Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ataturk'e Yazılmış mektuplar

Ataturk'e Yazılmış mektuplar
0
73

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Ataturk icin yazılmış, Ataturke yazılmış mektup ornekleri

Ataturk'un annesi Zubeyde hanımın Atamıza yazmış olduğu mektup

Sevgili Oğlum,

Bana şimdiye kadar pek iyi hizmetlerinden memnun olduğum bizim Şakirin amcazadesi yukarda kunyesi muharrer Şevket efendiye lazım gelen muavenet hususunda icap edenlere emir ve himayenizin esirgenmemesini arzu ve bu suretle memnun kalacağım evladım

Valideniz

Fransız Romancı Pierre Lotinin Olum Doşeğinde Ataturke Yazdığı Mektup

Ankara: 12 Temmuz 1921

Aziz Mosyo Pierre Loti,

Şimdi aldığım 18 Mayıs 1921 gunlu nazik mektubunuza pek duygulanmış olarak sonsuz teşekkur eder ve butun yurttaşlarım gibi kişiliğinize karşı beslediğim saygı, sevgi ve hayranlık duygularımın ictenliğine ve derinliğine inanmanızı rica ederim

Rahatsızlığınızı oğrenince pek uzuldum ve tam iyileşmeniz haberini sabırsızlıkla bekliyorum

Bu fırsattan yararlanarak tarihimizin en karanlık gunlerinde, yenilgi ve iftiranın bizi ebediyyen yokedecek gibi gorunduğu bir zamanda bize guvenini bir an bile yitirmemiş olan dosta beslediğimiz ebedi minnettarlığın teminatını, talihin Turk Milletine yeniden gulumsemeye başladığı şu sırada yenilemekten pek mutluluk duymaktayım

Size acil şifalar dileyerek derin bağlılığıma inanmanızı rica ederim

Turkiye Buyuk Millet Meclisi Reisi
Mustafa Kemal

Fransız Gazeteci Madam Gaulisin Ataturke Mektubu

Mareşal Hazretleri,

Son Anadolu gezimde, sizden gorduğum iyi kabulun, goruşmelerimizin, bana gosterilen yakınlık ve itimadın hatıralarını birlikte goturmek uzere, yarın Anadolu dan ayrılıyorum Ne kadar duygulandığımı arz edemem

Burada, Fransız heyetini buldum Yarın Albay Cettelat ile birlikte Beyruta hareket ediyorum Oradan Fransaya gidecek olan ilk gemiye bineceğim Pariste beni sabırsızlıkla bekliyorlar Buradan gotureceğim bilgilere her yerde buyuk onem verileceğini biliyorum Fransız heyeti tam bir anlaşma ve dostluk icinde Turk arkadaşlarıyla birlikte calışmaktadır Dunyada bundan daha iyi anlaşmak ve uyuşmak imkanı yoktur

Burada rastladığım yetkili bir asker, Fransız kurmaylarında genellikle mevcut fikir ve kanaata gore, bugun, Yunan cephesine karşı hemen bir taarruz yapmanın doğru olmayacağını soyluyor Yunan ordusu, manen bozulmakta ve yavaş yavaş parcalanmaktadır, ihtimal ki yakında beklediğiniz fırsatı elde edeceksiniz Bugun yapacağınız bir taarruz hem bu cozulmeyi durduracak ve hem de duşmanınızı, tehlikeye karşı koymak icin, ic mucadeleleri unutmağa yonetecektir Atinada durum pek kotudur

İngilterenin barış isteğine dair izlenimlerim pek kuvvetlidir Hatta, onceki bazı belirtileri bilmekteyim Sanıyorum ki, son demeciniz buyuk etki yapmıştır Ben inanıyorum ki, İngiltere her yandan uzerinize yoneltilen saldırıları durdurabileceğinizi anladığı gun, goruşmelere girişecektir

Avrupadaki şahsi nufuzunuz gunden gune artmaktadır Daima iddia ettiğim uzere, bu nufuzunuz, şahsınıza dayanacak olan gelecek barışın en onemli etkeni olacaktır

