Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ataturkun Soylediği Askerlik Sozleri

Ataturkun Soylediği Askerlik Sozleri
0
106

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Ataturkun Askerlik Sozleri

o Ben askerliğin her şeyden cok sanatcılığını severim (1912)

o Kahraman Turk askeri Anadolu savaşlarının manasını anlamış, yeni bir ulku ile savaşmıştır (1921)

o Hicbir zaman saldırgan olmayı duşunmemiş olan ve fakat daima haksız saldırıya uğrayacağını hesap eden bir ulusun ordusu olarak, ordumuz uzun bir seferden sonra hemen diğer bir sefere başlayacakmış gibi maddi ve manevi yonden hazır bulunmalıdır (1924, Ankara) (Ataturk'un Soylev ve Demecleri, C I, s 351)

o Ulkemiz şu iki şeyin ulkesidir: Biri ciftci diğeri asker Biz cok iyi ciftci ve asker yetiştiren bir ulusuz İyi ciftci yetiştirdik, cunku topraklarımız coktur İyi asker yetiştirdik, cunku o toprakları isteyen duşmanlar cokturbundan sonra da daha iyi ciftci ve asker olacağız Ancak bundan sonra asker oluşumuz artık eskisi gibi başkalarının hırsı, şanı, şohreti ve keyfi icin değil; yalnız ve yalnız bu aziz topraklarımızı korumak icindir (1923,Tarsus)Ataturk'un Soylev ve Demecleri, CII, s 135

o Turkiye Cumhuriyeti sadece iki şeye guvenir: Biri ulus kararı, diğeri en elim ve guc koşullar icinde dunyanın ovgusune hakkıyla yaraşma niteliğini kazanan ordumuzun kahramanlığı bu iki şeye guvenir

o Ulkenin genel yaşamında, orduyu politikanın dışında tutmak ilkesi, Cumhuriyetin surekli dikkat ettiği onemli bir noktadır Şimdiye kadar takip edilen bu yolda; Cumhuriyet orduları vatanın guvenilir ve sağlam koruyucusu olarak saygınlığını korumuştur (1924, Ankara) (Ataturk'un Soylev ve Demecleri, Ataturk Araştırma Merkezi, C I, Ankara, 1997, s 348)

o Ordumuz yaşam ve onur savaşımında ulusun amaclarının tek dayanak noktasıdır (1920, Ankara) (Ataturk'un Soylev ve Demecleri, Ataturk Araştırma Merkezi, C II, Ankara, 1997, s 16)

o Cumhuriyet Orduları; Cumhuriyeti ve kutsal topraklarını guvenle koruma ve savunma gucundedir ve hazırdır (1925, İzmir)Ataturk'un Soylev ve Demecleri, C II, s 240)

o Askeri eylemler, siyasi eylemlerin umitsiz olduğu noktada başlar Umidin guvenli bir surette geri donuşu, orduların hareketinden daha hızlı hedeflere ulaşmayı temin edebilir (1922, İzmir) (Ataturk'un Soylev ve Demecleri, Ataturk Araştırma Merkezi, C III, s 61 62

o Ben size saldırı emretmiyorum, olmeyi emrediyorum Biz olunceye kadar gececek zaman suresinde yerimize başka kuvvetler gelir başka komutanlar egemen olabilir (1915, Anafartalar) (Ataturk, Anafartalar Muharebatına Ait Tarihce, Derleyen:Uluğ İĞDEMİR, s, XVXVII)

o Ordumuz, Turk birliğinin, Turk kudret ve yeteneğinin, Turk vatanseverliğinin celikleşmiş bir ifadesidir

o Ordumuz; Turk topraklarının ve Turkiye ulkusunu gercekleştirmek icin sarf etmekte olduğumuz sistemli calışmaların yenilmesi olanaksız guvencesidir

o Buyuk ulusal disiplin okulu olan Ordunun; ekonomik, kulturel, sosyal savaşlarımızda bize aynı zamanda en gerekli elemanları da yetiştiren buyuk bir okul haline getirilmesine ayrıca ozen ve dikkat edileceğine, şuphem yoktur (1937, Ankara) (Ataturk'un Soylev ve Demecleri, Ataturk Araştırma Merkezi, C I, Ankara, 1997, s 420)

o benim icin ordumuzun değerini ifade de tek karşılaştırma şudur: Turk ordusunun bir birliği, dengini mutlaka yener, iki katını durdurur Şimdilik bundan fazlasını istemiyorum Cunku fazlasını ulusumuzun yaratılıştan sahip olduğu cengaverlik zaten sağlamaktadır Fakat bu değeri mutlaka korumak lazımdır Bunu, askeri bir esas, bir kural olarak goz onunde tutmalıdır Bu değer korundukca, orgutumuzu, eğitim ve oğretimimizi bu hedef ve amaca yonelttikce, Turkiye'nin her turlu saldırıdan, taarruzdan korunmuş olacağına ve korunacağına kimsenin şuphesi kalmaz