Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ataturkun Anıları Kısa Ve Oz

0
73

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Ataturkun Anıları Kısa

Yugoslavya Kralı muteveffa Aleksandr, Balkan Atlantı'nın imzasını takip eden gunlerde memleketimize gelmişti Ataturk'le sohbeti sırasında, şahsına ve Turk Milleti'ne karşı duyduğu yakınlığı ve iyi hisleri ifade icin dedi ki:
Cihan Harbini takip eden mutareke gunlerinde, İtilaf devletleri Yunanistan'dan evvel Turkiye'yi işgali bana teklif etmişlerdi Fakat hic tereddut etmeden bu teklifi reddettim, bunun uzerine Yunanlıları tercihe mecbur kaldılar
Mustafa kemal muhatabının sozlerini sukunetle dinledi ve birden yerinden kalkıp, muhatabını şaşkınlık icinde bırakarak elini sıktı:
Size ve milletinize gecmiş olsun Ekselans dedi
Ve anlatmak istedi ki, Turk topraklarına saldıran kim olursa olsun akibeti değişmeyecekti!

Daha sonra, kalbi alakası uğruna tac ve tahtını terkederek, İngiltere Krallığı makamını terkedip Windsor Duk'u olarak kalmayı tercih eden İngiltere Kralı 8 Edward da Ataturk'un misafiri olmuştu Neşeli bir akşam yemeğini takip eden sohbet sırasında, mevzu, Turk ordusunun savaş gucune intikal etti İngiliz hakikatciliği ile, Mustafa Kemal'in ne eşşiz bir kumandan olduğunu bilen misafiri, Ataturk'e o tarihte bir milyonluk insan gucu olan Turk ordusunun iki milyonla harp sahnesine cıkmasının, dunya barışı icin Ne guvenilecek kuvvetolduğunu soyledi Ataturk'un iki milyonu bir milyonolarak nezaketle tashihini de şu hayranlık duygusuyla tamamladı:
Evet Ataturk Bir milyon Turk ordusu, bir milyon da şahsen siz Ben tahminimde hata etmedim
Başkumandanlık yıllarını hatırlayan Gazi, atavik gururu dunyaca malum olan haşmetli misafirinin bu nazik esprisinden elbette cok mutehassis olmuştu Fakat ona Turk ordusu ve bilhassa hayatında en sevdiği varlık olan Mehmetcik icin daha aydınlık bir fikir vermek istedi:
Eğer, yurt ve dunya sulhu ve insanlık hurriyetleri icin bir kuvvet dengesi olarak ihtiyac olursa, bizim ordumuzun her ferdini bana layık gorduğunuz olcu icinde olcebilirsiniz
Yani bir milyon kere bir milyonluk bir kuvvet Milletinin kıymeti icin boylecesine sonsuz guven sahibi idi
Bir Turk dunyaya bedeldir , Ne mutlu Turk'um diyene! hukumlerinde asla politika kokmaz Bu daha cok milletinin aslında var olan hasletlerini devrin bilgi ve tekniği ile cihazlamak hasretini, kendisinden sonra geleceklere inandırmak duygusunun ifadesi idi

DUŞMAN DA KAHRAMAN
Birgun Canakkaleye giden bakanlardan birine Ataturk şoyle dedi:
Orada Mehmetcik anıtının başında şehitleri anacaksınız Siz olmasaydınız, siz goğuslerinizi celik kalelere karşı siper etmeseydiniz, boğaz elden gider, İstanbul elden giderdi diyeceksin
Evet efendim
Canakkale'de yalnız bizim şehitlerimiz yok Bu topraklar uzerinde kanlarını doken insanları da o kahraman duşman savaşcılarını da saygıyla anacaksın
Bakanın ricası uzerine bu son soylenecekleri Ataturk'un kendisi hazırlamıştır Nutuk şudur:
Bu memlekette kanlarını doken kahraman, burada bir dost vatanın toprağındasınız Huzur icinde uyuyunuz Sizler Mehmetciklerle yanyana koyun koyunasınız Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gonderen analar! Gozyaşlarınızı dindiriniz; evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur icindedirler Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evladımız olmuşlardır
Bu nutku yabancı gazeteler haber aldıktan sonra, haftalarca, aylarca Avusturalya'dan, Yeni Zelanda'dan sevgi minnet mektupları yağmıştı
F Rıfkı Atay, Hatıralar

BUYUK ADAM OLUNCE
Sene 1938, 10 Kasım
İstanbul Universitesinde saat 9'u 5 gecenin meşum haberi duyulmuş Bir alman profesor var, Hukuk Fakultesinde, o da duymuş, şaşırmış Derse girsin mi, girmesin mi bir turlu karar veremiyor O sırada aklına rektore muracaat etmek gelir Kalkar, yanına gider Aralarında şu konuşma gecer:
Efendim, mutereddidim Acaba ne yapsam?
Sizde boyle buyuk bir adam olunce ne yaparlarsa, onu yapın
İşte o zaman alman profesor kollarını iki yana sarkıtarak:
Bizde bu kadar buyuk bir adam olmedi ki der

HAKİKİ İNSAN
Ataturk, muhtelif vesilelerle maiyetinde calışan kimselerin samimiyet ve sadakatlarını imtihan etmesini gayet iyi bilirdi İnsanların haleti ruhiyesini, niyet ve emellerini teşhis ve temyiz etmekte şelaleler sacan bir zekaya malikti
O buyuk insan, bir gece Cankaya koşkundeki bir ziyafette devrin vekillerinden maruf bir zata şoyle bir sual sorar:
Beni hakikaten sever misiniz?
Muhatabı hemen cevabı yapıştırır:
Sevmek ne kelime Ata'm, taparım!
Peki her dediğimi de yapar mısınız?
Derhal
Ataturk, bu soz uzerine belinden tabancasını cıkarır ona uzatır
Oyleyse, al tabancamı, sık kafana
“Aman Atam der, herhalde benimle şaka ediyorsunuz Benim olmemi istemezsiniz Meseleyi anlayan Ataturk, yeleleri kabaran bir aslan mehabetiyle dışarıda hizmet eden askeri yanına cağırıp aynı sualleri sorup, cevabını aldıktan sonra, karşısında Toroslardan kopmuş bir kaya parcası gibi duran bu bağrı yanık Anadolu cocuğuna tabancasını uzatıp kafasına sıkmasını emreder Aslan Mehmetcik, bu emri bilatereddut yerine getirir, fakat kendisine bir şey olmaz Cunku, Ataturk, daha once tabancasındaki merminin kurşununu cıkarmıştır
İşte o zaman, Ataturk yanındakilere şoyle der:
Beni ve vatanı seven hakiki insanı gordunuz mu?
Ruhu şad olsun

858,497Konular
982,551Mesajlar
30,287Kullanıcılar
Üst Alt