Diyebilirim ki kacınılmaz zorluklara rağmen herşey yolundadır Pariste edineceğim fikirleri de derhal arz edeceğim Duşuncelerimi savunmak icin Londraya gideceğimi de umuyorum İlk duygularımı burada arzederken, size ve sizinkilere karşı beslediğim sevgi ve bağlılığın ne kadar derin, ne kadar kuvvetli olduğunu tekrar etmek isterim Bu vesile ile Mareşal hazretleri, gercek bağlılığıma ait duygularıma guvenmenizi ve bu duygularımın cevrenizdeki kimselere de yansıtılmasını rica ederim

Berthe Georges Gaulis

Bulgar Generali Boyaciyefin Ataturke Mektubu

Ankarada Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine Ekselans,

1914 yılında, Yunanlılara karşı Turkiye ile Bulgaristan arasında bir askeri antlaşma yapmak uzere Sofyaya geldiğiniz zaman, siyasi ve askeri bakımdan pek onemli olan ve o anda aramızda doğan dostluğu umit ederim ki hatırlarsınız

O vakit bendeniz Harbiye Nazırı bulunuyordum Siz ve Bulgar Genel Kurmay Başkanı sozleşmenin metnini duzenlemekle meşgul bulunuyordunuz Hatta, bazı noktalarda sizinle Genel Kurmay Başkanı arasında cıkan anlaşmazlığı gidermek icin bircok defalar goruşmelerinize katılmak fırsatını bulmuştum Hatırlıyorum ki, muhtelif tasarılarda yuksek şahsınızı tutuyordum Zira, askeri teknikteki bilginiz ve tam dehanız sayesinde, kıtalarımızın ortak harekatı icin gereken prensipleri Ekselansınız daha iyi takdir buyuruyordunuz Size verilen vazifeleri başarı ile bitirerek İstanbula hareketiniz sırasında yuksek şahsınıza gonderdiğim bir mektupla, hakkınızda en iyi dileklerimi ulaştırmakla birlikte, vatanınızın gelecekteki kaderinde parlak bir yer tutmanız umidimi de acıklamıştım

Butun dunyanın gozlerinin Ekselanslarına yoneldiği ve butun İslam dunyası, pek buyuk ve hayret verici olan kahramanca mucadelelerinizi kutladığı ve takdir ettiği bu sırada, dileklerimin gercekleştiğini gormekle pekcok sevindim ve heyecanlandım Başarılarınızdan dolayı Ekselansınızı candan kutlarım ve kutsal davanızda kesin sonucu almanız, duşmanlarınızı yok etmeniz yolunda Ulu Tanrı nın yardımcı olmasını bir defa daha dilemekteyim Bu zafer dakikası muhakkak gelecek ve beklediğimizden daha cabuk erişecektir

Bu bakımdan size yararlı olabilmekle ne kadar mutlu olacağımı ve ortak duşmanımızın gelecekteki yenilgisinde hazır bulunmayı ne kadar istediğimi belki duşunemez ve anlayamazsınız Siyasi inanclarımdan dolayı, hukumetim tarafından, hakkımda yuce an onunde takibat yapılmakta bulunulduğundan Avusturyada Baden şehrine sığınmak zorunda kaldım Siyasi olayları burada izliyorum Elde edeceğiniz başarılar sayesinde zulum gormuş butun milletlerin zorla alınmış haklarının geri verileceği zamanın geleceğini umit ediyorum Galibiyet tacıyla taclanacak olan kahraman ordunuz, boylece yalnız vatanınıza değil, ortak duşmanlarımızın her gun artan zulumleri altında inlemekte olan butun Doğuya, barış ve kurtuluş nimetlerini geri vermiş ve temin etmiş olacaktır

1 Claude Farrerein LExtraordinaire Aventure adlı 1921 de Pariste yayınlanan kitabının onsozunde

2 Bu mektup, Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığınca yayınlanan Ataturk Haftası Armağanı10 Kasım 1974 adlı kitaba da alınmıştır Ankara 1974, s: 4547

Samimi selamlarımı ve pek derin saygılarımı kabul buyurunuz Ekselans

General Kleman Boyaciyef

858,496Konular
981,598Mesajlar
29,701Kullanıcılar
quanexSon üye
Üst Alt