Türkiye'ye ziyafet etti Arasında bir süre daha sonra hediyeler teati edildi Atatürk ona bir pul koleksiyonu , ABD Başkanı da Atatürk'e o zaman için çok orijinal olan bir müzik dolabı ( Şişli Atatürk Müzesi'nde en üst katta sergilenmektedir) gönderdi Atatürk'ün vefatı üstüne, ABD Başkanı gönderdiği mesajda özetle şunları yazdı;
Üzüntüm iki katlıdır Birincisi, güvenilir bir dostumuzu ve çağın en büyük devlet adamını kaybettiğimiz için, ikincisi ise böyle bir devlet adamıyla şahsen tanışma fırsatını ebediyen kaçırdığım için, 1938
Franklin D Roosevelt, ABD Başkanı

Tarih çok büyük adamlar gördü İskender'leri, Napolyon'ları, Washington'ları fark etti Oysa, yirminci yüzyılda büyüklük rekorunu Atatürk, bu Türk oğlu Türk kırdı, 1938 L'illustration Dergisi, Paris
Atatürk, tarihte görülmüş olan büyük adamların hiç birine farklı Çünkü, Onun yaptıkları Adem oğullarının yapabilecekleri şeylerden değildir O büsbütün başka bir insandı1938
El Mısri Gazetesi, Kahire

Atatürk, geride Türkiye' yi etrafında hiç bir düşman devlet kalmaksızın bırakmıştır Bu, zamanımızda hiç bir liderin başaramadığı bir şeydir1938
Völkischer Beobachter Gazetesi, Almanya

Bu müstesna adamın benzerinin yeniden dünyaya geleceğini sanmıyoruz Onun hakiki büyüklüğünü süre gösterecektir1938
Deutsche Allgemeine Zeitung Gazetesi, Almanya

Türkler Mustafa Kemal'e yanlışsız ve eksiksiz bir demokrasinin temellerini atığı için minnettardır, 1944
Kont Sforza, İtalya Dışişleri Bakanı

(İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi Dekanı Prof Dr Münir Ülgür'ün anlattığına kadar, 1950 yılında USA' da Albert Einstein' ı evinde ziyaret ederler Onları kapıda karşılayan A Einstein, Türkiye Delegasyonu'na özel bir alaka gösterir ve birincil meslek olarak yukarıdaki sözlerle Atatürk hayranlığını belirtir)
Atatürk, gençlik günlerinde benim kahramanımdı O, çağın yapıcılarından biridir Onun en büyük hayranları arasında bulunmakta devam ediyorum, 1963
Pandit Nehru, Hindistan Başbakanı

Enver Paşanın Onun için söyledikleri
(Emre Kongar, 'Atatürk', 1980, s229)
1917 Çanakkale savaşlarından sonra Hekim Nazım ve bir diğer nüfuzlu İttihat ve Terakki üyesi komutan aralarında konuşmakta iken, Enver Paşa aniden içeri girince susmuşlar Başkumandan ( Enver Paşa) ilgiyle: Her Hâlükarda bana dair bir şeyden bahsediyordunuz? Söyleyin bakalım! demiş Mustafa Kemal'in niçin terfi ettirilmediğini konuşuyorduk !cevabını vermişler Enver Paşa: İşte!demiş ve cebinden Çanakkale kahramanını tuğgenerallik rütbesine çıkaran tezkeresini göstermiş, daha sonra şunu ilâve etmiş : Lakin biliniz ancak, O hiç bir şeyle hoşnut olmaz! General olur, korgenerallik ister! Korgeneral olur, orgenerallik ister! Orgeneral olur, müşirlik ister! Müşir yapsanız, bununla da yetinmez, Padişahlık ister!Şevket Süreyya Aydemirin hatıralarında yazıldığı üzere, Mustafa Kemal'e Enver Paşanın bu sözleri nakledildiği zaman kahkahalar ile gülerek cevabı şu olmuştur; 'Ben, Enver'in bu dek akıllı ve ileri görüşlü olduğunu bilmezdim
Sizlere şunu söyleyeyim ki, ben Atatürk'e sekreter olmak isterdim Sebebi de, Onun her akşam sofrasında bulunup yüksek fikirleriyle beslemek dileğinde oluşumdur, 1933

Edward Herriot, Fransa Başbakanı
Norveç Nobel Komitesi Başkanlığı'na ;
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuyla bölgedeki akıcı şart sona ermiştir Teokratik bir rejimle yaşamış, din ve hukuk kavramlarının birbirine karıştığı, bastırma sürecindeki bir İmparatorluğun yerini, güç ve hayat dolu, modern ve milli bir devlet almıştır Barıştırma dünyasına bu değerli katkı maddesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa doğruca yapılabilmiştir *

858,496Konular
981,659Mesajlar
29,728Kullanıcılar
berat21321Son üye
Üst Alt