Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Atatürkün Askerlik Hayatı Kronolojisi

Atatürkün Askerlik Hayatı Kronolojisi
0
199

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Atatürkün Askerlik Hayatının Kronolojisi

Mustafa Kemal Atatürkün Askerlik Hayatı Kronolojisi

Mustafa Kemal Atatürk Beni bakmak çağırmak mutlaka yüzümü bakmak demek değildir Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir

İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal İkinci Mustafa Kemal, onu ben kelimesiyle ifade edemem; o, ben yok, bizdir! O, memleketin her köşesinde yeni düşünce, yeni hayat ve büyük hale için uğraşan açık fikirli ve savaşçı bir topluluktur Ben, onların rüyasını temsil ediyorum Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri memnuniyet içindir O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!

1881
Gümrük kolcusu Ali Rıza Bey ile Zübeyde Bayan'ın oğlu olarak Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu

1893
Mustafa Selanik'teki Askeri Hazırlık Okuluna başlar ve burada öğretmeni tarafından kendisine ikinci ismi Kemalverilir

1895
Mustafa Kemal Manastırdaki Askeri Liseye (Askeri Rüştiye) başlar

1899
Mustafa Kemal İstanbul'da Harbiye'nin hazırlık sınıfına başlar

1902
Mustafa Kemal Harbiye'den mezun olur ve buradan sonra Harp Akademisine (Erkanı Harbiye) devam eder

11 Ocak 1905
Mustafa Kemal Harp Akademisinden Kurmay Yüzbaşı olarak mezun olur ve Şam'da yer alan Beşinci Orduda görev elde etmek üzere Şam'a gönderilir

Ekim 1906
Mustafa Kemal ve arkadaşları Şam'da Vatan ve Hürriyetadıyla gizli bir dernek kurarlar

1907
Askeri rütbesi kolağası olur ve tekrar aynı sene içinde görevi Makedonya'daki 3 Orduya atama edilir ve Selanik'e gönderilir, Cemiyetinin Merkezi Selanik'te İttihat ve Terakki Cemiyeti ile birleşir

23 Temmuz 1908
Yukarıdaki bakımlı ve siyasi faaliyetlerinin sonucu 2 Meşrutiyetin, padişah Abdulhamit'e kabul ve duyuru ettirilmesi

13 Nisan 1909
İstibdat taraftarları yeni rejime karşısında ayaklanır, Rumeli'den bunları bastırmak için yola meydana çıkan Hareket Ordusunun Kurmay Yüzbaşkanlığına deruhte etmesi ve bu ayaklanmada kayda değer bastırıcı rol oynar

1911
Trablusgarb savaşına iştirak eder ve oradaki kuvvetlerimizin Kurmaylığını üzerine alır giderken rütbesi binbaşılığa yükseltilir

13 Eylül 1911
Mustafa Kemal İstanbul'daki Genel Kurmaya ödev edilir

9 Ocak 1912
Mustafa Kemal Libya'daki Tobruk taarruzunu başarılı bir şekilde yönetir

24 Ekim 1912
Balkan Savaşının başlaması üstüne İstanbul'a döner ve Bolayır'da yığılmış olan kuvvetlerimizin hareket şubesi müdürlüğüne görev edilir

25 Kasım 1912
Mustafa Kemal Hareket Başkanı olarak Akdeniz Boğazları özel Kuvvetlerine atanır

27 Ekim 1913
Mustafa Kemal Sofya'ya Askeri Ataşe olarak atanır

2 Şubat 1915
Tekirdağ'da kurulması kararlaştırılan yeni bir tümenin komutanlığına tahsis edilir Onun teşkil ettiği ve 19 Tümen adını bölge bu tümen Çanakkale savaşlarında aydınlık başarılar göstermiştir

25 Nisan 1915
İttifak Devletleri Arıburnuna çıkarma yaparlar ve Mustafa Kemal Tümeni ile ilerlemelerini durdurur

1 Haziran 1915
Çanakkale savaşlarında gösterdiği büyük başarılardan dolayı rütbesi albaylığa yükseltilir

9 Ağustos 1915
Mustafa Kemal Anafartalar Grup Kumandanlığına getirilir

1 Nisan 1916
Çanakkale savaşları zaferlerimizle bittiğinden Diyarbakır'daki kolordunun komutanlığına atama edilmiştir Oraya bu arada Tuğgeneralliğe terfi eder

67 Ağustos 1916
Mustafa Kemal Bitlis ve Muş'u düşmandan geri alır Bu başarısı üstüne 2 Ordu komutanlığına atandı

31 Ekim 1918
Mustafa Kemal Yıldırım Orduları Grup Kumandanı olur

30 Nisan 1919
Mustafa Kemal Erzurum'da yer alan Dokuzuncu Orduya geniş yetkilerle Müfettiş olarak atanır

16 Mayıs 1919
Mustafa Kemal İstanbul'u terkeder İstanbul'dan 3 Ordu Müfettişliği göreviyle Bandırma vapuruyla gider

19 Mayıs 1919
Mustafa Kemal Samsun'a but basar

21 Mayıs 1919
Erzurum'daki 15Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa ile bağlantı eder

23 Mayıs 1919
Ankara'daki 20 Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa ile bağlantı eder

28 Mayıs 1919
Türk Milletini işgallere protesto için mitingler yapmaya eğlence eder

3 Haziran 1919
Doğu vilayetlerinde bir Ermeni Hükümetinin kurulması ve İngiliz himayesi fikirlerine karşı olduğunu açıklama eder

21 Haziran 1919
Yurdun bağımsızlığını düzenlemek için Türk Milletini kendisiyle birlikte çalışmaya ziyafet eden tarihi beyannameyi yayınlar

8 Temmuz 1919
Mustafa Kemal gerek Üçüncü Ordu Müfettişliği görevinden gerekse ordudan istifa eder

23 Temmuz 1919
Mustafa Kemal Erzurum Kongresi Başkanlığına getirilir Erzurum Kongresinde millet iradesine dayanan bir millet meclisiyle kuvvetini, yine insanlar iradesiyle oluşan bir hükümetin kurulması lüzumunu birincil gaye olarak ilan eder

4 Eylül 1919
Mustafa Kemal Sivas Kongresi Başkanlığına getirilir Sivas Kongresinde yurdun muhtelif bölgelerinde yerleşmiş olan müdafaa cemiyetlerini Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti adı aşağıda birleştirip bütün millet kuvvetlerini bir elde yönetmek imkanını sağlar

11 Eylül 1919
Çalışmalarını tüketen Sivas Kongresi delegeleri kadar seçilen Temsil Heyeti Başkanlığına getirilir

15 Eylül 1919
Temsilcilik Heyeti, Türk Milletinin yetkili makamı olarak ilan edilir

7 Aralık 1920
Temsil Heyeti ile birlikte Ankara'ya yerleşir ve bu şehri ulusal harekatın merkezi yapar

27 Aralık 1919
Mustafa Kemal İcra Heyeti ile Ankara'ya kazanç

23 Nisan 1920
Mustafa Kemal Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisini açar ve bu meclise başkan seçilir

11 Mayıs 1920
Mustafa Kemal İstanbul hükümeti tarafından ölüme mahkum edilir

5 Ağustos 1921
Mustafa Kemal Büyük Halk Müziği Meclisi kadar Başkomutan olarak atanır

23 Ağustos 1921
Türk birliklerinin Mustafa Kemal kadar yönetildiği Sakarya savaşı başlar

19 Eylül 1921
Sakarya Zaferinden altı gün daha sonra Büyük Halk Meclisi, Mustafa Kemal'e Mareşal rütbesi ile Gazi ünvanını verir

