Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürk'ün Belirlediği Müzik İlkeleri Doğrultusunda Yapılan Çalışmalar Nelerdir

Atatürk'ün Belirlediği Müzik İlkeleri Doğrultusunda Yapılan Çalışmalar Nelerdir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
Atatürk'ün Müzik Konusunda Yaptığı Çalışmalar

Atatürk'ün İlkeleri Doğrultusunda Yapılan Müzik Çalışmaları

Mustafa Kemal her alanda olduğu gibi müzik alanında da türkiyeyi muasır medeniyet seviyesine çıkarabilmek için büyük çaba sarf etmiştir Bunun en büyük adımını Türk Beşleri adı bahşedilen 5 önemli bestecimizi yurtdışına göndererek ve onlara müzik alanında kendilerini geliştirmeleri için eğitim verdirerek atmıştır

BUnun yanına Türk halk konusunda araştırma yaptırmak için de büyük bütçeler ayırmış ve konu ile ilgili böylece çok araştırmacıyı türkiyenin en ücra köyleirne zeka göndererek müziğimizi araştırmıştır

Atatürkün belirlediği en manâlı müzik ilkeleri şunlardır:

Müziğimizi batı müziği seviyesine çıkarabilmek

insanlar özelliklerimizi koruyarak

Türk müüziğini dünyaya tanıtmak

Müzik eğitimi konusunda okullar açıp konusunda bilirkişi kişiler yetiştirmek

Atatürk insan hayatında müziğin fazla önemli bir yeri olduğuna inanıyordu 14 Ekim 1925'te İzmir Kız Hoca Okulu'nu ziyaretlerinde öğrencilerin Hayatta musiki lazım mıdır?'' sorusunaşu cevabı vermişti :

Hayatta musiki lüzumlu değildir Çünkü yaşam musikidir Musiki ile alakası olmayan yaratık insan değildir Eğer mevzuu bahs olan hayat insan hayatı ise, musiki behemehal vardır Musikisiz yaşam zaten mevcut olamaz Musiki hayatın neşesi, ruhu, süruru ve her şeyidir Yalnız musikinin nev'i şayanı mütalaadır

Atatürk'ün Batı Müziğini dağıtım ve öğretmeyle ilgili çalışmaları şunlardır :

İstanbul Darülelhan Şark Musikisi Şubesi kapatılmış, okulun adı da İstanbul Konservatuarı olarak değiştirilmiştir (1926) Şimdiki adı İstanbul Belediye Konservatuarıdır

Muzıkayı Humayun İstanbul'dan Ankara'ya nakledilerek RiyasetiCumhur Orkestrası adım almıştır (1924)

1927 yılından itibaren Avrupa'ya müzik öğrencisi gönderilmiştir Cemal Reşit Bey, Ulvi Cemal Erkin, A Adnan Saygun, Necil Kazım Akses, H Ferit Alnar gibi meşhur kompozitörlerimiz bu imkandan faydalanmışlardı

Müzik öğretmeni geliştirmek amacıyla Musiki Muallim Mektebi açılmıştır (1924) Bu okuldan yetişen öğretmenler okullarda Batı Müziğine dayalı öğretim yapmışlardır

Alman müzikolog Paul Hindemith'in yardımlarıyla Ankara Devlet Konservatuarı kurulmuştur (1936) Devlet Opera ve Balesinin, Devlet Tiyatrolarının Senfoni Orkestralarının usta kadrolarının kayda değer bir bölümü bu okuldan yetişmiştir *

858,506Konular
983,022Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt