Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ataturk'un turk gencliğine verdiği onem

Ataturk'un turk gencliğine verdiği onem
0
98

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Ataturk'un turk gencliğine verdiği onem nedir
Ataturk'un genclere ve Turk Gencliğine verdiği onem

Mustafa Kemal Ataturk bu guzel ulkeyi kurduğunda hic bir zaman kendi genclik hayallerini unutmamış ve ulkenin geleceğine yonelik butun hayallerini yine cok guvendiği Turk gencliğine emanet etmiştir

Bu konuda soylediği sozler;
Gencler! Cesaretimizi takviye ve devam ettiren sizsiniz Siz almakta olduğunuz eğitim ve kultur ile, insanlık meziyetinin, vatan, fikir hurriyetinin en kıymetli sembolu olacaksınız Ey yukselen yeni nesil! İstikbal sizindir Cumhuriyet'i biz kurduk; onu yukseltecek ve devam ettirecek sizsiniz

Bu sozleriyle Cumhuriyet'i yalnızca korumak değil, yukseltmek gorevini de genclere veren Ataturk, bunun ancak guzel ahlakı, adaleti, haksızlıkla ve zulumle mucadele etmeyi, milli ve manevi değerlerimize bağlı kalmayı, tarihimizle gurur duymayı bununla birlikte yuzumuzu de surekli geleceğe donuk tutmayı ongoren ilkelerinin ayakta tutulması ile sağlanacağına dikkat cekmiştir

Ataturk'un Turk gencliğine duyduğu guven,1918'de Mondros Mutarekesi'nin imzalandığı gunlere dayanır İşgalin en ağır gunlerinin yaşandığı ve ulke genelinde belirsizliğin hakim olduğu gunlerde, Ataturk genclerin kendisine umut verdiğini şoyle ifade etmektedir:

Her şeye rağmen muhakkak bir nura doğru yurumekteyiz Bende bu inancı yaşatan kuvvet yalnız azim memleket ve millet hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugunun karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanları icinde, sırf vatan ve hakikat aşkı ile ışık serpmeye ve aramaya calışan bir genclik gorduğumdur

1919 yılında yaptığı bir başka konuşmasında ise icinde bulunulan koşulların gelecekte asla unutulmaması gerektiğini belirtirken, genc nesle duyduğu guveni bir kez daha dile getirmişti:

“Başımıza neler orulmek istenildiği ve nasıl mukavemet ettiğimiz ve daha doğrusu milletin arzu ve emellerine uyarak ve onun yardımıyla nasıl calıştığımız gorulmeli ve gelecek kuşaklar icin ibret ve uyanıklığı gerektirmelidir Zaten her şey unutulur Fakat biz her şeyi gencliğe bırakacağız, o genclik ki hicbir şeyi unutmayacaktır; geleceğin ışık sacan cicekleri onlardır Butun umidim gencliktedir demiştir

Nihayet sıkıntıların sona erip Cumhuriyet kurulmuştu Ancak O, bunun yeterli olmadığını da cok iyi biliyordu Genc Cumhuriyetin surekli genc kalması icin genc ve cağdaş yureklere her zaman ihtiyac olacaktı Bu yuzden Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı tarih olan 19 Mayıs gununu genclere armağan etti Yine bu yuzden Nutuktan sonraki en onemli oğudunu gencliğe hitabesinde yine genclere vermiş, diğer taraftan kendisinden sonra genlerden beklentilerini şu sozlerle dile getirmiştir

“Siz genc arkadaşlar, yorulmadan beni izlemeye soz vermişsiniz İşte ben bu sozden cok duygulandım Yorulmadan beni izleyeceğinizi soyluyorsunuz Fakat arkadaşlar yorulmak ne demek? Elbette yorulacaksınız Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman bile durmadan yurumek, yorulduğunuz dakikada dinlenmeden beni izlemektir Yorgunluk insan icin doğal bir durumdur Fakat insanda yorgunluğu yenebilecek manevi bir guc vardır ki, işte bu guc yorulanları dinlendirmeden yurutur“

“Sizler, yani yeni Turkiye'nin genc evlatları, yorulsanız bile beni izleyeceksiniz Ben bu akşam buraya yalnız bunu anlatmak icin gelmiş bulunuyorum Dinlenmemek uzere yurumeye karar verenler hicbir zaman yorulmazlar Turk gencliği hedefe, bizim yuksek idealimize durmadan, yorulmadan yuruyecektir

İlmen ve fikren gelişmiş bir genclik icin kurulan Cumhuriyette her turlu imkanı cok zor şartlara rağmen sağlamış ve gerekli şartları oluşturduktan sonra gorevi inşa ettiği eserin varisleri olarak gorduğu genclere emanet etmiştir

imagesataturkunturkgencligineverdigionem5b0f182b03691

ataturkinkilaplaricom