26 Ağustos 1922
Gazi Mustafa Kemal Büyük Taarruzu Kocatepe'den yönetmeye başlar

30 Ağustos 1922
Gazi Mustafa Kemal Paşa Dumlupınar savaşını kazanır

1 Eylül 1922
Türk Ordularına Ilk hedefiniz Akdeniz'dir, İleri!emrini verir

10 Eylül 1922
Gazi Mustafa Kemal İzmir'e girer

1 Kasım 1922
Büyük Halk Meclisi, Gazi Mustafa Kemal'in Hilafetin kaldırılması Yönündeki önerisini kabul eder

14 Ocak 1923
Mustafa Kemal'in annesi Zübeyde Hanım İzmir'de vefat eder

29 Ekim 1923
Türkiye Cumhuriyetinin ilan edilmesi ve Gazi Mustafa Kemal'in ilk Cumhurbaşkanı seçilmesi

24 Ağustos 1924
Gazi Mustafa Kemal İstanbul Sarayburnu'nda öncelikle şapka giyer

9 Ağustos 1928
Gazi Mustafa Kemal Sarayburnu'nda yeni Türk Alfabesi ile ilgili konuşma yapar

3 Mart 1924
Cumhuriyet rejiminin Türkiye'de kökleşip yerleşmesi için şart olan hilafetin kaldırılmasını sağlamıştır Aynı sene içerisinde medreseleri kapattırarak ulusal eğitim alanındaki birliği sağlama yolunu açmıştır Gene bu suretle laik ve modern esaslara tarafından eğitim ve öğretim yapan müesseselerin kurulmasına zemin hazırlamıştır

1 Mayıs 1924
Orta Çağın dini hukuk geleneklerine tarafından çalışan Şer'iye mahkemelerini kaldırdı

26 Ağustos 1924
Ulusal sermayeyi çoğaltmak özel teşebbüsleri özendirme ederek belirlemek ve Türk bankacılığını nedeniyle Iş Bankasını kurdu

5 Mayıs 1925
Memlekette modern çiftçiliği ilerletmek maksadıyla yapılacak teşebbüslere bir misal olmak üzere kendi parasıyla bir Orman Çiftliğini kurdurdu

1925
Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması ile ilgili kanun kabul edilerek hurafe ve taassup yatakları ortadan kaldırıldı

25 Aralık 1925
Uygar kıyafeti getirdi

26 Aralık 1925
Miladi takvim ve çağdaş saat ölçüsünü değiştiren kanun kabul edildi

17 Şubat 1926
Türk Medeni Kanununun kabul edilmesiyle Türk milleti ümmet devrinden modern medeniyete geçirildi

1 Kasım 1928
Çıkarılan bir kanunla Türk Milletinin zahmetsizce okuyup yazmasını temin edecek olan yeni Türk alfabesi kabul edildi

12 Nisan 1931
Gazi Mustafa Kemal Türk Tarih Kurumunu kurar

12 Temmuz 1932
Gazi Mustafa Kemal Türk Dil Kurumunu kurar

29 Ekim 1933
Cumhuriyet'in 10sene nutkunu yazar ve okur

16 Haziran 1934
Büyük Insanlar Meclisi bir yasa geçirerek Gazi Mustafa Kemal'e Atatürksoyadını verme kararı alır

1934
Kasım ayında Türk kadınına siyasi hakları tanıyan yasa çıkarıldı Avrupa'da baş bildiren siyasi buhran karşı Balkan Antantının kurulmasında en önemli rolü oynadı

1936
Montrö Antlaşması ile boğazların tahkiminin sağlanmasını tedarik etti Sadabat Paktıyla memleketimiz için zorunlu emniyet tedbirlerinin alınmasında nazım rol oynadı

4 Temmuz 1938
Türkiye'nin ayrılmaz bir parçası olan Hatay'ın egemen bir Türk devleti olmasını sağlamıştı fakat bu vatan parçası ölümlerinden sonra Anavatan'a bulunma imkanını bu sayede buldu

10 Kasım 1938
Atatürk perşembe sabahı saat 905'te hayata gözlerini yumdu Türkiye yasa boğuldu

19 Kasım 1938
Cenazesi milli egemenliğin simgesi olarak kurduğu başkent Ankaraya getirildi

21 Kasım 1938
Türkiyenin her yerinden Ankaraya koşan insanlar ulu önderin cenazesini büyük bir törenle Etnoğrafya Müzesinde hazırlanan geçici kabrine uğurladı

10 Kasım 1953
Ölümünün on beşinci yılında da, büyük bir törenle Anıtkabir'e aktarıldı

*

858,474Konular
981,216Mesajlar
29,547Kullanıcılar
sonertSon üye
Üst Alt