Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ulu lider Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında ortamızdan ayrılmıştı. Her 10 Kasım’da yurt genelinde Atatürk anılıyor ve bizler için yaptığı çok büyük işler tekrardan gündeme geliyor. Atamızın, öylesine manalı, ufuk açıcı, vizyon sahibi ve daima yeniliğini koruyan kelamları var ki, insan ne büyük bir fikir adamı olduğuna hakikaten şapka çıkarıyor. Üzerinden o kadar mühlet geçmesine ve dünya kaidelerinin değişmesine karşın, Ceddimizin bize miras bıraktığı kelamları hala dünyada geçerliliğini koruyor ve gelişmiş, demokrasisi sağlam bir ülke olabilmenizin de temelini oluşturuyor. Fazla değil çok kolay bir mantıkla biraz dünyada olup bitene bakarsak, Ceddimizin bu kelamlarını uygulayan ve kendi ülkesinde temel prensip haline getiren devletlerin, ne üzere olumlu gelişmeler kaydettiğini aslında görürüz. Özcesi fazla kelama gerek yok. İşte tekrar tekrar okumamız ve feyz almamız gereken Ceddimizin 15 değerli kelamı...
1. "Benim naçiz bedenim şüphesiz bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen payidar kalacaktır."
2. "Beni görmek demek kesinlikle yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim hislerimi anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir."
3. "Büyük şeyleri büyük milletler yapar."
4. "Büyük muvaffakiyetler, pahalı anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir."
5. Bir millet ki fotoğraf yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.
6. "Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız."
7. "Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal ihtilal yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum."
8. "Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için, en gerçek mürşit bilimdir, fendir."
9. "Savaş mecburî ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir."
10. "Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların gayesi, Türkiye Cumhuriyeti halkını büsbütün çağımıza uygun ve bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline değiştirmektir."
11. "Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, ebediyen daha kuvvetli, sürekli daha refahlı Türkiye ülküsünün belkemiğidir."
12. "Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunamaz."
13. "Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Vaktin gereklerine nazaran bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek mecburidir."
14. "Kadınlarımız için asıl uğraş alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta muvaffakiyetten çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır. Ben saygıdeğer hanımlarımızın Avrupa bayanlarının aşağısında kalmayacak, tersine pek çok taraftan onların üstüne çıkacak formda ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla kuşku etmeyen ve buna katiyetle emin olanlardanım."
15. "Ey kahraman Türk bayanı, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın."