Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürk ’ün Milli Kültür ile İlgili Sözleri

Atatürk ’ün Milli Kültür ile İlgili Sözleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Atatürk ’ün Ulusal Kültür ile İlgili Sözleri Özdeyişleri

Şimdiye kadar izlenen öğretim ve eğitim metodlarının milletimizin gerileme tarihinde en manâlı bir sebep olduğu kanaatindeyim Bunun için bir millî eğitim programından laf ederken, eski dönemin hurafelerinden ve allah vergisi var olan özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan tanıdık olmayan fikirlerden, doğudan ve batıdan gelebilen tüm etkilerden en ince ayrıntısına kadar uzaktan, millî ve tarihî karakterimizle orantılı bir kültür kastediyorum Çünkü millî dehamızın tam gelişmesi, ama böyle bir kültür ile temin olunabilir Gelişigüzel bir tanıdık olmayan kültürü, şimdiye dek izlenen tanıdık olmayan kültürlerin yok edici sonuçlarını baştan ettirebilir Kültür, zeminle orantılıdır O zemin, milletin karakteridir

“Milletimizin dehasının gelişmesi ve bu sayede lâyık olduğu medenilik düzeyine ulaşması, hiç kuşkusuz ama, yüksek meslekler sahiplerini yetiştirmekle ve millî kültürümüzü yüceltmekle mümkündür

1922 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi fahrî profesörlüğüne seçilmesi hasebiyle, adı geçen fakültenin Profesörler Kurulu ’na gönderdiği teşekkür telgrafı:

“Türk kültürünün odağı olan fakültenizin fahrî profesörlüğüne seçilmemden dolayı meclisinize teşekkür ederim Eminim ancak, millî bağımsızlığımızı bilim alanınızda fakülteniz tamamlayacaktır Bu şerefli gelişmenin oluşmasını üstlenen kurulunuz aralarında bulunmak bence övünç nedenidir

1923 senesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi kadar şahsına profesörlük mertebesi verilmesi hasebiyle adı geçen fakültenin Profesörler Kurulu Başkanlığı ’na gönderdiği teşekkür telgrafından:

“Millî özgür, millî kültür ile benzeyen olması sebebiyle bulunmakta olduğunuz öğretim kürsülerinde memleketin siz bilim adamları da hiç şüphesiz benzer çaba ve savaşın kahramanlarısınız bu nedenle kıymetli hizmetlerinizin tekrar tekrar artıcı ve bereketli başarılarla devamını ve yükselmesini temenni eder ve bana verdiğiniz fahrî profesörlüğü doğru iftihar nedeni ve bir yüksek rütbe olarak kabul ettiğimi her tarafta teşekkürlerimle beraber saygı ile bildiririm efendim

Kitap yazma ve tercüme işleri, millî egemenliğin dayanağı ve millî kültürün en önemli yayma araçlarıdır

İşte memleketi kurtardınız Acilen ne yerine getirmek istersiniz?şeklindeki bir soruya verdiği cevap:

Millî Eğitim Bakanı olarak millî kültürü yükseltmeye kastetmek, en büyük emelimdir

Millî kültürün her çığırda açılarak yükselmesini, Türk Cumhuriyeti ’nin temel dileği olarak temin edeceğiz

Millî kültürümüzü, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkaracağız

Türkiye Cumhuriyeti`nin temeli kültürdür *

858,505Konular
982,750Mesajlar
33,062Kullanıcılar
miko4267Son üye
Üst Alt