Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki başarısı

Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki başarısı
0
230

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki başarısı hakkında bilgi

18 Mart 1915 ’te boğazı zorlayarak geçmeye çalışan düşman donanması ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı Nusret Mayın Gemisi ’nin döktüğü mayınlar ile Türk topçusunun ateşi sonunda İngiliz ve Fransız donanmasının yedi gemisi batırıldı

İtilaf Devletleri, Çanakkale ’nin denizden geçilemeyeceğini anlayınca, kara harekatına yönelerek Gelibolu üzerinden boğazlara hakim olmak istediler Bu amaçla 25 Nisan 1915 ’te General Sir İan Hamilton komutasında Gelibolu Yarımadası ’nın güney sahillerinden Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalar ’a asker çıkardılar

Türk askerlerinin çetin bir şekilde yapmış olduğu savunma, düşman kuvvetlerine ilerleme imkanı vermedi Conkbayırı ’nda düşman askerlerinin ilerlemesini süngü savaşıyla şampiyon 19 Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, Arıburnu ’nda askeri birliklere şu emri verdi: “Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize diğer kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir Bu emirle Türk askerine azim, sebat ve yiğitlik veren Mustafa Kemal, Arıburnu ’nda galibiyet kazandı sonra İtilaf Devletleri; Anafartalar ’da, Conkbayırı ’nda ve Kireçtepe ’de Türk askeri karşısında başarısızlığa uğradı

Mustafa Kemal, cephede göstermiş olduğu başarıdan dolayı Albaylığa yükseltildi sonra kendisine 16 Kolordu Komutanlığı görevi verilerek Edirne ’ye devir edilmiştir

Edirne halkı ise Çanakkale ’de başarılarını duydukları Mustafa Kemal ’i büyük gösterilerle karşılamıştır *

858,523Konular
981,275Mesajlar
31,128Kullanıcılar
offfSon üye
Üst Alt