Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi Nedir

Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi Nedir
0
106

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi

ATATÜRK'ÜN BALIKESİR HUTBESİ

Atatürk'ün Balıkesir'i ziyaretleri 7 kez oldu Bunlardan ilki, 6 Şubat 1923'te gerçekleşti İzmir'den trenle Balıkesire gelen Mustafa Kemal Paşa'nın beraberinde eşi ve Kâzım Karabekir Paşa ile öteki zevat bulunuyordu

Milli Kuvvetler Caddesi üzerine serilen halılar ve heybetli taklarla süslenen sokak boyunca halkı selamlayarak Belediye binasına gitti ve burada yapılan geçit törenini izledi

Balıkesir Gazi Mustafa Kemal Paşayı büyük bir sevgi ve coşku ile kucakladı Pasa geceyi Sacitzade Mahmut Bey'in evinde geçirdi

Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atilirken Mustafa Kemal Atatürk halkla icice olmayi ,memleketin başlıca sahipleri ile birlikte hareket etmeyi prensip edindigi icin olsa gerek ,zorlama koşullarda ülkeyi Emperyalistlerden temizleyerek Bizlere itimat edilen Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmustur

Mustafa Kemal Atatürk aralıksız Anadolu'yu dolasarak,halkinin yaninda olmus,sorunlarini dinlemis,Cumhuriye'tin kurulmasina yardimci olduklari gibi korumalarini da istemistir

Nitekim,7 Şubat 1923 günü öğleyin Paşa Camii'nde okunan mevlidden sonra minbere çıkarak yaptigi konusmada da bu konulara deginmistit

Balıkesir Hutbesidiye anılan bu konuşmasında Allah birdir, şanı büyüktür Allahın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsundiyerek söze başladı ve kurulacak yeni devletin esas esasları ile devrimler ve cumhuriyete ışık tutan mesajlar verdi

Atatürk, Zagnos Pasa Cami Hutbe'sin de cemaata söyle seslenmistir:

Ey halk müziği! Allah birdir, şanı büyüktür Allah'ın selâmeti, sevgi ve iyiliği üzerinize olsun Peygamberimiz
Efendimiz Hazretleri, Cenâbı Yargı tarafından insanlara dinî hakikatleri tebliğe memur edilmiş ve resul
olmuştur Esas nizamı, hepimizin bildiği Kur'ânı Azimüşşan'daki açık ve muhakkak hükümlerdir

İnsanlara maneví mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir, dindir Çünkü dinimiz; akla,
mantığa ve gerçeklere en ince ayrıntısına kadar uymakta ve yerinde gelmektedir Eğer akla, mantığa ve gerçeklere
uymamış olsa idi bununla öteki ilâhî tabiat kanunları arasında birbirine karşıtlık olması gerekirdi Çünkü
tüm tabiat kanunlarını yapan Cenabı Yargı'tır

Arkadaşlar! Cenabı Peygamber çalışmalarında iki yere, iki eve sahipti Biri kendi evi, diğeri Allah'ın evi
idi Millet işlerini Allah'ın evinde yapardı Hazreti peygamber'in kutsal yollarını takip ederek bu
dakikada milletimize ve milletimizin şimdiki ve geleceğine ait konuları karşılaşmak maksadıyla bu tanrısal
yerde, Allah'ın huzurunda bulunuyoruz Beni bu şerefe kavuşturan Balıkesir'in dindar ve kahraman
insanlarıdır Bundan nedeniyle çok memnunum Bu vesile ile büyük bir sevaba nail olacağımı ümit ediyorum

Beyler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır Camiler, söylenenleri
dinleme ve ibadet ile beraber din ve dünya için neler yapılması gerekli geldiğini düşünmek, yani
birbirimizin gösterme ve düşüncelerini olmak için yapılmıştır Halk işlerinde her ferdin zihninin başlı başına
faaliyette bulunması lâzımdır İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz için her şeyden önce
hakimiyetimiz için neler düşündüğümüzü meydana koyalım

Ben yalnız kendi düşüncemi anlatmak istemiyorum Hepinizin düşüncelerini çakmak istiyorum Millî
emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden yok, millet fertlerinin tamamının arzularının,
emellerinin birleşmesinden ibarettir Bundan dolayı benden ne öğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestçe sormanızı rica ederim

*

858,506Konular
982,850Mesajlar
33,082Kullanıcılar
iptvmaSon üye
Üst Alt