Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ataturkun Anıları Oğrenim Hayatı

Ataturkun Anıları Oğrenim Hayatı
0
125

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Ataturkun Oğrenim Hayatı Anıları

Ataturk'un Oğrenim Hayatı İle ilgili Anıları

Kucuk Mustafanın oğrenim cağı geldiğinde anne ve babası arasında goruş ayrılığı belirdi Zubeyde Hanım, oğlunun geleneklere uygun bir torenle mahalle mektebine verilmesinden yanaydı Ali Rıza Efendi ise yeni yontemlerle eğitim yapan Şemsi Efendi Okuluna gitmesini istiyordu

Ali Rıza Efendi, Zubeyde Hanımında isteğini dikkate alarak Mustafayı ilk once mahalle mektebine, ardından da Şemsi Efendi Okuluna gonderdi Ali Rıza Efendinin 1888 yılında hayatını kaybetmesi uzerine, buyuk sorunlarla karşı karşıya kalan Zubeyde Hanım, cocuklarını yanına alarak Selanik yakınlarında Langazadaki Rabla Ciftliğinde calışan ağabeyinin yanına gitti Kucuk Mustafa boylelikle oğrenimine bir sureliğine ara vermek zorunda kaldı

Ancak Zubeyde Hanım, Mustafayı okulsuz bırakmak istemiyordu Tekrar cocuklarıyla birlikte Selanikte bulunan kız kardeşinin yanına dondu Selanike donup okulunu bitiren Mustafa, Selanik Mulkiye Ruştiyesine kaydoldu

İcindeki asker olma arzusuna karşı koyamayan Mustafa, annesinin askerlik mesleğine sıcak bakmamasına rağmen, gizlice girdiği Askeri Ruştiye sınavlarını kazanarak 1893te Selanik Askeri Ruştiyesine yazıldı Bu okulu cok seven Mustafa, yazları dayısı Huseyin Efendinin yanına giderek, okul zamanına kadar ciftlikte kalırdı

Selanik Askeri Ruştiyesinde ustun zekası ile dikkati ceken Mustafaya bu okuldaki tum oğretmenleri arkadaş muamelesi yapmaya başlamıştı Bu okulda matematik oğretmenliği yapan Yuzbaşı Mustafa Efendi, genc oğrencisinin başarılarından dolayı, sınıftaki diğer Mustafalarla aralarındaki farkı belirtmek uzere oğrencisinin adının sonuna “Kemal ismini ilave etti Boylece “Mustafa Kemal adını almış oldu

Ruştiyeyi bitirdikten sonra 1895 yılında Manastır Askeri İdadisine girdi Mustafa Kemalin fikir hayatının oluşmasında ve gelişmesinde Manastır Askeri İdadisinde okuduğu donem oldukca etkili oldu Burada ilerde unlu bir hatip olarak tanınacak Omer Naci ile arkadaşlık yaptı Omer Naci, Mustafa Kemalin hitabet ve edebiyat sevgisinde etkin rol oynadı

Mustafa Kemal, askeri oğreniminin yanı sıra yabancı dil oğrenimini de ihmal etmiyor yazları izinli olarak Selanik`e donduğu zaman Fransızca dersleri alıyordu

Makedonyada bulunan Manastır Askeri İdadisini başarı ile bitirdikten sonra 1899da İstanbul Harp Okulunun piyade sınıfına yazıldı Harp Okulu oğrencisiyken, idarenin siyaset alanındaki yanlışlarını ve aksaklıklarını belirtmek ve eleştirmek maksadıyla kendi el yazısı ile bir gazete cıkardı

1902 yılında Harp Okulunu Teğmen rutbesiyle, 1905 yılında da Harp Akademisini Kurmay Yuzbaşı rutbesiyle bitiren Mustafa Kemal, Kurmay Yuzbaşı olarak ordu saflarına katıldı

Mustafa, Şemsi Efendi Okulu 4 sınıfa giderken, beden eğitimi dersinde oğretmeni sınıfa koşu yarışması yaptırdı Okul etrafında iki tur atılacak ve birinci olan okul capında yapılacak koşuda sınıfını temsil edecekti İlk turu onde gecen Mustafa ikinci turun ortalarında bitiş cizgisine doğru guclu adımlarla koşarken, biraz ilerde ucamayan bir yavru kuşun peşinden koşan siyah, kocaman bir kediyi fark etti Mustafa yon değiştirip hızla koşarak yavru kuşu kedinin pencesinden kurtardı Yavru kuşu severek ve yuruyerek yarışı en sonda tamamlamasına karşın, olayı oğrenen oğretmeninden yavru kuşu kurtardığı icin aferin alan Mustafa, yarışı birinci bitiren arkadaşının:

Hayır, ben birinci değilim Yarışın birincisi Mustafadır O benden daha hızlı, sınıfımızı benden daha iyi temsil eder demesi uzerine oğretmeni tarafından birinci gelmiş sayıldı On beş gun sonra yapılan koşuda okul şampiyonu olan Mustafa, derslerindeki başarıyı koşuda da gosterecek ve Selanik Şampiyonu olarak bir kupa alacaktı

Manastır Askeri Lisesini bitirip Harp Okuluna gecişi

Askeri ortaokulu bitirdiğim zaman merakım oldukca ileri gitmişti Manastır Askeri Lisesinde matematik pek kolay geldi Bununla uğraşmayı surdurdum Ancak Fransızcada geri idim Oğretmen benimle cok uğraşmıyor, acı uyarılarda bulunuyordu Bu uyarılar benim cok gucume gitti İlk ev izni zamanında cozum aradım İki, uc ay gizlice Frerler Okulunun ozel sınıfına devam ettim Boylece okul derslerine oranla fazla derecede Fransızca oğrendim

O zamana kadar edebiyatla cok ilişkim yoktu Merhum Omer Naci, Bursa Lisesinden kovulmuş, bizim sınıfa gelmişti Daha o zaman şairdi Benden okuyacak kitap istedi Butun kitaplarımı gosterdim Hicbirini beğenmedi Bir arkadaşın kitaplarımdan hicbirini beğenmemesi gucume gitti Şiir ve edebiyat diye bir şey olduğunu o zaman oğrendim Ona calışmaya başladım Şiir bana cazip gorundu Ancak yazı oğretmeni diye yeni gelen bir kişi, bana şiirle uğraşmayı yasakladı Bu meşgale bicimi seni askerlikten uzaklaştırır dedi Bununla birlikte guzel yazı yazma isteği bende kalıcı oldu

Lisede iken direncle calışıyorduk Sınıfta birinci, ikinci olmak icin hepimizde guclu bir gayret vardı Sonunda liseyi bitirdim Harp Okuluna gectim