Her tarafıyla lider!
1. "Orduya birinci katıldığım günlerde, bir Arap binbaşısının 'Kavm-i Necip evladına sen nasıl berbat muamele yaparsın' diye tokatladığı bir Anadolu çocuğunun iki damla gözyaşında Türklük şuuruna erdim.
Onda gördüm ve kuvvetle duydum. Ondan sonra Türklük benim derin kaynağım, en derin övünç membaım oldu. Benim hayatta yegane fahrim, servetim, Türklükten öteki bir şey değildir."
2. "Çocukken yoksuldum. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Şayet bu türlü olmasaydı, bu yaptıklarımın hiç birini yapamazdım."
Cemal Granda, Atatürkʼün Uşağı İdim, Hürriyet Yayınları, 1973, s. 267.
3. "Ben istese idim derhâl askerî bir diktatörlük kurardım ve memleketi o denli yönetime kalkışırdım. Ancak ben istedim ki, milletim için çağdaş bir devlet kurayım."
Karal (Ord. Prof.), Enver Ziya (2003). Fatih Özdemir - Atatürk'ten Kanılar, 170. sayfa, Ankara: ODTÜ Yayıncılık
4. "Çocukluğumdan beri bir tabiatım vardır, oturduğum meskende ne ana, ne kız kardeş, ne ahbapla bulunmaktan hoşlanmam.
Ben, yalnız ve bağımsız olmayı, çocukluktan kurtulduğum günlerden başlayarak hep tercih etmiş ve daima olarak o denli yaşamışımdır. Tuhaf bir halim daha var: Ne ana -babam çok erken ölmüş-, ne kardeş, ne de en yakın akrabamın, kendi tavır ve kanılarına nazaran, bana şu yahut bu tavsiye ve nasihatta bulunmasına tahammülüm yoktu."
İsmail Habib Sevük: Atatürk için; Kültür Bakanlığı yyn., Ankara, 1981, s.91.
5. "Ben diktatör değilim. Zira fikirlerimi ve fikirlerimi zora dayanarak kabul ettirmeyi asla benimsemedim, arzulamadım ve uygulamadım.
Ben yaşadığım vakit içinde milletimin hayrına, refahına ve maddî manevî memnunluk ve onuruna uygun gördüğüm tedbirlerin alınmasına çalıştım. Hepsinin bileşkesi uygar ve ileri bir hayatın yaratılması gayretidir."
Hamdullah Suphi Tanrıöver’den naklen,Cemal Kutay, Mustafa Kemal’in Ufuktaki Manevî Mirasçısı ile Sohbet, s.2
6. "Benim adım 'çok içer' diye çıkmıştır. Filhakîka ben, öteden beri içerim. Lakin istediğim vakit bunu keserim; karıştırmam.
İçki, yalnızca benim keyfim içindir. İçki yüzünden görevimi bir an geri bıraktığımı hatırlamıyorum. Daha gençken, hareketlere çıkılmadan evvel, muhabbete dalarak sabaha yakın vakitlere kadar içsek bile ben, bazen uyumadan saatinde görevim başına masraf ve görülecek işi bir dakika geri bırakmazdım. İçki ve görev, iki farklı şeydir. Birbirine dokunacak yerde vazifeyi elbette keyfe tercih etmeli, içkiyi behemehâl kesmeli."
KARAL (Ord. Prof.), Enver Ziya (1927-10-20). Fatih ÖZDEMİR Atatürk'ten Kanılar (kitap) (Türkçe), 211. sayfa, Ankara: ODTÜ Yayıncılık
7. "Benim ömrümü inceleyenler görürler ki, ben Mısır firavunları üzere kendime mezar yaptırmak için kırbaçlar altında insanları sürmedim.
Ben, memlekette uygulamak istediğim rastgele bir fikri evvelâ kongreler toplayarak, onlarla konuşarak bu fikirleri onlardan aldığım yetkiye dayanarak uyguladım. İşte Erzurum, Sivas kongreleri, işte Büyük Millet Meclisi bunun en canlı tabirleridir."
Enver Behnan Şapolyo, Atatürk ve Ulusal Uğraş Tarihi, s. 304
8. "Biz keyfî hareket etmeyiz. Zorba asla değiliz. Hayatımız bütün çalışmamız, memleket işlerinde keyfî ve zorbaca hareket edenlere karşı uğraş ile geçmiştir. Bizim akıl, mantık, zekâ ile hareket etmek muhakkak özelliğimizdir."
9. "Benim tutkularım var, hem de pek büyükleri; ama bu tutkular, yüksek makamlarda bulunmak yahut büyük paralar elde etmek üzere maddî emellerin doyumuyla ilgili bulunmuyor.
Ben bu tutkularımın gerçekleşmesini, vatanıma büyük yararlar dokunacak, bana da gerektiği üzere yapılmış bir vazifenin canlı iç rahatlığını verecek büyük bir fikrin muvaffakiyetinde arıyorum. Bütün ömrümün prensibi, bu olmuştur. Ona çok genç yaşımda sahip oldum ve son nefesime kadar da onu koruyacağım."
Melda Özverim, M.K. ve C.L., s. 42
10. "Biz, şayet millet ve tarih önünde rastgele bir kusur işliyorsak, bunun sorumluluğunu vicdanımızda ve sağduyumuzda hissetmekten ve ödemekten, hiçbir vakit çekinecek beşerler değiliz."
Mazhar Müfit Kamu, E.Ö.K. Atatürkle Bir arada, Cilt: I, s. 160
11. "İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, süreksiz Mustafa Kemal… İkinci Mustafa Kemal, onu “ben” sözüyle tabir edemem; o, ben değil, bizdir!
O, memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ideal için uğraşan aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların düşünü temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların hasretini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Süreksiz olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal odur!"
Hamdullah Suphi Tanrıöver, Yerli Yabancı 80 İmza Atatürk’ü Anlatıyor, s. 183
12. "Benim kendi kuvvet ve kudretim, halkın bana gösterdiği inan ve itimattan oluşmaktadır.
Bu itimat devam ettikçe, ben de bu inanca lâyık olmaya hak kazanmakta devam edecek ve geleceğe bu karşılıklı itimatla daima birlikte yürüyerek inşallah pek az vakitte millete refah ve memnunluk verecek olan büyük gayemize ulaşacağız."
Atatürk’ün S.D.11, s.163
13. İngiliz müellifi Armstrong’un "Bozkurt Mustafa Kemal" isimli kitabındaki görüşleri üzerine söylemiştir:
"Bu İngiliz subayı bana bir 'cihangir' gözüyle bakıyor. Ben, 'cihangir' değilim; olmak da istemem! Biz Türk ordusuyla 'cihangirlik'e karşı koymuşuzdur."
14. "Beni görmek demek kesinlikle yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim hislerimi anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir."
Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Atatürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, s. 207.
15. "Benim naçiz bedenim, bir gün elbette toprak olacaktır. Ama Türkiye Cumhuriyeti, ebediyen payidar kalacaktır."