resimli Ataturk anıları
resimlerle Ataturk anıları
Ataturk resimli anıları
TURK ORDULARI BAŞKUMANDANIYIM
Afyonkarahisar'ın hatlarının cozulmesi sonunda birkac Yunanlı tutsak, geceleyin Mustafa Kemal'in cadırına getirilmişti Bunlardan birisi, Muzaffer Generalin doğup buyumuş olduğu Selanik'ten gelmişti Yuz, kendisine yabancı gelmediğinden ve uniformasında da hicbir bellilik gormediğinden kim olduklarını ve rutbelerini sormaya başlamıştı
Binbaşı mısınız?
Hayır
Albay mı?
Hayır
Korgeneral mi?
Hayır
Peki nesiniz?
Ben Mareşal ve Turk Orduları Başkomutanıyım! Şaşkınlıktan ağzı acık kalan Yunanlı kekeledi:
Bir başkomutanın savaş hattına bu kadar yakın yerlerde dolaşması işitilmiş değil de!
General SHERRIL
Kaynak: General Sherril Ataturk Nezdinde Bir Yıl Elcilik, 1935
imagesataturkunanilariresimli5b0e267a02c3a
İNANMAYANLAR DA HAKLIYDILAR
Mustafa Kemal realist bir liderdi Lekelemelerin politika kadrosunu nasıl daraltacağını ve kendisini bir avuc partizan takımı elinde bırakacağını duşunerek, acıkca bir suc işlemiş olanlar dışında yalnız kişisel değerlere saygı gosterdi Sicil yoklamalarına rağbet etmedi Bir gun bana:
Kuvayı Milliye'ye inanmayanlar da inananlar kadar haklı idiler, demişti
Falih Rıfkı ATAY
Kaynak: Falif Rıfkı Atay Mustafa Kemal, Mutareke Defteri, 1955
imagesataturkunanilariresimli5b0e267b56e33
İZMİR SUİKASTI
İzmir'de hazırlanan o alcakca suikastın sonucsuz kalmasından sonra bir gun bize şu olayı anlatmıştı:
Ziya Hurşit'in beni oldurmeye memur ettiği iki zavallı vardı Sorguları yapıldıktan sonra bunların birisini yanıma cağırdım Odada kimse yoktu Kendisine sordum:
Sen Mustafa Kemal'i oldurecekmişsin, oyle mi?
Evet, dedi Ben yine sordum:
Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu oldurecektin?
Fena bir adammış o Memlekete cok fenalık yapmış Sonra bize onu oldurmek icin para da vereceklerdi
Sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun?
Hayır
O halde tanımadığın bir adamı nasıl oldurecektin?
Gecerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi Biz de oldurecektik
O zaman cebimdeki tabancayı cıkararak kendisine uzattım:
Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, oldur, dedim
Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu Bir sure şaşkın şaşkın yuzume baktıktan sonra diz ustu kapanarak hungur hungur ağlamaya başladı
Yahya Galip KARGI
imagesataturkunanilariresimli5b0e267cab0da
MUTSUZ LİDER
Bir akşam sofrasının hararetli bir doneminde Mustafa Kemal, kişisel ozgurluğunun bircok bolumlerinden yoksun bırakılması acısını huzun dolu sozlerle şoyle anlattı:
Şimdi siz buradan ayrılır, istediğiniz yerde gezer dolaşırsınız Benim gozumde bunun ne buyuk mutluluk olduğunu bilemezsiniz Halime bakın, sahip olduğunuz bu ozgurlukten yoksunum, cumhurbaşkanıyım ama koşeye atılmış ve ozgurluğu sınırlı bir insanım Butun eğlencem, akşamları soframa topladığım arkadaşlara ayrılmıştır Haydi şimdi buradan ayrılıp bol bol dolaşın, istediğiniz yerlere girip cıkın, arzu ettiğiniz gibi eğlenin Ben de bunun hayaliyle avunurumdedi
O akşam hepimiz masadan erken ayrıldık
Damar ARIKOĞLU
Kaynak: Damar Arıkoğlu Hatıralar, 1961
imagesataturkunanilariresimli5b0e267e0d25e
resimlerle Ataturk anıları
Ataturk resimli anıları
TURK ORDULARI BAŞKUMANDANIYIM
Afyonkarahisar'ın hatlarının cozulmesi sonunda birkac Yunanlı tutsak, geceleyin Mustafa Kemal'in cadırına getirilmişti Bunlardan birisi, Muzaffer Generalin doğup buyumuş olduğu Selanik'ten gelmişti Yuz, kendisine yabancı gelmediğinden ve uniformasında da hicbir bellilik gormediğinden kim olduklarını ve rutbelerini sormaya başlamıştı
Binbaşı mısınız?
Hayır
Albay mı?
Hayır
Korgeneral mi?
Hayır
Peki nesiniz?
Ben Mareşal ve Turk Orduları Başkomutanıyım! Şaşkınlıktan ağzı acık kalan Yunanlı kekeledi:
Bir başkomutanın savaş hattına bu kadar yakın yerlerde dolaşması işitilmiş değil de!
General SHERRIL
Kaynak: General Sherril Ataturk Nezdinde Bir Yıl Elcilik, 1935
imagesataturkunanilariresimli5b0e267a02c3a
İNANMAYANLAR DA HAKLIYDILAR
Mustafa Kemal realist bir liderdi Lekelemelerin politika kadrosunu nasıl daraltacağını ve kendisini bir avuc partizan takımı elinde bırakacağını duşunerek, acıkca bir suc işlemiş olanlar dışında yalnız kişisel değerlere saygı gosterdi Sicil yoklamalarına rağbet etmedi Bir gun bana:
Kuvayı Milliye'ye inanmayanlar da inananlar kadar haklı idiler, demişti
Falih Rıfkı ATAY
Kaynak: Falif Rıfkı Atay Mustafa Kemal, Mutareke Defteri, 1955
imagesataturkunanilariresimli5b0e267b56e33
İZMİR SUİKASTI
İzmir'de hazırlanan o alcakca suikastın sonucsuz kalmasından sonra bir gun bize şu olayı anlatmıştı:
Ziya Hurşit'in beni oldurmeye memur ettiği iki zavallı vardı Sorguları yapıldıktan sonra bunların birisini yanıma cağırdım Odada kimse yoktu Kendisine sordum:
Sen Mustafa Kemal'i oldurecekmişsin, oyle mi?
Evet, dedi Ben yine sordum:
Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu oldurecektin?
Fena bir adammış o Memlekete cok fenalık yapmış Sonra bize onu oldurmek icin para da vereceklerdi
Sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun?
Hayır
O halde tanımadığın bir adamı nasıl oldurecektin?
Gecerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi Biz de oldurecektik
O zaman cebimdeki tabancayı cıkararak kendisine uzattım:
Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, oldur, dedim
Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu Bir sure şaşkın şaşkın yuzume baktıktan sonra diz ustu kapanarak hungur hungur ağlamaya başladı
Yahya Galip KARGI
imagesataturkunanilariresimli5b0e267cab0da
MUTSUZ LİDER
Bir akşam sofrasının hararetli bir doneminde Mustafa Kemal, kişisel ozgurluğunun bircok bolumlerinden yoksun bırakılması acısını huzun dolu sozlerle şoyle anlattı:
Şimdi siz buradan ayrılır, istediğiniz yerde gezer dolaşırsınız Benim gozumde bunun ne buyuk mutluluk olduğunu bilemezsiniz Halime bakın, sahip olduğunuz bu ozgurlukten yoksunum, cumhurbaşkanıyım ama koşeye atılmış ve ozgurluğu sınırlı bir insanım Butun eğlencem, akşamları soframa topladığım arkadaşlara ayrılmıştır Haydi şimdi buradan ayrılıp bol bol dolaşın, istediğiniz yerlere girip cıkın, arzu ettiğiniz gibi eğlenin Ben de bunun hayaliyle avunurumdedi
O akşam hepimiz masadan erken ayrıldık
Damar ARIKOĞLU
Kaynak: Damar Arıkoğlu Hatıralar, 1961
imagesataturkunanilariresimli5b0e267e0d25e