Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ataturk'un anilari

Ataturk'un anilari
0
96

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
imagesataturkunanilari5ad6d069683ac

YARALI MUSTAFA KEMAL
(Halide Edip Adıvar, orduya bir nefer olarak katılmayı istemiş Bu isteği başkomutanlıkca kabul olunmuş ve garp cephesine gidip katılması emri gelmiş Sakarya meydan savaşının arifesindeyiz Mustafa Kemal Alagoz koyunde, cephenin yanı başında)
Bir zabit beni Mustafa Kemal Paşa’nın karargahına goturdu Solda toprak yığınlarının altında birkac evin ışığı yanıyordu Bir tek karanlıktan geliyordu O'da telefon servisini yapan bir askerin inler, katrancı, inler, katrancıdiye bir koyle muhaberesiydi Sağ taraf bir cukur, icinden su geciyor Arkasında uc ev daha var Bu evlerin arkasında yine ışıkları yanan cadırlar; uzun ve sivri bir direk; telsiz tesisatı Koy yolları karanlık ve camur icinde Ay batmış, gece yarısı oluyor Kucuk bir tahta kopruyu gecerek obur taraftaki eve gittik Mustafa Kemal Paşa'nın muhafızları kapıda; onlardan biri beni yukarıya cıkardı Paşa’nın yaveri Muzaffer Bey beni Paşa’nın odasına goturdu Cok aydınlık ve tek luks lambası olan bir Anadolu odası
Mustafa Kemal Paşa, oturduğu koltuktan guclukle kalkmaya calıştı Cunku kaburga kemikleri hala ağrılar icindeydi Paşa’ya doğru kalbimde mutlak, bir hurmetle gittim O mutevazi odada butun gencliğin, bir millet yaşasın diye olmeyi goze alan kararını temsil ediyordu Ne saray, ne şohret, ne herhangi bir kudret, onun o odadaki buyukluğune yaklaşamaz Gittim, elini optum
Safa geldiniz hanımefendidedikten sonra bana bir sandalye gosterdi Ve Ankara hakkında havadis sordu Aynı zamanda tahta masanın uzerindeki bir haritaya eğilerek : durumu, dort yaşındaki bir cocuğun bile anlayabileceği kadar acık ve sade bir ifade ile anlattı İşte Sakarya kıvrılarak gidiyor Nehrin etrafına uzerlerinde kırmızı ve mavi kağıt kelebekler titreşen toplu iğneler konulmuş Eğer askeri durum hakkındaki duygularımı Mustafa Kemal Paşa'ya soylesem mutlaka gulerdi Yunan ordusu kocaman bir canavar gibi Ankara'ya yaklaşmış gorunuyordu Buna muvazi olarak Sakarya'nın doğusunda Turk ordusu da kıvrılarak bu canavarın Ankara'yı yutmasına mani olmaya calışıyordu Siyah canavar o kadar kocamandı ki, insana korku veriyordu
Eğer Ankara'ya gider de bizi geride bırakırsa ne yaparız?diye sordum Korkunc bir kaplan gibi guldu
İyi yolculuklar efendilerderim; arkalarından vurarak onları Anadolu’nun boşluğunda mahfederim!
Halide Edip Adıvar, Turkun Ateşle İmtihanı

858,476Konular
981,262Mesajlar
29,554Kullanıcılar
MiklosSon üye
Üst Alt