Atatürk ilkeleri eğitimden çıkarılıyor Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr Ergun Özbudun ve altı akademisyence hazırlanan tüzük taslağının ayrıntıları netleşiyor Eskiz metinde Tüzük’nın 42’nci maddesinden “Atatürk prensip ve inkılaplarına tarafından eğitim esasının kaldırıldığı ortaya çıktı Akşam gazetesi'nin haberine tarafından, maddenin Kürtçe eğitimin seçmeli ders olarak okutulmasını ve yükseköğretimde türbanın kullanılmasını sağlayacak şekilde düzenleneceği biliniyordu LAİKLİK YALNIZ KALDI Tüzük’nın “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi başlıklı 42’nci maddesinin üçüncü fıkrasında bulunan “Eğitim ve öğretim, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetiminde yapılır maddesi, “Eğitim ve öğretim, laik ve demokratik ilkelere uygun şekilde, modern bilim esaslarına tarafından yapılır şeklinde değiştiriliyor Böylece, eğitimde sadece laiklik ilkesi dikkate alınıyor Tüzük’da türban yasak değil ancak zaten AKP’nin Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlığındaki 10 kişilik Sivil Tüzük Komisyonu, taslağı görüşmeye başladı AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat, Sivil Anayasa ile ilgili basına izah etme yaptı Fırat şöyle konuştu: “Meclis’cilt hangi oyla çıkarsa çıksın, ırk oylamasına sunulacak Nihai taslak toplumun katkısıyla ortaya çıkacak Yapılacak katkılardan daha sonra Türkiye çağdaş bir Anayasa’ya sahip olacaktır Yeni Tüzük taslağı 1982 Anayasası’na göre daha özgürlükçü Yargının bağımsızlığı ve hızı artacak Bir hafta içinde çalışmalarımızı tamamlarız, daha sonra taslağı hazırlayan bilim adamlarını çağıracağız En geç ay sonunda metin ortaya çıkacaktır Anayasa’da türban yasağı yok böylece ‘Yeni Anayasayı türban yasağını kaldırmak için hazırlıyorlar’ gibi bir yorumu dürüst bulmuyorum Bu konunun türban meselesine indirgenmesi fazla yanlış Türbanın yasaklanmasıyla ilgili üniversitelerde bir yönetmelik bulunuyor Yoksa Tüzük’da yer almıyor Ulu Divan’a temyiz Tasarıya göre, TBMM Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Ulu Divan’da yargılanabilecek Yüce Divan’ın Tüzük Mahkemesi ve Yargıtay üyeleri arasından seçilecek 10 kişiden oluşması öngörülüyor Başkanlığını da Yargıtay Başkanı’nın yapması düşünülüyor Ulu Divan kararlarına temyiz yolu açılırken, incelemeyi, Tüzük Mahkemesi ve Yargıtay’ın geriye doğru kalan üyelerinin yapması öneriliyor http:wwwhurriyetcomtregitimanasayfa7168533asp?gid 171&a 505529