Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Atatürkün dil ile ilgili sözleri kısa

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58

Türk Dili'nin özleştirilmesi, varsıllaştırılıp kamuoyuna bunların benimsetilmesi için tüm yayın araçlarından yararlanmalıyız Her okumuş, hangi konuda olursa olsun, yazarken buna özen gösterebilmeli, hitabe dilimiziyse uyumlu, güzel bir duruma getirmeliyiz

Diğer dillerdeki her bir sözcüğe karşılık olarak dilimizde asgari bir kelime bulmak veya türetmek gerekir Bu sözcükler kamuoyuna sunulmalı, böylece, yaygınlaşıp yerleşmesi sağlanmalıdır

Batı dillerinin hiçbirinden aşağıda olmamak üzere, onlardaki kavramları anlatacak keskinliği, açıklığı taşıyan Türk bilim dili terimleri türetilecektir

Öyle istiyorum oysa Türk Dili, bilimsel yöntemlerle kurallarını ortaya koysun Tüm dallarda yazı yazanlar bütün terimleriyle çoğunluğun anlayabileceği, hoş düzenli dilimizi kullansınlar

Dil devriminin amacı, Türk Dilinin kısırlaştırılması yok genişletilmesidir Amacımız, Türk Dili'nin öz varsıllığını ortaya içeri almamak, onu dünya dilleri aralarında, değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmektir

Türk Dilinin kendi benliğine, özündeki çekicilik ile varsıllığına kavuşması için, bütün devlet kurumlarımızın, tedbirli, ilgili olması başkoşuldur

Türk Dili varsıl, geniş bir dildir Tüm kavramları anlatma yetisi vardır Yalnız, onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak, onlar üzerinde dağlamak gereklidir

Yeni Türkçe sözcükler önerebiliriz Bu yönde ısrarla çalışmalıyız Ancak bunları Türk Dilinin olgunlaşma akışı içinde yapmalıyız

Türk ulusu ile Türk Dilini uygarlık tarihinin ve kültür dillerinin dışarıda görmenin ne yaman bir hatalı olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz

Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini betiklere (kitaplara) vermeseydim hemen yaptığım işlerden hiçbirini yapamazdım Daha çocukken, dersler, betikler aralarında yuvarlanırken sezerdim fakat bu dilin bir gereksinimi var O gereksinimin ne olduğunu nasıl elde edileceğini bilmezdim Oysa muhakkak bir şeyler gerçekleştirmek gerektiğini sezerdim
Ulusal bilincin ayakta kalabilmesi, açıkgöz bulunması için dil ile tarih uğrunda amaçlamak zorundayız

Kültür işlerimiz üzerine ulusça gönüllerimizin titrediğini bilirsiniz Bu işlerin başında da Türk tarihini içten temelleri üzerine ayarlamak; öz Türk Diline değeri olan genişliği atamak için içten çalışılmaktayız

Bizim ulusalcılığımızın esası, dil birliğimizin korunmasıyla olanaklı olacaktır Türkçe tüm Türkiyeye dominant olmalıdır

Ulusal duygu ile dil arasındaki tahvil çok güçlüdür Dilin ulusal ve varsıl olması, milli duygunun gelişmesinde etkendir Türk Dili dillerin en varsıllarındandır; yeter fakat bu dil bilinçle işlensin

Ülkesi ile yüksek bağımsızlığını korumasını haberdar olan Türk ulusu, dilini de tanıdık olmayan diller boyunduruğundan kurtarmalıdır

İnanıyorum ancak Türk ulusu, Kuranı kendi anadilinde okursa başlıca benimsediği dinin özünü daha bir derinden ve daha bir bilinçle kavramış olacaktır *

858,475Konular
981,252Mesajlar
29,553Kullanıcılar
yk393939Son üye
Üst Alt