Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ataturk mektupları

Ataturk mektupları
0
96

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Ataturk'un yazdığı mektuplar,
Ataturkun mektupları

Ataturkun annesine yazdığı mektup

1 Ağustos 1920

Muhterem valideciğim,

İstanbuldan ayrılışımdan beri sizlere ancak birkac telgraftan başka bir şey yazamadım Bu sebeple buyuk merak icinde kaldığınızı tahmin ediyorum Bilhassa, hakkımda otekinden berikinden ve gerek gazetelerden işittiğiniz tamam olmayan haberler şuphesiz merakınızı artırmıştır Şimdi vereceğim bilgilerle tahmin olacağınız icin endişe duyacak hicbir şey yoktur

Biliyorsunuz ki İstanbulda iken yabancı devletler, devleti ve ulusu fevkalade sıkıştırmakta ve millete hizmet edebilecek ne kadar adamımız varsa hepsini hapis ve tevkifle, bir kısmını da Maltaya surerek herkesi sıkıntıya sokmakta pek ileri gidiyorlardı Bana nasılsa ilişmemişlerdi Fakat 3 Ordu Mufettişi olarak Samsuna ayak basar basmaz İngilizler benden şuphelendiler, Hukumete benim gidiş nedenimi sordular

Nihayet İstanbula cağırılmamı istediler, bunda ısrar ettiler Hukumette beni kandırarak İstanbula gelmemi ve İngilizlere teslim olmamı sağlamak istedi Bunun derhal farkına vardım Tabiatıyla kendi ayağımla gidip esir olmam doğru değildi Padişahımıza gercek durumu yazdım ve gelemeyeceğimi bildirdim Zatı şahanede once uygun buldu Fakat daha sonra İngilizlerin baskısı artmıştı Sonunda Oda İstanbula donmemi emretti

Bu suretle artık resmi gorevimde kalmaya imkan gormediğim gibi askerliğimi surdurdukce de İngilizlerin ve hukumetin hakkımdaki ısrarına karşı duyulamayacaktı Bir taraftan da butun Anadolu halkı, tum ulus, hakkımda buyuk bir sevgi ve guven gosterdi, “seni bırakmayız dediler Gercekte vatan ve milletimizi kurtarabilmek icin tek care, askerliği bırakıp serbest olarak milletin başına gecmek ve milleti tek vucut bir hale getirmekle doğacak kudret ve ulusal gucu kullanmaktan başka care yoktu Bende oyle yaptım Elhamdulillah başarılı oluyorum Pek yakında elle tutulur sonucu butun dunya gorecektir Ben bu suretle hareket edince İngilizler derhal yalvarmaya başladı Ve beni kazanmaya calıştı Ve butun sucu bizim hukumete attılar Gercekten hukumette benimle uğraşmak istedi Fakat gucu buna yetmedi ve yetemez

1Daha bir zaman bu şekilde Anadolu icinde calışmakla her şey hallolacaktır Yakında Millet Meclisi toplanacak ve meşru bir hukumet iktidara gelecektir Bende ihtimal o zaman İstanbula geleceğim Sıhhat ve afiyetteyim, katiyen hic merak etmeyiniz

2Salih Bey (Fansa) Fuat Beyden alacağını aldı mı? Bunu bilgi almak bakımından soruyorum Yoksa her ne olursa olsun, elhamdulillah hic onemi yoktur Siz musterih olunuz ve bir sıkıntınız olursa derhal bana bildiriniz

3Bu mektubu getirecek olan “ size benim hakkımda istediğiniz kadar bilgi verecektir Kendisiyle bana bazı elbiselerimi gonderiniz

4Hemşiremin sıhhati nasıldır Eve herhangi bir taraftan saldırıda bulunuldu mu? Hala orada mısınız? Cocuklar ne yapıyor, buyuduler mi?

5 Salih (Fansa) Beyle Madam inşallah sıhhat ve afiyettedirler Ben kendilerini daima yad ediyorum Madamın benim hakkımda bir ruyası vardı Galiba o cıkacaktır İnşallah yakında sevinc icinde goruşeceğiz

6Ben, birkac gune kadar bir kongre icin Sivasa gideceğim Tekrar Erzuruma doneceğim Tekrar ediyorum: Her işittiğinize onem vermeyiniz Pekala bilirsiniz ki ben, yaptığımı bilirim Netice gormeseydim başlamazdım

Saygı ile ellerinizden, hemşiremin gozlerinden operim
M Kemal​

Ataturkun İsmet İnonuye yazdığı mektup

12 Haziran 1937

Başvekil İsmet İnonuye,

Hatırlarsınız, Turk koylusunun, Turkun efendisi olduğunu soylediğim zamanı Ben o efendinin arzu ve iradesi altında senelerden beri calışmış olan bir hadimim (hizmetkarım) Şimdi beni cok heyecana getiren hadise, Turk koylusune nacizane de olsa ufak bir vazife yapmış olduğumdur Milletin yuksek mumessiller heyeti bunu iyi gormuş ve kabul etmişlerse benim icin ne unutulmaz bir saadet hatırasını bana vermişlerdir Bundan dolayı cok yuksek zevkle millet, memleket ve Cumhuriyet Hukumetine yapmaya mecbur olduğum vazifelerden en basiti karşısında gosterilmiş olan teveccuhten, takdirden ne kadar mutehassis olduğumu ifadeye muktedir değilim

Ben icap ettiği zaman en buyuk hediyem olmak uzere Turk Milletine canımı vereceğim
Kemal Ataturk​

858,496Konular
981,666Mesajlar
29,735Kullanıcılar
TanselSon üye
Üst Alt