Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ataturk'un Balıkesir Konuşması

Ataturk'un Balıkesir Konuşması
0
95

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Ataturk'un Balıkesir konuşması nedir
Mustafa Kemal Ataturk'un Balıkesir Konuşması
Ataturk un Balıkesir Paşa Camii Konuşması

Ey Millet, Allah birdir Şanı buyuktur Allahın esenliği, sevgisi ve iyiliği uzerinize olsun Peygamberimiz efendimiz hazretleri, Cenabı Hak tarafından insanlara dini gercekleri duyurmaya memur ve elci secilmiştir Temel kanunu, hepimizce bilinmektedir ki, yuce Kur'an'daki manası acık olan ayetlerdir İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz, son dindir En mukemmel dindir Cunku dinimiz akla, mantığa, gerceğe tamamen uyuyor ve uygun duşuyor Eğer akla, mantığa ve gerceğe uymamış olsaydı, bununla diğer ilahi tabiat kanunarı arasında celişki olması gerekirdi Cunku tum evren kanunlarını yapan Cenabı Hak'tır
Arkadaşlar; Cenabı Peygamber calışmasında iki yere, iki eve sahip bulunuyordu Biri kendi evi, diğeri Allah'ın evi idi Millet işlerini Allah'ın evinde yapardı Hazreti Peygamber'in mubarek yolunda bulunduğumuz bu dakikada milletimize; milletimizin bugunune ve geleceğine ait hususları goruşmek maksadıyla bu kutsal yerde Allah'ın huzurunda bulunuyoruz

Beni buna eriştiren Balıkesir'in dindar ve kahraman insanlarıdır Bundan dolayı cok memnunum Bu fırsat ile buyuk bir sevab kazanacağımı umit ediyorum Efendiler, camiler birbirimizin yuzune bakmaksızın yatıp kalkmak icin yapılmamıştır Camiler itaat ve ibadet ile beraber din ve dunya icin neler yapılmasının gerekli olduğunu duşunmek yani konuşup tartışmak, danışmak icin yapılmıştır
Millet işlerinde her kişinin zihnini ayrı ayrı faaliyette bulunması zorunludur İşte biz de burada din ve dunya icin, geleceğimiz ve bağımsızlığımız icin, ozellikle egemenliğimiz icin neler duşunduğumuzu meydana koyalım Ben yalnız kendi duşuncemi soylemek istemiyorum
Hepinizin duşunduklerinizi anlamak istiyorum Milli amaclar, milli irade yalnız bir kişinin
duşunmesinden değil, milletin butun kişilerinin arzularının, emellerinin sonuclarından ibarettir
Bundan dolayı benden ne oğrenmek, ne sormak istiyorsanız serbestce sormanızı rica ederim

Hutbeler hakkında sorulan sorudan anlıyorum ki, bugunku hutbelerin şekli, milletimizin duygusal fikirleri ve lisanı ile medeni ihtiyaclarıyla uygun gorulmektedir Efendiler, hutbe demek topluma hitabetmek, yani soz soylemek demektir Hutbenin manası budur

Hutbe denildiği zaman bundan birtakım kavram ve manalar cıkarılmamalıdır Hutbeyi soyleyen hatiptir Yani soz soyleyen demektir Biliyoruz ki, Hazreti Peygamber'in hayatta olduğu mutlu donemlerde hutbeyi kendisi soylerdi Gerek Peygamber Efendimiz ve gerek, dort halifenin hutbelerini okuyacak olursanız gorursunuz ki, gerek Peygamberin, gerek dort halifenin soylediği şeyler o gunun sorunlarıdır, o gunun askeri, idari, mali ve siyasi, sosyal konularıdır İslam toplumunun coğalması ve İslam ulkeleri genilemeye başlayınca, Cenabı Peygamber'in ve dort halifenin hutbeyi her yerde bizzat kendilerinin soylemelerine imkan kalmadığından halka soylemek istedikleri şeyleri bildirmeye birtakım kişileri memur etmişlerdir Bunlar herhalde en buyuk ve ileri gelen kişiler idi Onlar camilerde ve meydanlarda ortaya cıkar, halkı aydınlatmak ve doğru yolu gostermek icin bir şart lazımdı O da milletin lideri olan kişinin halka doğruyu soylemesi, halkı dinlemesi ve halkı aldatmaması! Halkı genel durumdan haberdar etmek son derece onemlidir Cunku, her şey acık soylendiği zaman halkın beyni faaliyet halinde bulunacak iyi şeyleri yapacak ve milletin zararına olan şeyleri reddederek şunun veya bunun arkasından gitmeyecektir
Ancak millete ait olan işleri milletten gizli yaptılar Hutbelerin halkın anlayamayacağı bir lisanda olması ve onların da bugunun gereklerine ve ihtiyaclarımıza temas etmemesi, Halife ve Padişah sıfatını taşıyan despotların arkasından kole gibi gitmeye mecbur etmek icindi Hutbeden amac halkın aydınlatılması ve ona yol gosterilmesidir, başka şey değildir Yuz, ikiyuz, hatta bin yıl onceki hutbeleri okumak, insanları cahillik ve cağın gerisinde bırakmak demektir Hatiplerin normal olarak halkın gunluk kullandığı dil ile konuşmaları gereklidir Gecen yıl Millet Meclisi'nde soylediğim bir nutukta demiştim ki Minberler halkın akılları, vicdanları icin bir ilim irfan kaynağı, ışık kaynağı olmuşturBoyle olabilmek icin minberlerde soylenecek sozlerin bilinmesi ve anlaşılması, ilim ve fen gerceklerine uygun olması lazımdır Hutbeyi verenlerin siyasi olayları, sosyal ve medeni olayları hergun izlemeleri zorunludur Bunlar bilinmediği takdirde halka yanlış aşılamalar yapılmış olur Bu nedenle, hutbeler tamamen Turkce ve gunun gereklerine uygun olmalıdır Ve olacaktır

858,472Konular
981,208Mesajlar
29,544Kullanıcılar
Aal01Son üye
Üst Alt